Det är farligt att jobba i skogen nu...

 Svara  14 inlägg  5650 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Det är farligt att jobba i skogen nu...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12722 http://www.op.se/parser.php?level1=157& ... &id=836952


Nån här som får se nån björn ibland? Man får väl ha med sig bössa snart när man ska gå på skiftbyte...   TS
Selm 2019
Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12723 Har inte sett någon björn
men det verkar ju vara ett underligt beteende med ett djur som dras till maskin/människa

hoppas dom finner varför

Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12727 Känns vekligen inte som ett normalt beteende. Men de har ju rapporterats flera konstiga saker i år. Sägs ju att det år dåligt med bär i höst.
Älgar har man ju sett på nära håll från maskinen.

Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12733 Vi sydsvenskar har nog lite svårt att förstå det här med björnproblemet, det enda vi råkar ut för är ju att det brakar till i skogen av en skrämd älg lite då och då, samt att man ser till att ta det försiktigt och inte klä sig i brunt eller svart under älgjakten så man inte blir misstagen för en älg!

Å ena sidan säger ju statistiken att risken för björnattacker är minimal, det är väl max en skadad/dödad människa per år, och då i huvudsak jägare med hund. Jämfört med alla andra olyckor kan man ju försumma detta. Å andra sidan så verkar man ju känna annat om man bor i björnrika trakter.

Hur ser ni norrlänningar på problemet, är det mer känsla än fakta som styr förhållandet till björnar?

Användarvisningsbild
 
#12741 Ängslig?, njä, men det är ju faktiskt lite irriterande när div björnar sitter och väntar vid soptunnan då frugan ska bära ut soporna,,,, :wink:

Skämt åsido,,,,

Det blir väl som med älgstammen,,,, man klarar inte av att räkna ut en lämplig tilldelning/"avskjutning" initialt, och sedan är det en massa rovdjursälskande teoretiker på beslutandenivå i 08 området som stretar emot,,,,dvs tills dess att björnstammen exploderat totalt och det stryker med någon politiker på "hötorget".

Att simpelt folk som du och jag blir "björnåtel" då och då, ger de däremot blanka f-n i,,,,, (som vanligt).

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12745 Jag kollar mig över ryggen både en och två gånger när man är i skogen, känns tryggare då man har sågen igång... :)

jag håller till 6 mil väster om umeå där det har setts björn runt mina skiften både en och 2 ggr

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12750 ja det är ju ingen som riktigt vet hur mycket björn som finns....men precis alla som bor här säger samma sak att björnstammen ökat dramatiskt. För 10 år sen var det en sensation om nån såg björnspår. Nu hör det till vardagen att se björnskit å spår. Inte så kul när man kommer från skiftbyte och en björn har lufsat runt kojan på dan. Sen är väl risken förhoppningsvis liten att nån ska anfalla, men dom verkar bete sig lustigt och har man lite otur så....det kan ju vara nåt revir dom vill försvara, mat eller ett ide eller ungar.
Vi körde alldeles bredvid strömvallen där den där björnattacken inträffade som nog alla läst om nu när 2 jägare blev anfallna. Det var spännande att gå till maskinen på måndag morgon då den fortfarande inte var dödad. Man vill inte ha en skadeskjuten rackare omring sig :shock:

Jag köper inte resonemanget att på de sista 100 åren så har det hänt så lite björnolyckor. För det är ju de sista åren björnstammen ökat, det har ju inte funnits så här mycket björn förut så det är väl nu det lär hända fler saker. Så skjut gärna mer björn tycker jag.....man ska väl kunna ha ett jobb utan att riskera livet!

   TS
Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12762 Jag är mest rädd för älg när jag är ute... Bjönr håller väl undan älgarna lite grand?

Användarvisningsbild
 
#12795 Hej,
Jag flyttade denna tråd då jag upptäckte att vi inte hade nån bra kategori för djurliv, där ser man!
Passade även på att döpa om forumet som denna tråd flyttades till så nu har vi ett forum även för djurliv (Skogens miljöer).

OnTopic: Jag tror nog lite på dem som säger att det beror på dåligt bärår. Kommer inte ihåg nu, men hörde för ett tag sen hur mycket blåbär en fullvuxen björn kan äta på en dag. Kommer som sagt inte ihåg, men mycket var det.

Terrin såg säkert björnen som en inkräktare som han/hon skulle kunna ta en fajt med (inte för stor), gissar att det är svårare att se dem på närmare håll i skördare eller skotare?

