Skogsmiljö och Trädlära

Konstbevattning av skogsmark

2 inlägg 1784 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Konstbevattning av skogsmark

rokon  
#303645 Jag har haft vissa funderingar kring enklare form av skogsbevattning på begränsade ytor där jag har tillgång till rinnande vatten från diken delar av året samt från bäck hela året.

Jag har tänkt mig att om man köper dräneringsslang 92/80mm och lägger ut ca 100meter samt gör ett intag från diket så att vattnet får rinna in i ena änden av sig själv samt att slangen lägges i en lutning på ca 5 meter per 100 meter kommer då vattnet som rinner in i slangen att räcka för 100 meter slang?
Är det någon viss färg/material på dräneringsslangen som är lämpligare än andra för soljusets nedbrytande verkan då jag ej avser att gräva ned slangen?
Har ni några andra förslag på billigare eller prisvärdare alternativ på slang med avseende på användningsområdet jag tänker mig?

Det är främst gran och glasbjörk i sluttning som jag vill ge mera vatten periodvis genom att då innan torkperioderna sätter in avleda vatten till marken så länge det ännu rinner i dikena.

Vanligtvis är vattenavledning tillståndspliktigt eller åtminstone anmälningspliktigt om inte;
"Om det är uppenbart att inga allmänna eller enskilda intressen skadas så behöver du varken anmäla eller söka tillstånd. Men om du inte har tillstånd är du skyldig att bevisa att uttaget inte har inverkat på omgivningen, ifall någon annan påstår att en skada har uppstått."   TS
Användarvisningsbild

Re: Konstbevattning av skogsmark

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#303659 Ett sådant projekt lär definitivt vara tillståndspliktigt, enligt länsstyrelsens sätt att se det. Ska du lagligen avleda vatten från en bäck eller dylikt utan tillstånd, kan det bara komma på fråga när det är riktigt gott om vatten i markerna och bäckarna - och då finns ju inget behov av någon som helst bevattning!

Vad slangmaterialet beträffar, så dominerar PVC och PE (polyeten). Vilket material som är bäst för dig, är det nog bäst att du frågar slangtillverkarna om, t.ex.
Pipelife http://www.pipelife.se/se/
Uponor https://www.uponor.se/
Wavin http://se.wavin.com/se/
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).