SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågverk (mindre)

Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg

6 inlägg 9977 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#700777 I somras besökte jag ett företag som specialiserat sig på att förädla övergrovt timmer. Eller snarare en familj med flera företag. Familjen Marinder i Vesene, Herljunga kommun i Västra Götaland. På gården finns tre olika sågverk varav två används för att såga övergrovt virke. I det tredje sågverket sågas normaltimmer från den egna avverkningsverksamheten. Till detta ska läggas skogsavverkning, trähantverk och arboristverksamhet. Det här är nämligen en familj som har många trästrängar på sin lyra.

1613332676_p1080549.jpg


1613332706_p1080590.jpg


Övergrovt timmer en specialité
Stommen i verksamheten är företaget C-G Marinder Skogsförvaltning. Här jobbar framför allt pappa Claes-Göran och sonen Joel. Företaget utför förvaltnings- och avverkningstjänster och köper även skog på rot. En hel del av det virke som köps in förädlas i egna sågverk. Gärna till speciella dimensioner och ändamål. Två av sågverken klarar riktigt grova dimensioner. I den tyska bandsågen Serra Bavaria SL 130 i kan övergrovt timmer upp till 130 cm diameter sågas. Det här sågverket är också förlängt så det klarar upp mot 12,5 meters såglängd. Om stockarna är så grova så att inte Serra-sågen klarar av dem så finns en såg till som klarar ännu större dimensioner!

1613332676_p1080546.jpg


Hemmabyggd kedjesåg klarar 180 cm sågsnitt
Med hjälp av föregatet KAMEK har Claes-Göran Marinder byggt en egen kedjesåg för de största stockarna. Det finns stora värden i övergrovt timmer och allt för mycket av framför allt övergrova lövstockar hamnar i bränslehögen. Men med den här kedjesågen finns det i princip inte en stock i hela Sverige som är för stor för att kunna sågas. Med ett 225 cm långt svärd har sågen ett max sågsnitt om 180 cm. Sågverket drivs av en elmotor på 18 kW och det har automatisk matning. Kedjan smörjs med oljetillförsel i båda ändarna av svärdet.

1613332676_p1080570.jpg


1613332676_p1080561.jpg


Inläggningen av stock är mycket enkel. Med hjälp av grova fyrskäringar som har jackats ur så att de blir ”stockvaggor” kan stocken läggas på plats utan att rulla. De stockar som kommer upp i den här sågen väger alla så mycket att de ligger stadigt kvar. Sågen används för att skiva upp stockarna okantade och virket ströläggs och lufttorkas minst ett år. En del av virket förädlas på gården i företaget Marinder Wildwood som drivs av dottern Moa. Knotiga och grova lövträstockar förvandlas till vackra möbler och inredningsdetaljer. Breda ek, alm och askskivor blir fantastiska bord som är eftertraktade.



Här finns en videofilm som visar sågning av en grov ekstock som är 165 cm på bredaste stället. Tyvärr var det en spik eller sten i stocken när sågen kom halvvägs så det blev gonatt med den kedjan och arbetet fick tillfälligt avbrytas. Så den färdiga plankan finns inte med på film. Skapligt mycket slipjobb på en kedja för ett 225 cm-svärd:



Det går inte fort att såga med kedjesåg när man kommer upp i sågsnitt över metern. Men normalt sett (när det inte är spik i) så löper sågen på av sig själv i sakta mak utan att man behöver mata på. Claes-Göran gick bakom och knackade i träkilar i sågspåret allteftersom sågen drog fram. De breda och grova planken är så tunga att de nyper svärd och returkedja om man inte kilar. Det är antagligen också ett bra sätt att kunna få in pallgafflarna under plankan så att det går att lyfta bort den när den är färdigsågad.

Övergrovt timmer av lärk
Sonen Arvid Marinder driver en egen arboristfirma, Svensk Trädtjänst. Härifrån kommer då och då ett bidrag till grovsågningen. Nu senaste en präktig lärk från ett parkjobb i Lidköping. Den grövsta lärken som fälldes gav en rotstock på sju meter med 120 cm diameter i rotändan och 90 cm i toppen. Det var en otroligt mäktig stock och något rejält att ge sig på. Det må vara en övergrov timmerstock som inte går att leverera till något sågverk men hos Marinders blir den ett enkelt projekt i den robusta Serra-sågen.

