Sida 1 av 1

Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 12:00
av bgl
"Dikesrensning är väldigt eftersatt" hävdar Erik Ederlöf, skogsvårdsspecialist på Skogsstyrelsen. "Man har inte brytt sig om att underhålla dom", är nästa påstående enligt ATL och Dagens Industri. Inte ett ord om hur, som det då hette Skogsvårdsstyrelsen, agerade för inte så många år sedan när markägare ville dikesrensa. När vi ville rensa ur ett handgrävt dike från ca 1910 var kravlistan lång och tydlig. Viktigaste inslagen var att vi fick inte gå djupare än gamla dikesbotten och fick absolut inte gräva djupare än 50 cm! En tumstock var tjänstemannens "vapen" vid samtalet. I dag är diket helt fyllt med mossa och ca 4m hög tallungskog börjar bli påverkad av vattenöverskottet. Ederlöf påstår att våra rensningsbehövande skogsdiken huvudsakligen är cirka 60 år gamla. Med de restriktioner som bl.a. vi fick finns dikesrensingsbehov på dikten som är hälften så gamla.

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 12:47
av jannee
Mycket verkar bero på vilken dialog man har med skogsstyrelsen och hur förståndig person är man har kontakt med. Gjorde själv en "ytlig" markavvattning (efter Gudrun), ett nytt dike runt 1 meter djupt - syns väl på satellitbilderna. I dag säger person på skogsstyrelsen så här: Du grävde ett nytt dike, rätt djupt eller hur, men du det blev ju riktigt bra, och du kurran som tidigare fanns har du dikat ut den också, hur växer det där nu?.

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 13:27
av Skogshuggarn
jannee skrev:Mycket verkar bero på vilken dialog man har med skogsstyrelsen och hur förståndig person är man har kontakt med. .


Delar din uppf på den punkten.

Man kommer långt om sunda förnuftet får råda. Att mäta 100 år gamla dikesbottnar med "mm skalan", på tumstocken är hör väl knappast till den kategorin.

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 15:03
av isteskog
Med den satellitövervakning som Skogsstyrelsen har nuförtiden så syns ju dikningarna man gör så tydligt! Man har väl "inte" frågat om lov alla gånger :wink:

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 15:07
av Mangan
Du jag hittade diken på min mark jag inte visste fanns... Laserscanning!

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 15:36
av isteskog
Vänta du Mangan!, snart kommer laserscanningen att användas till att leta kulturlämningar :shock:

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 16:10
av clasandre
Vänta du Isteskog! Snart beställer du en skogsbruksplan som är helt framtagen med laser scanning och flygfoto :)

(Var tvungen)

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 16:22
av isteskog
Har redan en plan sen ifjol! Har tillgång till laserscannat över min fastighet om jag kontaktar orienteringsklubben Rehns BK. Får i såfall lägga det som bakgrund, om det går? :smile:

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 16:27
av Mangan
Allt finns på nätet. Om jag bara fick några 100 timmar över, så skull det finnas freeware för att planera utifrån flygbilder och laserdata...

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: tor 27 nov 2014, 16:38
av clasandre
Man kan inte säga annat än att laserdata kommer kunna användas inom många områden inom skogsbruket planering framöver! Framtiden med andra ord :)

Re: Skogsdikning, dikesrensning

Postat: lör 03 dec 2016, 02:59
av Niking
Rätt dikesrensning ger rask tillväxt http://www.skogen.se/nyheter/ratt-rensn ... k-tillvaxt
/Niklas