Alternativt skogsbruk, blädning och hyggesfritt

Vetenskapligt stöd saknas för råd om trädval i Blädning

3 inlägg 3072 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vetenskapligt stöd saknas för råd om trädval i Blädning

Torbjörn Johnsen  
#486001 Skogssällskapet redovisar en SLU-studie om trädval i blädning som Skogsällskapet finansierat. Enligt forskaren Lars Lundqvist så görs trädvalen i blädning idag på lösa grunder och det saknas vetenskapligt stöd för att kunna ge råd i en eller annan riktning när det gäller trädens och beståndets tillväxt.

De nya resultaten visar att både beståndets och de enskilda trädens tillväxt påverkas av hur tätt beståndet är inom områden på cirka 1000 kvadratmeter, vilket motsvarar en radie på cirka 19-20 m. I den lilla skalan, inom ytor med radien 5-10 meter, har beståndets täthet däremot nästan ingen betydelse för tillväxten hos enskilda träd.

‒ Det betyder att det inte går att förutsäga hur ett enskilt träds tillväxt kommer att påverkas av hur man gallrar runt omkring, säger Lars Lundqvist, forskare vid SLU och ansvarig för studien.

Han menar att det därmed saknas vetenskapligt stöd för att ge råd till skogsägare om trädval vid blädning i fullskiktad granskog.

‒ Men trots det finns det kurser där intresserade kan utbilda sig till certifierade trädmärkare, för att sedan kunna utföra stämplingsuppdrag hos markägare på konsultbasis, säger han.

För att kunna ge råd till skogsägare om trädval i blädning måste man kunna hantera den skala som är relevant för trädens vatten- och näringsupptag. Problemet är att den skalan är för stor för att vara överblickbar för oss människor.

‒ De stora träden är cirka 25 meter höga och de påverkar skogen inom nästan lika stor radie. Dessutom gör skiktningen i skogen att man sällan ser mer än 10–15 meter, vilket gör det omöjligt att göra trädval i den skala som har betydelse för tillväxten, säger Lars Lundqvist.


Lar sLundqvist tycker att man idag hellre ska göra trädslagsval utefter andra parametrar än trädens förväntade förmåga att svara på gallringsingreppet. T ex hur trädens kvalité kan tänkas utvecklas eller om man kan ta ner ett träd utan att orsaka skador på kvarvarande skog. Läs hela pressmeddelandet här och här hittar ni den kompletta artikeln på Skogssällskapets sajt.   TS
Avatar Fallback

Re: Vetenskapligt stöd saknas för råd om trädval i Blädning

Brorsan  
#486065 Det där är något för "Rädda skogen" och liknande grupper att forska i, men då måste dom ju arbeta. :d

Användarvisningsbild

Re: Vetenskapligt stöd saknas för råd om trädval i Blädning

p till p  
#486912 Det är ingen som skriver om virkeskvaliteten efter sågning av blädad skog .
Går det folk på vägarna i blädningsskogen måste det tas nya vägar .
Men det gör oftast inget p. g. a. att skogen växer oftast för sakta och borde bli nyckelbiotop .

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).