Medel mot fästingar för människor

 Svara  11 inlägg  22323 visn.  4 följer
Användarvisningsbild

Medel mot fästingar för människor

 
#289421 Tips på bra medel (spray etc) mot fästingar för oss människor mottages tacksamt. Vaccin mot TBE finns ju idag, men Borrelian finns ju kvar även om den inte är lika farlig. Och bara att ha fästingar med sig hem efter skogsturen är jobbigt bara det.

Medlet "Mygga" har jag hört ska fungera även mot fästing, någon som testat? Tänkte om man kunde spruta på kläderna innan man ger sig ut för att förhindra att få fästingarna på kroppen.

Ett annat tips jag fått är att ta en rejäl daglig dos med vitlökstabletter. Enligt utsago så ska kroppen då utsöndra en speciell lukt som fästingarna inte gillar.

Tja, vi kan väl tipsa varandra på bästa sätt så att vi alla kan slippa en av de värsta krypen (enl mig) - Fästingen!   TS
Avatar Fallback

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#289427 Koka upp 1liter vatten häll i ca 20 gram rosmarin, låt det svalna,sila därefter ifrån rosmarinen, häll i en matsked vinäger.använd sedan duchflaska och spraya benen. fungerar på både människor och djur.

Avatar Fallback

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#289430 Ät lök så slipper du fästingar. Du kan även koka några gula lökar och smörja dig med soppan, visst du kommer att lukta lök och ingen vill gå i närheten av dig inte ens fästningar gillar detta avkok.
Detta är ett gammalt recept, min mormor smorde bl.a. in hunden med detta, och efter vad jag minns hade den aldrig några fästingar.

Användarvisningsbild

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#289439 Tackar för detta, ska testas. Vitlöksgrejen ovan kanske fungerar trots alltså då?

Har ni fler tips så ös på, kan vi hjälpa varandra att slippa dessa kryp så borde alla bli glada.

   TS
Avatar Fallback

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#289476 Vill tillägga att jag ALDRIG blivit fästingbiten, vad orsaken är vet jag inte. Kanske det beror på att jag äter lök (gul lök, rå eller stekt och rödlök i sallader) i tid och otid, eller kanske inte fästingarna överhuvudtaget gillar doften som jag avger. Däremot anfaller älgflugorna och myggen mig så fort jag kommer till skogs - där verkar inte lökdoften hjälpa.

Användarvisningsbild

Re: Medel mot fästingar - Permetrin

 
#335567 Eftersom fästingplågan 2015 varit stor så har jag grävt lite i detta lite och även kollat hur det ser ut utanför Sverige.
Permetrin (Eng. Permethrin) verkar vara både populärt och mycket effektivt. Det säljs i USA, men verkar sedan 2012 vara mer eller mindre förbjudet i Sverige pga ämnet kan vara mycket farligt för vattenlevande djur.

2004 förbjöds för övrigt ämnet för snytbaggebehandling, någon som kommer ihåg?

Permetin som är den verksamma substansen är syntetiska versionen av Pyretrin som utvinns av blommor (Krysantemum).

Permetrin verkar vara "The Shit", alltså mycket effektivt mot fästingar men också andra insekter. Effekten på snytbaggen var ju odiskutabel men tyvärr finns det en baksida. Medlet är mycket giftigt för vattenlevande organismer och katter och kan också vara cancerframkallande i högre doser för oss människor.Medlet i videon är till enbart för att behandla kläder man har när man ute i skogen. Så länge man inte tvättar kläderna i tvättmaskin så är effekten långvarig och efter avslöjandet att Försvarsmakten använde det i sina uniformer kan man nog säga att det troligtvis fungerar. Militären i England och USA impregnerar fortfarande uniformer med Permetrin.

Jag här läst att några hävdar att de beställer Permetrin medlet från Sawyer på nätet eftersom det inte finns i Sverige, men jag vet inte hur det förhåller sig med förbudet i Sverige, är det endast försäljning eller också bruket?

Personligen börjar jag tröttna rejält på fästingplågan eftersom man är såpass mycket ute i skogen. Det är alltså lockande med medlet ovan eftersom det ska vara så effektivt. Är det dock förbjudet så vill jag varken förespråka eller använda det.

Tanken jag har är att ha dedikerade "skogskläder" som impregneras. Så har iaf jag nästan det idag med vissa byxor och skor som jag brukar använda. Men om det inte är lagligt att använda och/eller köpa Permetrin från utlandet, vad finns då att testa?

