Alternativt skogsbruk, blädning och hyggesfritt

Contorta och gallringsfritt?

183 inlägg 41008 visningar 35 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Contorta och gallringsfritt?

Mellberg  
#508943 Har funderingar på att testa contortan på ca 5-6 ha och gallringsfritt, 300 möh, mellannorrland, G18, snödjup ca 150 cm.

Vad tror ni om detta? Contortan har ingen lägsta slutavverkningsålder! Vilket planteringsförband?



   TS
Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

kalhuggo  
#508947 Snön är största hotet, vi har 4 ha i Norrbotten på ca 170 möh. Sattes som barrot för 40 år sen och röjdes väldigt försiktigt vid 14 års ålder, inget mer.
Nog har man nästan hållit andan ibland när klabbsnön försökt bryta av dom, har dock klarat sig otroligt bra.
Nu står ca 280 m3sk/ha och växer med 5,5- 6 m3 per ha/år :smile:

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

ulf 1  
#508965 contorta är inget träd vi ska ha i sverige, om man tittar på det lilla vi vet om konsekvenserna, så är det mesta farligt för naturen .. den är invasiv och därmed ett hot mot den övriga naturen, från början så kunde den tex inte enligt forskarna föryngra sig själv ... vilket givetvis var fel .. sen drabbas den betydligt hårdare av olika sjukdomar, den skapar enormt artfattiga marker, och det är det uslaste trädet att såga till virke .. sä varför ska man överhuvud hålla på med detta träd .... nej det finns inte något bra argument, du blir bara fattig och förstör dina marker ... varför inte börja tänka själva nu, kära medmänniskor .. industrin kommer aldrig att tänka en tanke som inte gynnar dom, vilket är det samma som missgynnar oss småskogsägare .. lars lundqvist kan nog svara på en del av dessa saker då han varit handledare kring studier av contortan .. https://stud.epsilon.slu.se/5451/7/lars ... 130423.pdf .. när det gäller tillväxt hysterin hos de flesta skogsägare överhuvudtaget så är det konstigt att ingen vet att rent teoretiskt så borde en granskog växa med 50 kubik/år .. så då blir det ju larvigt med en medelbonitet på 5 kubik ... men jag skulle väl kunna kommentera det så här ... vi vet inte ett skit vad vi håller på med ...

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

svampbob  
#508991 Läs sammanfattningen

https://ri.diva-portal.org/smash/get/di ... TEXT01.pdf

De som har satsat på Contorta är helt klart vinnare åtminstone ekonomiskt. Massaindustrin älskar också Contortan.

Avatar Fallback

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

Sandström87  
#509000 Vissa industrier till och med vrakar contortan och vissa vill ha den rensorterad och andra betalar sämre för den. Vad jag förstår så blir det för dåligt utbyte av kontortan. För lätt torrsubstans. Tror bolagen endast planterar contorta för att visa på att dom har hög tillväxt.

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

svampbob  
#509015 Dom jag har pratat med som har kört Contorta säger att det är den som går bäst genom renseriet och att kokeriet inte märker någon skillnad mellan Contorta och annat barr.

Avatar Fallback

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

Sandström87  
#509017 Då har vi hört olika då. Tiden får visa hur det blir. Är iaf övertygad om att den dag det ska skördas på allvar med contortan så kommer många bli besviken att de inte va tall eller gran som blev planterad.

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

ulf 1  
#509038 90% av contortan är under 40 år, så vi lär få vänta på sanningen, vem kommer att erkänna att det bara var för att få upp "nått" på skövlade marker .. det mesta är planterat i ren desperation, då vanlig tall inte har kunnat växa på enorma hyggen, som helt felaktigt avverkats i norrland .. att plantera contorta är ett rent "bolagshittepå" som numera några privata har lurats in i .. och det skyndar bara på det oundvikliga .. att vi i framtiden kommer att vara kända för att ha jordens sämsta skogar .. inget skogsbolag i sverige med industrier är självförsörjande ... vad säger det om långsiktighet och det hållbara i kalhyggesbruket .. är ni blinda och döva eller bara dumma i huvet .. sveaskog har slutavverkningar på sin egen skog i västerbotten och norrbotten som motsvarar 500-1000 års omloppstider .. det är sanningen om "hållbarheten" i deras hycklande skönmålningar .. hade dom inte er privata att våldföra sig på, så hade deras industrier varit utplånade .. samma gäller de övriga bolagen med industrier .. det finns inget intresse för politiker, storindustri och entreprenörer att ändra på detta, då man nu kör skiten i botten, medan riskkapitalisterna skrattar hela vägen till banken .. det enda hållbara är att skogen står där hela tiden, och vi ödmjukt tar ut en liten del av tillväxten, låt oss säga max 30% .. det ger oss privata skogsägare lika mycket pengar i plånboken, som vi nu får som slavproducenter åt riskkapitalet ...nä jag är ingen vänstermänniska, bara humanist .. att vara medmänsklig är väl snart samma sak som dum i huvet, men då säger vi väl så då ..

