Sida 1 av 2

Naturvårdande gallring

Postat: tis 04 dec 2012, 22:51
av Mangan
Det är vad som står i min Gröna Skogsplan för ett område på 2,5 ha. Igenväxande hagmark med en hel del gamla ekar, och en del yngre. Hassel, apel, asp, lönn. Och så 50% björk och 20% gran. Ca 200 m3sk/ha.

Nu har jag fått för mig att söka NOKÅS.bidrag för detta, den som lever får se om det blir något. Om någon har lyckats med motsvarande bidrag, så låt höra!

Men vad är en naturvårdande gallring, vad skall man göra? Det verkar finnas delade meningar om det, vad som skall sparas, vad som skall bort. Googlade lite, och hittade en skrift som heter "Skötsel av skogar med höga naturvärden" från 2009. Den är ju sina modiga 90 sidor med en hel del vetenskapliga referenser och diskussion. Det lilla jag har läst i den, så verkar den mycket intressant, mest för att de funderar över det här med naturskog, vad det är, och om den är konstant eller förändras hela tiden? Här ett citat som säger en del om tonen:

"Man kan samtidigt konstatera att
många av de äldsta träden i södra Sverige finns på
privata fastigheter som brukats av samma släkt
under lång tid (t.ex. på gods i Östergötland och
Kalmar län)."

http://www.bioenv.gu.se/personal/Gotmark_Frank/

Något att tänka på de som vill ha mer statlig inblandning i skogsskötseln? Kanske bäst att återinföra fideikommissen ? ;)

Har ni fler synpunkter på hur man gör med en sådan här skog, eller vet länkar till skötselplaner, posta!

Re: Naturvårdande gallring

Postat: ons 05 dec 2012, 00:05
av Niking
Vad du ska gallra bort är väl de träd du inte vill spara! :grin: Så frågan är vilka träd du vill spara, d.v.s. vilka naturvärden du trivs bäst med på din fastighet.

Jag skulle nog främst gallra bort granen och en del björk, ty gran finns det för det mesta gott om på andra ställen och inte heller björken känns särskilt utrotningshotad. Ek, hassel, apel asp och lönn känns däremot som mer sällsynta arter i dagens svenska skogar.
/Niklas

Re: Naturvårdande gallring

Postat: ons 05 dec 2012, 00:15
av Mangan
Okej, jag skall tala klarspåk :) Jag vill ta bort granen och mycket björk, och inte skapa någon död ved av detta (förutom riset). Resten lämnar jag gärna. Vill bara ha något dokument som man kan hala fram när man står där inför EU-domstolen, och försvarar de få pengarna som man kan få i stöd.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: ons 05 dec 2012, 10:13
av nisse
Det brukar väl gå att få en ganska detaljerad skötselplan från den tjänsteman som gör fältbesöket?

/Nisse

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 09:39
av lisaa
Hej, är det glas- eller vårtbjörk?
Är det vårtbjörk skulle jag definitivt kolla efter masur i den. Även om chansen skulle vara liten är det värt att kolla.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 11:29
av anersimyra
Har du gammal hårt skuggad ek friställer du dessa med fördel i etapper under ett par tre år för att förhindra att de dör av ljuschock. Eken kan annars stå relativt tätt tillsammans med andra ekar utan att ta skada. Intressant att se är påverkan på eken från framförallt gran, skuggade partier på eken ser ut att ha piskskador där sådana inte kan förekomma. Kanske fungerar skogen likt korallreven där olika arter korall för " kemisk krigsföring," d.v.s, arterna slåss om livsutrymmet på kemisk väg. Eken har även sin " viktiga sida " i sydvästläge där den största delen av ljuset tillförs. Apel, hassel, rönn m.f.l arter ska premieras vid naturvårdsgallring. Granen har även den sin plats i beståndet, mindre unga granar blir fint att spara i valda utspridda lägen, de gör sig riktigt fint i vinterskogen tillsammans med t.e.x hassel. Större gran sparas för att inte skapa luckor. Triviallövsbestånd gallras som vanligt. Delar av riset kan du med fördel lägga samman i högar, du har då skapat goda förutsättningar för arter vilka för sin utveckling är beroende av just rishögar.
Lycka till med arbetet.. :smile:
Mvh Anders.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 11:57
av Peteflamingstar
Instämmer med föregående talare, granen skall bort i första hand! Sedan följer björken, men i brist på träd, som i luckor, kan man gärna lämna också triviala träd. Även om det finns enstaka grova granar som står fritt kan man med fördel spara dem. Tror du har god chans att få bidrag, en markägare härikring högg ur gran i ett aspdominerat bestånd och fick bidrag för det. De allra flesta naturvårdshuggningar jag medverkat i har också syftat till att hugga ur gran. Död ved måste du inte skapa, det räcker förmodligen säkert med det som redan finns i beståndet.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 12:31
av anersimyra
En klar fördel är även om du kan undvika att köra sönder gamla ruttnande mossbelupna lågor.. :smile:

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 16:51
av Amatörhuggare 62
Känner en som skall ta fram en mark som den såg ut på 30 - 40 talet. Med hjälp av Nokåsbidrag. Skall bli spännande att se hur det blir. Men då behöver det nog bli Tjäle först.

För körspår fanns ju inte då.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 17:50
av Mangan
Hej hopp, här var det en gammal tråd! :D Jag fick Nokåsstöd, på två vintrar högg bort all gran och en del björk (betalades bra första vintern). Detaljer i min blogg. ;)

Dig var nästan dubbelt så mycket gran som jag ansökte om att hugga, så det kunde blivit lite mer pengar där...

Re: Naturvårdande gallring

Postat: lör 15 nov 2014, 18:26
av OAS-forests
Intressant! vad är det för ersättning man får? ser på Skogsstyrelsens sida att det står att man kan få ersättning upp till 70% av kostnaderna.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: sön 16 nov 2014, 00:19
av kungsis
Jag hade läst dåligt och raderar mitt inlägg :oops:

Mvh
Kungsis

Re: Naturvårdande gallring

Postat: sön 16 nov 2014, 01:02
av rikard_e
Nu är jag dåligt insatt i detta.

När det kommer till återställning av beteshagar, jag har återställt två hagar.
Problemet är om man inte har djur att försöka hålla det öppet bara.

Re: Naturvårdande gallring

Postat: sön 16 nov 2014, 02:19
av Simon.M
Har en ansökan inskickad o väntar på svar om nokås bidrag får se om det går igenom

Re: Naturvårdande gallring

Postat: sön 16 nov 2014, 08:45
av OAS-forests
Ok, såg att du skrivit om det på din blogg (har missat att läsa i bloggar). Gediget jobb du lagt ner!

Hur fungerar det i praktiken? kommer skogstjänstemannen ut och besiktigar området som ska huggas på och följer upp då det är klart? Får det Nokåsbetingade området någon sorts skydd för framtiden?