Skogsekonomi

Värdeökning på ett plantskifte

2 inlägg 1130 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Värdeökning på ett plantskifte

LetItBe  
#676076 Hej!

Säg att du köper 10 hektar kalmark som är oplanterad.
Sen planterar du hela skiftet, låter det växa i 10 år sen säljer du hela skiftet.

Har man gjort någon vidare vinst då egentligen? Funderar nämligen på att köpa ett sånt skifte, plantera allting sen låta det växa i 10-20 år sen sälja vidare det hela. Men de kanske är dålig förräntning de första 10 åren så det är ekonomiskt smartare att lägga pengarna på ett färdigt ungskogsskifte?

Många tankar!   TS
Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Värdeökning på ett plantskifte

jannee  
#676085 Du har en inköpskostnad
10 ha kostar en hel del att markbereda
Plantor till detta hygge ca 100 tkr
Planterar du själv?
Är det god växtlighet måste du 1 gång brunnsröja + en röjning, är det riktigt bra växtförhållanden måste du även trampa bräken/gräs någon/några gånger.
Självklart kan du få ett bra pris för en 20 årig välskött plantering men det finns betydligt lättare sätt att få en bra värdutveckling på investerat kapital.
Bor du i skiftets närhet och har stort intresse för skog och arbete med skog finns det pengar att tjäna men någon större summa lär det ändå inte bli och någon större ersättning för all tid och arbete lär heller inte utgå.
Efter en slutavverkning har man egentligen bara kostnader tills skogen är mogen för en 2:a gallring.
De pengar som man sedan får vid en 2:gallring lär ungefär motsvara kostnaderna som man tidigare erlagt inklusive egen arbetskostnad
Däremot har skiftet stigit bra i försäljningspris men hur bra vet man inte idag, ingen kan egentligen sia om hur framtiden blir.
Du bör också betänka att det finns risker med ett hygge. Planteringen kan gå dåligt, kanske måste hjälpplantera om delar (tid och pengar), planterar du tall måste du bespruta ett flertal gånger (drygt och kostsamt) granen kommer att betas av rådjur, räkna inte med något annat = du måste klippa dubbeltoppar.
Köper du däremot skiftet och lejer för allt arbete som behövs är det rena Ebberöds bank = brakförlust.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar