tis 07 okt 2008, 17:14#36794
Det finns nog massor av saker att tänka på när man sågar. Eftersom märgen kommer in i den här diskussionen så tycker jag att det räcker som tummregel att inte ha märgen i mitten på sågutbytet (märgplank), då man sågar för hemmabruk.
Sedan torkningen. Undvik kvastpaket, dvs alla bitar jämndragna åt ett håll. Utgå istället från det längsta virket du har och lägg på några decimeter. Jämndra vart annat åt sidorna. Använd redan torra strön för att undvika missfärgningar och mögel, gran är att föredra som matreal i strön (jag antar att det är gran och tall som ska sågas). För att få bra press över hela "stabben" 7-9 strön (normalt sågvirke 27-55 dm, antal strön som krävs "harmonerar" med längden på virket), men för hemmabruk tycker i alla fall jag att 5 strön räcker. Lägg tak och gärna med tyngder för att få press även på de översta varven i "stabben". Undvik helt torkningen under rötmånaden, i den region jag finns infaller denna i mitten på juli. Jag tycker inte det är någon bra ide att "ströa" för lufttork över huvudtaget efter rötmånadens avslut heller, utan se till att virket konserveras av kyligare klimat för att sedan torkas på våren, då det till och med kan torka för fort, detta visar sig främst genom sprickor och onödigt vridet virke.
Virke vrider sig, se länkade artikeln ovan, men rätt skött blir det inte till besvär för en hemmabrukare. Dessutom lufttorkar man sällan lägre än 18-20%.
Vid nertorkning till tex 12% kan man framförallt på grönare dimensioner se tydligt att hela virkespaketet är vridet efter nertorkning, men på de individuella bitarna i paketet är det oftast hanterbart ändå.
(Om torkning på konstgjord väg är aktuell så blir virkets konsistens bättre ju mera värme som appliceras. Nackdelar är tex. att kvistar "kokar" loss och färgen på virket kan mörkna markant.)
Hejhopp, det blir fort några rader och det finns säkert mycket mer att säga om ämnet virke.....
Troligtvis finns det även andra åsikter om vad som är bra och inte också