Stockbandsågen som byggsåg

 
 Svara  2 inlägg  2960 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Stockbandsågen som byggsåg

 
#290390
DSCN1472.jpg
Stockbandsågen som byggsåg
En stockbandsåg är en fantastiskt användbar maskin. Förutom att kunna såga färskt, torkat och även fruset timmer till brädor, är den utmärkt som ”byggsåg”.
För den som redan har full uppsättning av snickerimaskiner kan ju ”allt” göras på traditionellt sätt.
Gillar man att bygga med material som håller bra mått, så tycker jag att metoden att ”justersåga” de torkade regelämnena i stocksågen ger väldigt fint resultat.
Det har jag skrivit om i en annan tråd på forumet.
Vanligtvis sågas ju brädor, plank och reglar i en stocksåg. Med små och enkla hjälpmedel kan mycket mera göras, här är ett par exempel.
Korta slöjd-bitar från tex. körsbärsträd och plommonträd, kan skruvas fast med några träskruvar på en ”mellanplanka” som räcker över flera stockbordsstöd och hållas fast i sågen. (Det är tillåtet att utnyttja snickartvingar för att säkert hålla fast plankan)
Ämnen till svep-askar, ämnen till svarvning osv, kan sedan lätt och snabbt sågas fram.
Här har jag tagit några bilder på min ”fixrtur” för att såga trekantlister (för takpappen vid vindskivorna).
V-blocken har jag gjort så att tre eller fyra plywood bitar har ”punktlimmats” samman. Det ämnet är sedan sågat i en vertikal bandsåg. Därefter delas ämnet till fyra helt lika V-block.
V-blocken är sedan skruvade på en ”juster-sågad” planka.
Ämnen till trekantlister, tex 70x70, läggs i V-blocken ock fästes med en träskruv i varje block(se träskruven på första bilden) och delas till två lister.
Om ämnet är en planka kan flera trekantlister sågas ut ur den genom att vrida ämnet 90°, växelvis till vänster oh höger i V-blocken. Se den sista bilden.   TS
Logosol
Användarvisningsbild

Re: Stockbandsågen som byggsåg

 
#290399 Helt suveränt, kombinera detta med en roterande ände och en dubb
så kan man svarva stolpar och annat kul, alternativt göra åttkantigt virke mm.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser