Sida 1 av 1

Naturreservat och biotopskydd

Postat: sön 28 okt 2007, 22:04
av Fredrik Reuter
Hej,

Vad har ni att säga om följande:
http://www.svo.se/episerver4/templates/ ... x?id=35906
Någon som har egna erfarenheter?

Hur mycket tror ni de kommer att skydda inom "egna" bestånden?

MvH Fredrik

Postat: mån 29 okt 2007, 14:54
av The Boxer
Tyvärr blir det väl så att man får "passa sej" för att även om man skulle vilja lämna något där det finns minsta risk vatt det kan utvecklas till något skyddsvärt. det blir ju den normala mänskliga reaktionen med myndigheternas klåfingrighet och ovilja till en vettig ersättning (läs socialisering)

Postat: mån 29 okt 2007, 21:29
av Röjkvist
Man har sin far att tacka för mycket.
Han högg bort alla 5:3 skog, planterade hagmark och åker med
gran/tall.
Letade upp varenda björk i skoge.
Risken för resevat är minimal!

Postat: mån 29 okt 2007, 23:14
av DaPe
Hur fungerar det egentligen när myndigheterna får för sig att skyddsklassa privat skog? Får markägaren någon ersättning från myndigheten?

/DaPe

Postat: tis 30 okt 2007, 13:58
av nisse
DaPe skrev:Hur fungerar det egentligen när myndigheterna får för sig att skyddsklassa privat skog? Får markägaren någon ersättning från myndigheten?

/DaPe


Ja, man får ersättning baserad på aktuella virkesprislistor. En viss areal måste skyddas utan ersättning.Det har länge varit två procent av arealen.Nu har SS höjt detta till fem procent(tror jag) av virkesvärdet. Som tur är så har inte SS lagstiftande makt så det kommer nog ej att hålla vid rättslig prövning. Min bedömning är att det är helt orimligt och landar farligt nära konfiskering.

/Nisse

Postat: sön 04 nov 2007, 22:30
av trädsamlare
The Boxer skrev:Tyvärr blir det väl så att man får "passa sej" för att även om man skulle vilja lämna något där det finns minsta risk vatt det kan utvecklas till något skyddsvärt. det blir ju den normala mänskliga reaktionen med myndigheternas klåfingrighet och ovilja till en vettig ersättning (läs socialisering)


Det gäller att tänka sig för i vilken ordning man vidtar åtgärder om skogen har "kritiska nivåer" av exv grövre löv etc. Gallring behöver man inte anmäla, vilket ibland kan motivera gallring av skog som annars gott kunde stå till slutavverkning.

Efter att ha förhandlat om naturreservatsersättning med en figur som saknar koll på vad skogsmark egentligen kostar att köpa har inte intresset för reservat eller biotopskydd direkt ökat. Naturvårdsverket borde uppenbarligen byta ut personer i ledande positioner. Nu tycks de kunna lägga hur mycket tid och resurser som helst på meningslösa förhandlingar, värderingar mm istället för att snabbt och smidigt göra affärer. För statens del borde det rimligen vara totalkostnaden för reservatet som räknas, inte vad man betalar för skogen. Den insikten tycks inte vara särskilt utbredd och affärsmässighet verkar vara ett närmast okänt begrepp. När en kraftledningsgata skulle breddas gjordes en totalinventering ("stämpling") av skogen som skulle lösas in. Sen kom ett i mitt tycke vettigt bud i relation till virkespriser och skogsmarkspriser. Det blev klart snabbt och smidigt. Där har naturvårdsverket en del att lära...

Postat: tor 06 dec 2007, 21:12
av Ernst
Utdrag ur eSKOGEN

Elektroniskt nyhetsbrev från tidningen SKOGEN.
Utgivningsdag: torsdag den 6 december 2007


RESERVATSJAKTEN BLIR SNÄLLARE

Regeringen vill satsa på dialog istället för tvång och ger Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå nya arbetsformer vid reservatsbildning.

– Eftersom det har framförts viss kritik mot att befintliga arbetsmetoder inte i tillräckligt hög grad tar hänsyn till markägarnas intressen, och en större grad av frivillighet vid formellt skydd har efterfrågats både hoppas och tror jag att detta är första steget mot ett effektivare arbetssätt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Postat: tor 06 dec 2007, 23:10
av The Boxer
Bra att det finns nån som är villig att ta lite reson... törs knappt tänka på vad miljögardisterna de gröna skulle kunna ha ställt till med :roll: därmed inte sagt att markägare får bete sig hur som helst . det är ju för att många små markägare inte velat och/eller behövt (ekonomiskt) följa varje vink från myndigheten som vi har den variation vi har i dag.

Postat: mån 10 mar 2008, 22:19
av Fredrik Reuter
Hej,
2 länkar 1 debatt i ämnet:

http://www.vk.se/Article.jsp?article=171079

http://www.vk.se/Article.jsp?article=173002

En lång väg till möte vad det känns, hoppas f.ö på Metso-modellen även här i Sverige!

Postat: mån 10 mar 2008, 23:29
av Famag
Jag avstår från debatten, blodtrycket och hjärnblödnings risken.
Men kommer den där jävla Dehlin ( han med insändarna i land, Atl skriver under med nätverk för gammelskog och liknande) med i forumet kan jag inte hålla mig.