Skogsmiljö och Trädlära

Vitlök Mot Fästingar

7 inlägg 6352 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vitlök Mot Fästingar

Fredrik Reuter  
#340616 Igår bedrev jag ett vetenskapligt experiment med vitlök och huruvida det hjälper mot fästningar. En heldag i skogen med kompisen Tomas. Vi gick på ungefär samma ställen och skogen eller området är känt att ha mycket fästningar då det finns gott om både älg och rådjur (Värmlands Näs).

Jag pressade 4 vitlöksklyftor och stoppade helt sonika denna geggamoja mellan byxorna och strumporna (strumporna utanpå byxorna). Tomas var klädd liknande men utan vitlök.

Totala utfallet blev:

Jag hade 2 fästningar under dagen, en liten på handen och en större som kröp högt upp på ena byxbenet.

Tomas hade totalt fem fästningar krypande, alla på byxorna runt knäskålarna.

Med i experimentet är att det oftast är jag som är fästingmagnet. Sist jag var i samma område borstade jag bort sex fästningar från byxorna (utan vitlök).

Sammanfattningsvis så skulle jag försiktigt vilja säga att vitlök nog funkar mot fästingar. Nackdelen med metoden är att du inte kan vistas "bland folk" med denna metoden, du luktar på tok för mycket.

Så att åka till macken och handla kaffe efter skogsbesöket, glöm det.
Det är direkt hem och kasta kläderna i tvättmaskin och sedan en dusch.

Nu funderar sambon på att sy vitlöksankelband med plast på insidan. Fyll med pressade vitlökar och sätt på det när du kommer till skogs. Ta sedan av dem när du är klar. Kanske kan bli en produkt!

Vad tror ni om mina hypoteser?   TS
Avatar Fallback

Re: Vitlök Mot Fästingar

åberg  
#340624 Har säkert viss effekt. Inte jättepraktiskt.

Sen kan man se ett byxben hängande över kanten på grytan på spisen.

Användarvisningsbild

Re: Vitlök Mot Fästingar

Fredrik Reuter  
#340627 Hehe, ja, jag skulle inte rekommendera att hälla detta i grytan.
När jag kom hem var det lökens skinn som låg i spridda delar, inget gojs så att säga. :lol:

Det var ett ganska intressant litet experiment ändå, troligtvis så funkar då även med att äta vitlök då man utsöndrar delar av densamma genom huden.
Nästa gång ska jag pröva med ett medel mot insekter som säljs i Sverige, rapport kommer då också!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Vitlök Mot Fästingar

Fredrik Reuter  
#340639 Ett bakslag idag.
Lika bra att vara ärlig.
Hängde tvätten som jag tvättade igår kväll innehållande bl a byxor och strumpor från skogsvandringen.
En svag doft av vitlök, även på lakanen...

Kanske inte var så bra ändå ... :lol:

   TS
Avatar Fallback

Re: Vitlök Mot Fästingar

jannee  
#340641 ÄT löken i stället, MINST en vanlig gul lök om dagen - gärna stekt om du föredrar det. Detta knep fungerar lika bra som vitlök i byxan, dessutom märker du inte att din kropp utsöndrar lökdoft, andra gör det visserligen om de kommer för närma, tänker då mest på frugan. :grin:
Jag tror själv på detta. När jag var liten grabb plockade mina "föräldrar" fästingar titt som tätt på mig. Mormor ville att jag skulle prova med lök, men icke, smakade ju f*n (det var rå lök som jag skulle äta). I det militära fick jag smak på stekt lök - det var ju gott. Har därefter fortsatt med att äta stekt lök, nästan dagligen och peppar ta i trä, inte haft en fästing som bitit fast på mig under de senaste 45åren. Tyvärr hjälper dock inte lökdoften mot älglusen(flugan).
Sagt det tidigare, kokar några gula lökar och använder detta spad att duscha hundens bringa och fötter, även hunden har klarat sig utan fästingbett.

Avatar Fallback

Re: Vitlök Mot Fästingar

mareka  
#340682 Jag tar ett par kapslar Vitlöksolja (Friggs) om dagen sedan många år tillbaka. Angreppen har minskat väsentligt (70-80%) sedan jag började med dessa. Dessutom luktar det i stort sett ingenting om andedräkten.....

Användarvisningsbild

Re: Vitlök Mot Fästingar

ilbajten  
#340735 Strör vitlökspulver på hunnamaten...
Sällan dom har fästingar

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).