Långa längder och kilsågat
Med Serran sågas mycket grovt virke av både gran och tall okantat. 40 mm dimension är ett vanligt mått och då blir det utmärkta golvbrädor som kan kilsågas och hyvlas när de torkat klart. De läggs på lufttorkning under tak i drygt ett år och ska det sedan bli golv så läggs det inomhus i rumsklimat för att torka ner det sista. En tydlig specialité med Serrasågen är långa längder. Marinders säljer en hel del långt virke till vindskivor eller till utomhuspaneler där man inte vill skarva för våningsplan eller höga gavlar. Grova och/eller långa träbjälkar är också något som efterfrågas.

Normaltimmerlinje för köpegranen
Bland all grovsågning hos Marinders finns även en såglinje av mer traditionellt snitt för klenare stockat. Betydligt mer avancerad än en gammal byasåg men inte lika snabb som ett stort sågverk. Det är en linje som sågar normaltimmer som inte är allt för grovt. I princip allt normaltimmer från avverkningar som Marinders köper på rot sågas i den egna sågen.

Först blockas stocken samtidigt som en eller två sidobrädor sågas av. Blocket går sedan vidare till en delningssåg där det blir 25 eller 50 mm virke beroende på inställning. I den här anläggningen sågas de största volymerna på gården och det går igenom runt tusen kubikmeter stock per år.

Här finns en liten film som visar såglinjen och Serra-sågen samt en glimt i brädgården:



Bränt trä
Som jag har skrivit om tidigare här på Skogsforum så har Marinders gett sig på att göra fasadbrädor med bränd yta. Det som på japanska heter Yakisugi eller Shou Sugi Ban (Charred wood på amerikanska). Hela Moas husbygge har fasad av sådant trä. Ni kan läsa mer om det i tråden Bränt trä (Yakisugi) - nytt intresse för gammal metod
Det här är en intressant förädlingsmöjlighet av ett material som det finns ett ökande intresse för.

Det är som sagt en trätokig familj det här och det var väldigt inspirerande att besöka dem i somras. Och just det, sonen Edward har jag inte nämnt än. Han håller också på med bränt trä kan man säga, fast på ett annat sätt. Hans företag EM Biovärme säljer Österrikiska pannor för ved, flis och pellets. Gissar att han har högsäsong just nu!



   TS
Woodmizer sågverk
Avatar Fallback

Re: Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg

David S  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#700842 Kul och spännande! Hur sker försäljning och hur hittar dom kunder?

Användarvisningsbild

Re: Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg

Torbjörn Johnsen  
#700941 Jag tror att de byggt upp ett nätverk av kunder över lång tid. Troligtvis en hel del lokalt. Moa har varit med (i alla fall innan corona) och visat upp sina produkter i olika sammanhang samt via nätet. Jag tror att det är ganska klassiskt ”nätverksmarknadsförande”. Ställa ut lite produkter på olika ställen dit människor kommer. Typ caféer och liknande. Och mycket ”mun-till-mun” metod. Virkesförsäljningen av specialdimensioner verkar i många fall gå till personer eller företag som jobbar med speciella projekt. Renovering av kulturbyggnader, speciella byggprojekt mm. Även här handlar det om att sprida sitt namn och rykte bland rätt typ av kunder. Tar tid men är framgångsrikt. Grundförutsättningen är väl att man levererar bra produkter och har god leveranssäkerhet. Sen vet jag inte hur de avsätter volymsortimenten av entumsbrädor men hag gissar att de har en lokal marknad som är beredd att betala lite mer för bra virke än vad det kostar att köpa byggvaruhandlarnas lågprisutskott.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg

Torbjörn Johnsen  
#701036 Här är ett exempel på kund. Attelje Södersvik som vann träpriset 2020. Trävaror levererade från C-G Marinder:

https://www.svenskttra.se/inspiration/t ... sodersvik/

   TS
Användarvisningsbild

Re: Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg

Torbjörn Johnsen  
#701214 Såg att jag länkade in samma film på två ställen men det finns två filmer från besöket hos Marinders. Här hittar ni den andra:

   TS
Användarvisningsbild

Re: Förädlar övergrovt timmer med kedjesåg

AndersTransjö  
#703334 Fantastiskt vilka duktiga träföretagare det finns runtom i Sverige!

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).