Skogsmiljö och Trädlära

Asian long horned beetle

5 inlägg 1730 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Asian long horned beetle

adahlm  
#348364 https://en.wikipedia.org/wiki/Asian_long-horned_beetle

Hittade inget svenskt namn på denna krabat. Dessa har nu påträffats i grannkommunen (finland), troligtvis kommit till landet från kina i förpackningsvirke. Denna trivs i trädet i 1-2år som larv och gräver djupa gångar i stammen och efter larvstadiet söker den sig ut från trädet och lever sitt fullvuxna liv i en knapp månad. Under denna månad flyger den iväg till nästa lövträd och lägger sina ägg där..

Detta fynd kom fram förra veckan och nu har myndigheterna tagit beslutet att avverka alla lövträd på en 100m radie. Hela trädet flisas på plats och fliset bränns genast. Vid eventuellt nytt fynd utvidgas avverkningen med en ny 100m radie. Även en 2km radie granskas nogrannt visuellt från barken på träden.

Om dessa sprids ytterligare lär det bli mycket svårt att få stopp på framfarten så man får hoppas att det bara handlar om några enstaka insekter och träd.   TS
Användarvisningsbild

Re: Asian long horned beetle

Fredrik Reuter  
#348403 Hej,
Ja, det är väl tyvärr på liknande sätt andra insekter mm kan hitta nya marker också.
Kanada verkade också haft problem med dessa, på Svenska Wikipedia fanns bilder på skyltar som satts upp att man i vissa områden inte fick hugga lövträd och frakta iväg från området till ved.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anoplophora_glabripennis

Avatar Fallback

Re: Asian long horned beetle

åberg  
#348448 Kanske inte är så dumt att värmebehandla pallvirke...

Avatar Fallback

Re: Asian long horned beetle

rokon  
#365957 SR reportage idag om den "Asiatiska Långhorningen" http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6345664 inget trevligt djur angriper främst lövträd vad jag förstår, även björk.

Kanske alla kostnader för bevarande av den vitryggiga hackspetten ställer sig billiga i jämförelse till att ha högskoleutbildade ekologer klättrande i trädtopparna för att konstatera vad för baggar som är i farten. För om det är något hackspetten är duktig på så är det att hitta angripna träd. Nu nämns inte det i inslaget bara min utvikning.

Användarvisningsbild

Re: Asian long horned beetle

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#366162 Även ATL tar upp nyheten http://www.atl.nu/skog/skrackskalbagge- ... skogsagare.

Litar inte på att vitryggen eller andra hackspettar skulle vara skulle vara effektiva för att utrota denna skalbagge i Sverige.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).