Skogsekonomi

Landshypotek växer och ökar vinsten

1 inlägg 497 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Landshypotek växer och ökar vinsten

Torbjörn Johnsen  
#698404 Det är ju som bekant full rapportsäsong och så även för medlemsägda Landshypotek Bank som redovisar sitt årsbokslut för 2020. Det har varit lite blandad kompott från bankerna där Swedbank redovisade ett resultat som var sämre än väntat vilket fick till följd att aktiekursen dök. Handelsbanken däremot öveträffade förväntningarna. Huruvida förväntningarna såg ut för Landshypoteks årsresultat framgår inte men såväl räntenetto och resultat ökar 2020 jämfört med 2019. Trots coronapandemin. Då ska sägas att resultatet 2019 har rensats från en jämförelsestörrande engångspost från fastighetsförsäljning).

Året avslutas positivt för många jord- och skogsbrukare som generellt inte drabbats av pandemin i samma
utsträckning som företagare i många andra branscher. Utsikterna är goda genom det stora intresset för grönt,
närproducerat och hållbart. Högre priser syns också på flera marknader, vilket ger en positiv framtidstro.


Banken skriver att deras kunder, främst jord- och skogsbrukare, klarat sig lindrigare än en del andra branscher under pandemiåret. Utlåningen till jord- & skog ökade med 2,3 miljarder kronor till 71,5 miljarder och även utlåningen till bolånekunder ökade för att vid slutet av året ligga på 11,5 miljarder kr.

Kreditförlusterna ökade från 3 miljoner 2019 till 13 miljoner 2020.

Under 2020 höll Landshypotek Bank inne återbäringen (utdelningen) för 2019 i avvaktan på pandemiutvecklingen. Senare under hösten beslutades att dela ut pengarna till ägarna (medlemmarna) vilka fick dela på totalt 141 miljoner kronor. För 2021 skriver LHB så här:

Med det starka resultatet som grund avsätts 163 miljoner kronor i koncernbidrag till den ekonomiska föreningen för utdelning och att driva föreningens verksamhet 2021.


Du kan läsa hela bokslutskommunikén här.   TS
Landshypotek Bank
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).