Sida 1 av 1

Skelettskogar i nationalparken Harz

Postat: mån 08 aug 2022, 09:01
av Fredrik Reuter
Massiva angrepp av granbarkborre har gjort granskogen i nationalparken i Harz i Tyskland till i princip skelettskogar. En 500 meter bred buffertzon runt nationalparken har avverkats för att minska risken för att granbarkborren sprider sig ut ur nationalparken. Annars är nu planen att låta skelettskogarna stå och påbörja en ny resa för de knappt 25.000 hektar som finns i nationalparken.

I nationalparken finns bland annat norra Tysklands högsta berg Brocken. 1124 meter över havet och knappt 9 mil från Hannover i de södra delarna av norra Tyskland (!). Känt även för en större signalspaningsanläggning som användes av DDR under kalla kriget då berget ligger mycket lämpligt på den forna gränsen mellan öst och väst. På gränsen mellan Niedersachsen och Sachen Anhalt.

På grund av bergskedjan så har gruvdrift bedrivits i omgångar och i många år. Gruvdriften var energikrävande och närliggande skog användes som energi. När det började ta slut så planterades skogen på nytt men istället för bok planterades den mer snabbväxande granen. Dessutom planterades gran som en del av krigsskadeståndet till de allierade efter andra världskriget. Även detta gran.

Stormen Frederika tillsammans med torksommaren 2018 förändrade spelreglerna i nationalparken. Massiva angrepp av granbarkborre till följd av storm, värmeböljor och torka gjorde som sagt stora delar av granskogen i Harz till skelettskogar. Nu finns en ny plan för Harz och förutom att lämna stora delar helt orört och "låta naturen vara natur" så finns projekt med att plantera bok under granskog. Tanken är att öka andelen bok och försöka skapa blandskogar, bland annat av gran och bok. Något man förövrigt tittat på för drygt 20 år sedan på SLU.

Tesen lär vara att den framtida skogen ska bli mer motståndskraftigt då den får utveckla sig själv. Tydligen anser man dock att det finns problem bland annat med att de tidigare planteringarna genererar nya granskogar och därför försöker man hjälpa bok och andra trädslag på traven genom att plantera dem.

Jag hoppas detta kan bli en spännande diskussion då historian verkar ha flera intressanta bottnar. Vad tycker du om projektet? Har du varit där? Kan du berätta mer? Diskutera gärna vidare här i tråden.

Länkar:

https://www.nationalpark-harz.de/de/der ... twicklung/

https://goo.gl/maps/VCF6mxu2H1o1hgJ76

https://www.shewanders.de/harzer-fichten-monokultur/

https://www.slu.se/globalassets/ew/ew-c ... 999013.pdf

Re: Skelettskogar i nationalparken Harz

Postat: mån 08 aug 2022, 09:48
av skogshare
Jagade en del i Harz på 60- och 70-talen och slogs verkligen av hur extremt ensidigt man satsade på gran och hur omfattande flängskador man hade av kronhjort med åtföljande rötangrepp. Utöver bok tror jag även på douglasgran och lärk som komplement till granen. När det gäller douglasgranen har jag sett fina exempel på det i likartade franska Centralmassivet.

En viktig fråga är hur det ska gå med omfattande barkborreangrepp i våra svenska nationalparker/naturreservat där granen dominerar liksom vilka spridningsrisker som finns.

Re: Skelettskogar i nationalparken Harz

Postat: mån 08 aug 2022, 11:20
av Fredrik Reuter
Du har möjligtvis inga bilder kvar från den tiden? Det hade varit intressant att se i så fall.

Re: Skelettskogar i nationalparken Harz

Postat: mån 08 aug 2022, 12:17
av skogshare
Fredrik Reuter skrev:Du har möjligtvis inga bilder kvar från den tiden? Det hade varit intressant att se i så fall.


Tyvärr inte, Fredrik!

Re: Skelettskogar i nationalparken Harz

Postat: mån 08 aug 2022, 19:16
av kärrabol
Jag var i Harz 2019. Såg mycket död skog. Dom bilderna finns någonstans här på forumet.
I år har jag varit nere i sydvästra Tyskland och sett stora angrepp med grovskog som var heldöd.
Ett område var avverkat med skördare för några år sedan men virket låg kvar på hygget och mycket låg sedan lång tid på avläggen.
Var även i Frankrike Alsace men där var övervägande lövskog i bergen som ser trevligare ut

Re: Skelettskogar i nationalparken Harz

Postat: tor 22 sep 2022, 16:10
av Röjkvist
Kom hem i dag från en resa i området Harz.
Det ser helt bedrövligt ut där. Våra angrepp här är små i jämförelse.