Naturreservat och biotopskydd

 Svara  10 inlägg  3925 visn.  0 följer
Användarvisningsbild

Naturreservat och biotopskydd

 
#12819 Hej,

Vad har ni att säga om följande:
http://www.svo.se/episerver4/templates/ ... x?id=35906
Någon som har egna erfarenheter?

Hur mycket tror ni de kommer att skydda inom "egna" bestånden?

MvH Fredrik   TS
Selm 2019
Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12850 Tyvärr blir det väl så att man får "passa sej" för att även om man skulle vilja lämna något där det finns minsta risk vatt det kan utvecklas till något skyddsvärt. det blir ju den normala mänskliga reaktionen med myndigheternas klåfingrighet och ovilja till en vettig ersättning (läs socialisering)

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12865 Man har sin far att tacka för mycket.
Han högg bort alla 5:3 skog, planterade hagmark och åker med
gran/tall.
Letade upp varenda björk i skoge.
Risken för resevat är minimal!

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12870 Hur fungerar det egentligen när myndigheterna får för sig att skyddsklassa privat skog? Får markägaren någon ersättning från myndigheten?

/DaPe

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12901
DaPe skrev:Hur fungerar det egentligen när myndigheterna får för sig att skyddsklassa privat skog? Får markägaren någon ersättning från myndigheten?

/DaPe


Ja, man får ersättning baserad på aktuella virkesprislistor. En viss areal måste skyddas utan ersättning.Det har länge varit två procent av arealen.Nu har SS höjt detta till fem procent(tror jag) av virkesvärdet. Som tur är så har inte SS lagstiftande makt så det kommer nog ej att hålla vid rättslig prövning. Min bedömning är att det är helt orimligt och landar farligt nära konfiskering.

/Nisse

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13107
The Boxer skrev:Tyvärr blir det väl så att man får "passa sej" för att även om man skulle vilja lämna något där det finns minsta risk vatt det kan utvecklas till något skyddsvärt. det blir ju den normala mänskliga reaktionen med myndigheternas klåfingrighet och ovilja till en vettig ersättning (läs socialisering)


Det gäller att tänka sig för i vilken ordning man vidtar åtgärder om skogen har "kritiska nivåer" av exv grövre löv etc. Gallring behöver man inte anmäla, vilket ibland kan motivera gallring av skog som annars gott kunde stå till slutavverkning.

Efter att ha förhandlat om naturreservatsersättning med en figur som saknar koll på vad skogsmark egentligen kostar att köpa har inte intresset för reservat eller biotopskydd direkt ökat. Naturvårdsverket borde uppenbarligen byta ut personer i ledande positioner. Nu tycks de kunna lägga hur mycket tid och resurser som helst på meningslösa förhandlingar, värderingar mm istället för att snabbt och smidigt göra affärer. För statens del borde det rimligen vara totalkostnaden för reservatet som räknas, inte vad man betalar för skogen. Den insikten tycks inte vara särskilt utbredd och affärsmässighet verkar vara ett närmast okänt begrepp. När en kraftledningsgata skulle breddas gjordes en totalinventering ("stämpling") av skogen som skulle lösas in. Sen kom ett i mitt tycke vettigt bud i relation till virkespriser och skogsmarkspriser. Det blev klart snabbt och smidigt. Där har naturvårdsverket en del att lära...

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#14268 Utdrag ur eSKOGEN

Elektroniskt nyhetsbrev från tidningen SKOGEN.
Utgivningsdag: torsdag den 6 december 2007


RESERVATSJAKTEN BLIR SNÄLLARE

Regeringen vill satsa på dialog istället för tvång och ger Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå nya arbetsformer vid reservatsbildning.

– Eftersom det har framförts viss kritik mot att befintliga arbetsmetoder inte i tillräckligt hög grad tar hänsyn till markägarnas intressen, och en större grad av frivillighet vid formellt skydd har efterfrågats både hoppas och tror jag att detta är första steget mot ett effektivare arbetssätt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#14270 Bra att det finns nån som är villig att ta lite reson... törs knappt tänka på vad miljögardisterna de gröna skulle kunna ha ställt till med :roll: därmed inte sagt att markägare får bete sig hur som helst . det är ju för att många små markägare inte velat och/eller behövt (ekonomiskt) följa varje vink från myndigheten som vi har den variation vi har i dag.

Användarvisningsbild
 
#22603 Hej,
2 länkar 1 debatt i ämnet:

http://www.vk.se/Article.jsp?article=171079

http://www.vk.se/Article.jsp?article=173002

En lång väg till möte vad det känns, hoppas f.ö på Metso-modellen även här i Sverige!

   TS
Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#22622 Jag avstår från debatten, blodtrycket och hjärnblödnings risken.
Men kommer den där jävla Dehlin ( han med insändarna i land, Atl skriver under med nätverk för gammelskog och liknande) med i forumet kan jag inte hålla mig.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Biotopskydd mot markägarnas vilja av Niking - mån 12 dec 2011, 21:50
i Skogsnyheter
7 svar
3223 läst
av Niking     
mån 19 nov 2012, 19:18
Virkesförråd i biotopskydd med i skbplan av boksson - lör 29 sep 2012, 03:49
i Skogsfastigheter
3 svar
2201 läst
av Chainsaw Charlie     
lör 29 sep 2012, 11:18
Nej till biotopskydd av Niking - tor 20 dec 2012, 01:28
i Skogsnyheter
0 svar
2342 läst
av Niking     
tor 20 dec 2012, 01:28
Omtvistad område blir biotopskydd av Niking - ons 21 aug 2013, 01:03
i Skogsnyheter
4 svar
2708 läst
av Niking     
tor 29 aug 2013, 20:55
Nyckelbiotop biotopskydd ersättning. av mno011 - tor 21 aug 2014, 15:02
i Avverkning (slutavverkning)

12
15 svar
15533 läst
av Niking     
fre 30 jan 2015, 01:16