Kollade vidare och Granngården med flera säljer Kill-It Flugspray för stallar, mjölkrum med mera. Kill-It innehåller det naturliga ämnet Pyretrin och borde ha liknande effekt. Kanske värt att testa, 179 kr på Granngården.
ACO som säljer hudvårdsprodukter mm har ett schampo för huvudlöss som heter Nix. Det innehåller Permetrin och det har medlet på sin sajt. Det verkar som att många Apotek dock plockat undan det från hyllorna.

Är det någon mer än jag som är sugen att testa eller har min fästing-issue nått skadliga proportioner?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#335598 Lite fobisk verkar du allt :smile:
Det viktigaste är väl att vaccinera sig mot TBE.
Har själv gjort det trots att jag i grunden är mycket skeptisk till vaccin. Man är ju så utsatt när man är mycket ute i skog och mark

Avatar Fallback

Re: Medel mot fästingar för människor

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#335603 Vaccin och fästingborttagare.

Permetrin används mycket som skydd mot malariaflugor där nere i söder. Tror några organisationer satsar på att dela ut sovtält med Permetrin, skall rädda många liv.

Förhoppningsvis blir det inte så varmt i Sverige att i får samma problem här.

Användarvisningsbild

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#335674 Hehe, ja, jag har fått en hook-up på dessa kryp. Eller egentligen inte krypen, utan sjukdomarna de bär. Hade de inte spridit TBE, Borrelia mfl sjukdomar så hade jag inte brytt mig.

Sådana här foderautomater borde finnas i Sverige tycker jag. Enl artikeln har de lyckats utrota 95% av fästningarna på vissa ställen med permetrin.

Bild


http://fof.se/tidning/2013/6/artikel/gi ... ngspridare

Jag kommer nog testa Kill-It och se hur det fungerar.

   TS
Avatar Fallback

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#397838 jag har inget medel på förslag. Tycker Rosmarin låter intressant då man inte ger sig in i svåra gifter. Har däremot lång erfarenhet av fästingar, brukar få ett tjugotal per år ute i skärgården. De sätter sig framför allt i skrymslena och man märker dem på en lätt klåda som inte släpper. När man tagit bort dem känns klådan igen en halvtimme - en bekräftelse på att man fått bort den. De mindre, nymfen och larven brukar gå att få bort med nageln:man sätter nageln fast mot ingångsstället och river loss den. Alla redskap kan vara för grova på de minsta. Det har fungerat på 80-90%. Den vuxna fästingen tas med pincett eller snara.
TBE-vaccinet är pålitligt och bra - lika bra som poliovaccinet som varit väldigt framgångsrikt. Efter de tre första injektionerna är det glesare intervall och de har med tiden blivit längre. De som har biologiskt läkemedel har svagare reaktioner på infektioner och troligen också på vacciner och med det sämre effekt vad jag förstod i reumatikerförbundets tidning.
Borrelian är lömsk eftersom den inte alltid följer "reglerna" och kan slarva med symtomen, särskilt på kvinnor. de får inte alltid utslag. Vid misstanke ska man vara generös med penicillin, vanligt enkelt pc som Kåvepenin.

Avatar Fallback

Re: Medel mot fästingar för människor

 
#523602 Hej. Jag vill köpa Sawyers permethrin eller annan liknande produkt - någon som vet vart jag kan köpa, antingen på nätet (som då kan skicka till Sverige) eller i butik?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Köpa skog med fonderade medel av tobold - tor 14 nov 2013, 15:42
i Skogsfastigheter

12
19 svar
7454 läst
av haggloader     
lör 16 nov 2013, 00:45
Människor och rovdjur kan dela marker av Niking - lör 20 dec 2014, 02:06
i Jakt och Fiske

12345
69 svar
22714 läst
av Peteflamingstar     
tis 24 mar 2015, 11:54
Äganderätten, är det ett mål eller ett medel? av Niking - lör 06 jun 2015, 00:01
i Skogsnyheter
0 svar
965 läst
av Niking     
lör 06 jun 2015, 00:01
Trådar i Karantän,Karantän är bara till för människor&sjuka av hinowa - ons 22 feb 2017, 22:24
i Öppna kategorin
11 svar
2865 läst
av totte     
ons 22 feb 2017, 23:01
Dubbdäck skadar fler människor än hjälper av Fredrik Reuter - mån 01 okt 2018, 22:09
i Bilar

12
23 svar
4074 läst
av Byggonomen     
tis 04 dec 2018, 10:07