Hårdmetallkedja till minisåg??

 
 Svara  6 inlägg  3578 visn.  2 följer
Avatar Fallback

Hårdmetallkedja till minisåg??

 
#260657 Var hittar men en klyvkedja 3/8 1,3 60 till ett minisågverk. Jag har letat runt, men inget hittat. Mitt problem är några gamla torrfuror som ja fick för mig att såga upp och dom är så s*ans hårda att jag får slipa efter vart tredje skär. :-? Vanlig fur och gran går det hela dagen innan jag behöver fundera på att fila till kedjan.
Alternativt. Går det att fila kedjan på något annat sätt så den håller bättre? Jag matar minsta möjliga och spånen blir i stort sett bara damm.   TS
Logosol
Användarvisningsbild

Re: Hårdmetallkedja till minisåg??

 
#260896 - Har du kollat in Oregons 91R?
- Eller kanske 72RD?
- Fast kanske är det deras MultiCut-kedja du är ute efter, såsom M91VXL?

Användarvisningsbild

Re: Hårdmetallkedja till minisåg??

 
#260897
ÅsaNisse skrev:Alternativt. Går det att fila kedjan på något annat sätt så den håller bättre? Jag matar minsta möjliga och spånen blir i stort sett bara damm.


Blir det bara damm, så vad är orsaken? Träslö kedja eller orent virke?

Om det förra, så är det väl bara filande som hjälper. Om det senare, kan du byta driv-kit från klenare till en större och robustare kedjetyp?

Avatar Fallback

Re: Hårdmetallkedja till minisåg??

 
#260910 Tidigare rekommenderade Logosol att fila kedjan med 5,5 mm istf 4,8 mm.
Då får du trubbigare stötvinkel och skärpan håller längre.

Körde med det en tid innan jag övergick till Dremelslipning, sen går det så snabbt att få bättre skärpa igen så from det gäller 4,8 mm som ju är aggressivare som nyslipad.

Avatar Fallback

Re: Hårdmetallkedja till minisåg??

 
#260954 Stihl PD 3 har hårdmetallskär, kostar bara dubbelt mot konventionell kedja Dock har den konvetionell 30gr skärvinkel i standardutförande ej helt optimalt för klyvning men kan vara värt ett försök..

Avatar Fallback

Re: Hårdmetallkedja till minisåg??

 
#261021 Hittade idag i Stihls sortiment exakt den kedja jag varit ute efter, men vilken prislapp....1200:-+m och då måste man även ha en diamantklinga till slipen för att kunna slipa när det så småningom blir slött.
Men jag fick också lite tips om slipning med mindre skärvinkel 5 grader och grövre skiva för att få mindre stötvinkel. Detta var kanon så nu har jag skippat hårdmetall för ett tag.Det är ju lite som Axwell skriver ovan. Jag slipade om min gamla Stihlkedja och sågen började arbeta som det var ruttet trä istället för frusen tjärfur. Körde upp mina stockar på ett nafs i em.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Använda hårdmetallkedja av Waldteufel - mån 26 maj 2014, 00:48
i Motorsåg och handhållet
11 svar
4665 läst
av Waldteufel     
tor 29 maj 2014, 14:05
Stihl hårdmetallkedja, fila? av Danlin - tis 29 sep 2015, 06:35
i Motorsåg och handhållet

12
19 svar
6581 läst
av Danlin     
lör 03 okt 2015, 15:30
Annonser