SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågverk (mindre)

Wood-Mizers LT70 bandsåg hjärta i helt sågverkssystem

1 inlägg 3758 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Wood-Mizers LT70 bandsåg hjärta i helt sågverkssystem  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#731493 Den amerikanska bandsågstillverkaren Wood-Mizer, med tillverkning och Europaansvar förlagt till Polen, visar nu hur man kan bygga en mindre sågverksindustri kring deras största bandsåg LT70 HD Wide. Med bandsågen som hjärta i ett helt sågverkssystem kan man nu bygga på flera funktioner som ökar produktiviteten och underlättar arbetet.

Det handlar om olika typer av transportband för att mata på stock samt sortera det sågade och det innehåller även ett kantverk som gör kantningsjobbet snabbt och enkelt.

1634126879_t_h_lt70hd_sawmilling_system2.jpg


I en ny video visar de hela sågverkssystemet och dess olika delar uppmonterat på en asfaltplan. Genomgången är grundlig och tar lite tid men den ger en bra bild av hur sågverksamheten kan byggas ut kring bandsågen.

1634126835_art1_lt70_hd_sawing_head.jpg


Basen är Wood-Mizers stora bandsåg LT70 Wide i heavy duty-utförande men i stället för att placera den på en mobil bänk är den här monterad på den industriella sågverksbänken VM4000. Den är extra förstärkt och mycket solid.

1634126836_art2_lt70_hd_industrial_bed_3.jpg


Sågen styrs från en separat placerad manöverpanel och alla funktioner körs via hydraulik eller elektronik: Stockmatning, stockinläggning, såghöjd, såghastighet, barkfräs, bladstyrning, transportörer mm. Manöverpanelen kan med fördel sättas på en upphöjd plattform för bästa överblick och helst då i linje med stocken när den ska sågas.

1634126835_art1_lt70_hd_remote_operator_station.jpg


Enkelt sorteringsbord
Sågade bakar eller brädor matas automatiskt vidare när såghuvudet går tillbaka. Där tar en transportör vid för att mata brädan/baken till sorterbordet. Vid sorterbordet kan bakar styras åt ena hållet till ett fack för vidare hantering medan okantade brädor går åt andra hållet. Där finns en kedjetransportör som flyttar brädan vidare i läge för kantverket EG300 Multirip.

1634126836_art3_lt70_hd_short_conveyor_belt.jpg


1634126837_art3_sorting_tables_right_left.jpg


Kantverk höjer produktiviteten
I kantverket EG300 Multirip kantas brädor eller plank upp till 60 mm tjocklek och 55 cm bredd. Om man vill dela upp i klenare dimensioner kan man sätta in fler sågklingor i kantverket så att en bred bräda/planka kan delas i flera bitar i ett enda moment. Kantverket ökar produktionen i bandsågen då man bara behöver ”skiva upp” stocken utan att få skarpkantade brädor. Har man grovt virke blir det snabbt många löpmeter ur en stock om man t ex klyver fram 3-4 brädor/reglar i 100-145 cm bredd från varje bandsågad skiva.

1634126836_art3_eg300_board_edger.jpg


Investeringskostnad?
Jag har frågat Wood-Mizer om kostnadsnivån för en sådan här anläggning och den landar i grova tal runt 1,1 miljoner svenska kronor enligt deras representant i Polen. Då ingår kantverk, bandsåg, bänk, transportörer, stockmatning, sorteringsbord och all nödvändig styrutrustning. Bandsågen drivs av en elmotor på 18,5 kW (25 hk) eller som option 22 kW (30 hk). Kantverket har en elmotor på 15 kW (eller som option 18 kW). En kostnad som tillkommer är för nödvändiga elinstallationer.

Det skulle vara intressant att veta hur mycket man kan producera med ett sådant här sågverkssystem? Det beror självklart på många andra faktorer som t ex hur man ordnar logistiken runtom med stockar och virke. Vilka utrymmen man har och ytterst givetvis också hur stor volym man kan sälja. Som kostnadsjämförelse la jag nyss upp en tråd om finska sågverksbolaget Koskisens investering i ett helt nytt sågverk. Med 480 miljoner kronor i totalkostnad för ett sågverk som sågar 400 000 m3 sågad vara blir det 1,2 miljoner kronor i investeringskostnad per 1000 m3sv när man jobbar i den skalan. Det skulle innebära att man skulle såga drygt 1000 m3sv/år med en sådan här anläggning för att hamna på samma investeringskostnad per kubik. Motsvarande ca 1700 m3fub sågtimmer per år. Kanske en meningslös jämförelse men ändå.

Sågupplägg för övergrov gran?
Vad tror ni om en sådan här anläggning för att såga övergrov gran? Det skulle ju kunna bli skapligt produktionseffektivt i en bandsåg med kantverk. LT70 HD klarar som standard upp mot 95 cm stockdiameter och om man väljer det extra breda såghuvudet Wide så klarar det upp mot 105 cm stockdiameter.

Ni kan som sagt se en video här där Wood-Mizer går igenom del för del av det här sågverkssystemet. Ungefär 45 min in i videon börjar de såga en stock.Och här finns lite bilder på hela sågverkssystemet och de ingående delarna:   TS
Logosol kampanjer på sågverk
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).