MvH Fredrik

Användarvisningsbild
 
#26533 Gör ett litet trådlyft :lol:
Jag har aldrig varit rädd eller orolig när jag arbetat i skogen, den senaste björnattacken i Mora var ifs märklig eftersom den gick på en man som hade sågen igång :shock:
Det är så fruktansvärt mycket björn i skogarna, man hittar spillning/spår/iden på nästan varje trakt som vi varit och röjt på, man har helt enkelt blivit avtrubbad och reagerar inte längre på det.
Vargen har vi inte sett spår av förrän nu de senaste 3 åren, dessutom har de varit riktigt nära både oss och manskapsvagnen medan vi jobbat.
Det känns lite olustigt, man vet att de inte ger sig på en "bara för att" men ändå...

Vet inte riktigt vad jag tycker om rovdjursdebatten, har inte nåt emot rovdjuren men de ska inte få bli så fräcka som de är nu, björnar som rotar i soptunnan mitt på dan, vargar som springer jäms med skidåkare osv.

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#26590 Vid Östa källor Tärnsjö sitter en skylt uppsatt sedan 1800 talet, den berättar att här sköts Västmanlands sista varg av 14 årige (också namnet på pojken)
Det var en hedersutmärkelse det där med skylten.
Undrar hur det går i dag för en 14 åring som knäpper en varg.
Kan se framför mig hur polis,Länsstyrelse,socialförvaltning,tidningar,radio ja listan den blir lång på de som ska räta upp pojkens liv efter detta.
En sak är klar någon heders plakett blir det inte.

Avatar Fallback
 
#26593 Aldrig skådat björn i vitögat. Aldrig skådat vild björn öht. Skulle vilja....
Skådat älg däremot.... Har bestämt minne jag berättat när jag slog av motorsågen, vände mig om å stog öga mot öga gentemot fullvuxen älg som knaprade nyfällda aspskott.....
Jag konverserade med älgbiffen medan jag packade ihop mina prylar, sen drog jag.
Skulle göra samma sak med en björnfäll..... -Här är jag, jag utgör inget hot, jag vill bara packa ihop mig å kliva av ditt middagsbord....

Exxet var uppe i vildmarken med väninna, kamperade i timmerstuga mitt ute i ingenstans.
I gryningen blev det tryck i blåsan, naturliv gällde där.
Ut å huk å tittade upp... Björnen stog å stirrade på henne ett tjugotal meter bort......
Hon fick bråttom in igen.....

Användarvisningsbild
 
#26628 Ja, älgar kan skrämmas som fan ibland!
Jag har sett björn en gång, den sprang in i ett grymt tätt bestånd när den fick syn på mig, otroligt vad snabbt och smidigt den sprang i den täta ungskogen...
Från bilen har jag sett lodjur springa över vägen och en gång tror jag att det stod en varg vid skogsbrynet men jag är inte säker så den räknas inte :D
Det är sällan man får syn på djuren, men speciellt björnen har man garanterat varit nära flera gånger, de är ju nyfikna av sig och kan till och med gå efter människor tills han har nosat färdigt!

Angående skylten om den skjutna vargen så visar ju den tydligt vad folk tyckte om varg på den tiden!

Användarvisningsbild
 
#29062 Har aldrig sett björn ute i vildmaken men man har sett exempelvis en riven älgkalv och tydliga björnspår omkring den... Är väl ända gången det kännts riktigt olustligt att vara i skogn, (tog ganska raska kliv tillbaka till bilen den dagen) Samt en gång då man varit och röjt på ett skifte där dom sa att det tidigare funnits ett björn ide, alla myrstackar på skiftet var helt demolerade... men men man ska ha så satans jäkla missflyt om björnen skulle få för sig att attackera....

Som tur är finns det mer björn på andra delar i detta avlånga land :) och dom får gärna stanna kvar där :o

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
farligt värre -kedja av husqvarnaxp - tis 29 nov 2011, 11:07
i Motorsåg och handhållet
5 svar
3019 läst
av Mange     
ons 30 nov 2011, 11:52
Farligt att besöka stormskadade reservat av Niking - tis 02 sep 2014, 22:31
i Skogsmiljö och Trädlära
0 svar
1857 läst
av Niking     
tis 02 sep 2014, 22:31
Stormfällning - dyrt, farligt och förödande av Niking - ons 22 jun 2016, 20:22
i Skogsnyheter
0 svar
983 läst
av Niking     
ons 22 jun 2016, 20:22
Norrman filmade åsknedslag farligt nära av Fredrik Reuter - tor 31 aug 2017, 19:35
i Skogsmiljö och Trädlära
11 svar
5903 läst
av axwell     
lör 02 sep 2017, 09:20
Vill jobba i skogen! HUR? av Kiddo - tor 06 okt 2011, 06:09
i Före och efter jobbet
12 svar
8220 läst
av elis     
tor 13 okt 2011, 07:28