Alternativt skogsbruk, blädning och hyggesfritt

Kalhyggesfritt ökar i Finland

1 inlägg 2893 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kalhyggesfritt ökar i Finland

Torbjörn Johnsen  
#514072 Enligt finska Hufvudstadsbladets webbsajt så ökar antalet skogsägare som använder sig av hyggesfria skogsskötselmetoder eller luckhuggning. Andelen av avverkningarna som körs hyggesfritt har ökat från 1,6 till 3,7% av den avverkade arealen.

En av anledningarna kan dock vara problem med snöskador i vinter:

Ökningen förklaras främst med avverkningen efter de omfattande snöskadorna i Kajanaland, Norra Karelen och Norra Savolax. I största delen av landets privatskogar gör man ändå traditionella gallringar och slutavverkningar.

– Skogsbruk med olikåldrig skog blir vanligare i framtiden eftersom skogsägarna ofta har också andra mål för sin skog än rent ekonomiska värden, säger Markku Remes, ledande expert på skogsvård vid Finlands skogscentral, i ett pressmeddelande.

Han hänvisar till Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s uppgifter om att 14 procent av skogarnas virkesvolym ägs av personer som inte vill ha kalhyggen i sina skogar.


Läs hela artikeln här.   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).