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

kalhuggo  
#509063 Behöver nog inte vänta särskilt länge. Det mesta kommer avvecklas i förtid ( 30-50 år).
Hur bra den är eller vad industrin tycker om den spelar väl mindre roll, klart man kan göra pellets av den eller bränsleflis men det var säkert inte ursprungstanken.
Det är ett snabbväxande ogräs som väl i viss mån kan kompensera överavverkning och virkessvackor.
5% av SCAs areal är contorta och den står för 25% av totala tillväxten sägs det, inte så pjåkigt :smile:

Avatar Fallback

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

husqvarna_med_sthil  
#509146
svampbob skrev:Dom jag har pratat med som har kört Contorta säger att det är den som går bäst genom renseriet och att kokeriet inte märker någon skillnad mellan Contorta och annat barr.


Den är komplett olik allt annat jag kört men då inte i kokeri utan raffinör för mekanisk massa till hygienprodukter. Satt vid spakarna första gången vi testade. Lär man sig bara vad den vill ha är det dock inga problem och hela fabriken får en doft av Citrus, ganska trevligt på något vis. Något större skillnad än den mellan björk och gran men björken ger ingen särskild lukt men massan blir lite lätt rödaktig jämfört med gran som är gul i färgen.

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

ulf 1  
#509153 det är ju detta som är så tråkigt, att vi fortfarande klamrar oss fast vid vår historia och storhetstid som massa och pappersindustri .. från första början (gustav vasa) var det ju inte skog utan lump vi gjorde papper av, att vi sen snodde engelska och franska uppfinningar på mitten av 18talet för att slipa och koka träd var ju grunden till vår papper och massaindustri, så vi kom in i denna industri genom köksingången .. det var ju inte så att vi stod och tittade på våra skogar och sen tänkte, vad ska vi göra med dom .. sen blev vi jäkligt duktiga på att bygga bra maskiner, med lite snodda grundideer från andra länder, men det betyder inte att vårt klimat är i närheten av det optimala för att med dagens globala kunskaper konkurrera med länder som har överlägsna klimatfördelar, när det gäller skogsodling .. här kan man snacka om förödande feltänk .. att vi haft 400 massa och pappersbruk de senaste hundra åren .. http://www.skogsindustrierna.se/siteass ... k-2017.pdf .. betyder inte att vi ska hålla på med det idag .. och våra boreala långsamväxande skogar ska inte vara nån jävla plantageodling till de 30 som finns kvar .. att dom fortsätter finnas och överlever är ju bara för att sveriges privata skogsägare har sänkt sina priser till nivåer som gör att dom för en gallring inte får betalt längre .. det är faktiskt obegripligt att en desperat industri som numera kommer med det ena tokiga hittepåt efter det andra ska få styra över vår natur .. att lars lundqvist och våra andra skogsforskare inte får tummen ur, och talar klarspråk om kalhyggesbruket är ju för att det är forskning åt industrin som försörjer dom .. politiker och vdar för bolag och skogsägarföreningar har ingen möjlighet att ändra på något, dom är också försörjda av kalhyggesbruket, det finns inget karriärhöjande i att säga det jag säger, det förstår ni säkert, med det gör ju inte kalhyggesbruket mindre dåligt för naturen .. ska vi få någon ändring så får vi göra den själv, ingen i maktens korridorer har stake att ändra på denna dödans .. lite hopp i dysterheten .. jag är ganska säker på att vi snart kommer att få se en skördare och skotare i ett ... om någon tar fram en sådan så öppnar sig stora möjligheter till ett skogsbruk där du vart 7-10 år kan skörda din flerskiktade skog och aldrig köra två gånger i samma spår .. kom igen nu alla maskinutvecklare ..

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

T Landström  
#509156 Inte den här tråden oxå ulf1... 😢
Senast redigerad av Fredrik Reuter sön 22 apr 2018, 10:57, redigerad totalt 1 gång. Anledning: Ändrade text så det passar ny tråd.

Användarvisningsbild

Re: Nio myter om hyggesfritt skogsbruk

svampbob  
#509171 Ulf har fördelen att han inte tyngs av bildning och akademiska meriter och inte heller av empiri från praktisk mångårig skogsskötsel. Med det lätta bagaget är det enkelt att döma ut allt och alla.

Användarvisningsbild

Re: Contorta och gallringsfritt?

Fredrik Reuter  
#509172 Detta är ny tråd som jag delade ur Nio myter om hyggesfritt skogsbruk.

Användarvisningsbild

Re: Contorta och gallringsfritt?

Lars Lundqvist SLU  
#509184 Contortan växer naturligt i Nordamerika i extremt täta bestånd, föryngrade efter brand. I Sverige har man i princip skött den som en lite mer snabbväxande tall, som tall på bättre bonitet, men när man nu börjar gallra så har man upptäckt att det ofta blir ganska mycket skador efter gallring. Så gallringsfritt kan nog vara en klok idé. Men då är frågan hur tätt/glest som är lämpligt?

Contortatallar som planteras glest får väldigt stora kronor, mycket större än svensk tall i samma förband, och stora kronor ökar risken för upplega och snöbrott. Samtidigt klarar ju contortan att stå väldigt tätt. Så varför inte plantera tätt och låta självgallring sköta resten? På exkursionen i juni är det tänkt att vi bland annat ska besöka ett förbandsförsök i contorta där det finns 1, 2 och 3 meters förband. Då kan de som deltar se med egna ögon hur det blir.

Om jag själv skulle föryngra med contorta så skulle jag nog plantera väldigt tätt, eller kanske ännu hellre så, för att få ett ännu tätare bestånd.

Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).