Skogsekonomi

Lån till skogsfastighet

22 inlägg 9175 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Lån till skogsfastighet

mamus  
#664632 Hej Skogsforumet!

Jag tänkte höra lite om lån på skogsfastighet om någon har bättre koll på det än jag. Vi har en skogsfastighet i familjen som jag eventuellt kommer att kunna köpa.

Den är värderad runt 13 miljoner och jag skulle behöva låna 5 av dem. Tror ni att det är möjligt att låna 5 miljoner med en vanlig inkomst?

När man lånar på villan brukar banken räkna med att räntan går upp till 7%. Gör man även det när man lånar på skogsfastighet?

Vilken bank rekommenderar ni? Det bör ju gärna vara en bank som har lite koll på det här med skog.

Vilken ränta har ni lyckats förhandla fram?

Jättetacksam om någon som har koll på det här kan hjälpa mig med svar på det här med banklån. Jag är väldigt sugen på att köpa fastigheten men har ännu inte pratat med någon bank. 🌲 🌳   TS
Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#664637 Sätt dig ner med skogsbruksplanen och räkna på vad skogen kan avkasta och därmed betala i form av räntor och amortering.

Banken kommer göra samma sak och de har program som de matar in skogsbruksplanen i och får därmed fram en likviditetsplan som grund för möjligheten till lån.
Men för din egen skull skaffa dig en egen bild av ekonomin i ditt skogsägande så du inte får en chock över hur mycket pengar som ska fram under åren. Troligen finns det en del du kan slutavverka.

Fundera även igenom om det kan vara så att nuvarande ägare kan avverka till en bättre skattesituation än dig och ni därför bör göra det först och därefter överlåta fastigheten till ett lägre belopp.

Gäller det ett generationsskifte så se till att ta hjälp med att räkna på många olika utfall.

Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#664659 Det låter som en låg belåningsgrad, men det kan ju såklart bero på hur mycket som går att avverka. Banken lånar inte gärna mer än 70% av värdet på det som INTE går att slutavverka (dvs inte S1/S2).

Mest tror jag banken vill förstå om du kan skogsbruk och om du vet vad du ger dig in på. Vad har du för erfarenheter innan, hur gammal är du etc? En rörlig ränta på 1,5% skall inte vara omöjligt att få. Skall du låna 5 miljoner, så blir det ca 4,4 tusen per månad som du skall ut med. Med lite marginal för räntehöjningar, så blir det över 10 kkr. Kanske binda på 5-10 år är säkrast om du har små marginaler.

Det är svårt att få någon jämn avkastning från skogen som hjälper till, men det kan såklart gå.

Användarvisningsbild

Re: Lån till skogsfastighet

PetterJ  
#664817 Banken lär värdera detta tillsammans med ditt andra lån som du nämner. Numera finns krav från FI på hur stor andel av årsinkomsten man får ha i lån. De flesta banker ligger kring 5-6*årsinkomst före skatt.

I detta fall lär inte säkerhetsmassan vara en utmaning. Kassaflödesanylsen A och O.

Jag rekommenderar att göra en affärsplan som beskriver vad du vill göra och hur med gården och din ekonomi. Det visar att du tänkt igenom och planerar.

Räkna med 1-2% löpande amortering. Åtminstone till en början.

Lycka till!

Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

mamus  
#664818 Tack Mangan och Busholle för goda råd.

Bra idé att kolla om skatten blir lägre om överlåtarna gör avverkningen.

Jag har räknat lite med ledning av skogsbruksplanen. Jag hade tänkt att man kan göra en avverkning och fondera pengarna via periodiseringsfond och skogskonto och låta dessa möta räntekostnaden. Gör man det räcker slutavverkningspengarna i drygt 20 år om räntan är 1,5%. Det borde ju vara tryggt för banken men om de räknar på att man ska klara 7% i ränta så räcker avverkningspengarna bara 5 år. Vi får se hur banken tänker om jag kommer så långt.

Angående bank tänkte jag försöka med någon av dem som är inriktade mer åt skogsbruk, kanske Landhypotek eller Danske bank. Någon som har någon erfarenhet av dem?

Slutavverkningsskogen är värd cirka 3 miljoner om man plussar ihop S1, S2 och S3. I så fall skulle belåningsgraden bli 50%. Det borde vara OK eller vad tror ni? Surt med 1100 kubik i S3-skog som man inte får avverka förresten.

Det blir visst många frågor. Nu tar vi helg. 😀

   TS
Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#664831 S3 betyder i planen att skogen är gammal nog men inte lämplig att avverka. S3 är inte ett avverkningsförbud förens det kombineras med någon form av skydd.

Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

Aleck  
#664849 En S3a är inte en S3a utan goda skäl. Där får man i så fall gå ut och se om det eventuellt finns möjlighet att klassa om. Men oftast så finns som sagt en god anledning, typ det är ej drivningsbart, eller att fastigheten ska klara av cert-standard.

Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

jannee  
#664852 Inte förbjudet att gallra i en S 3
Begäran om att göra en föryngringsavverkan i en S 3 kan innebära problem, beror lite på vilket humör skogsstyrelsens handläggare är på.
Storleken på skiftet kan också ha en "viss" betydelse, men möjlighet/svårighet att föryngra väger tungt.

Användarvisningsbild

Re: Lån till skogsfastighet

Ängagärdet  
#664859 När jag köpte min fastighet så löste vi en del av finansieringen genom revers (lån) och avbetalning till föregående ägare (föräldrar). Det håller ner banklånen och är roligare att betala av på.
👍

Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

mamus  
#665138 Tack för alla svar. Såg just i skogsbruksplanen att S3-skogen gränsar mot en sjö så där är inte aktuellt att avverka ändå.

Var det någon som hade något tips om någon bank som är någorlunda lätt att ha och göra med? Funderar på Landshypotek eller Danske Bank.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Lån till skogsfastighet

Arvid0  
#665156 Angående bank tycker jag att kontakten/förtroendet med banktjänstemannen på ditt närmsta kontor är viktigare än bankens namn. Jag är nöjd med både landshypotek och länsförsäkringar.

Användarvisningsbild

Re: Lån till skogsfastighet

fendt311  
#665168 Landshypotek har ett insats konto hos sig. Lite konstiga regler gällande det. När du betalt tillbaka alla lån måste man vänta tre år innan du får tillbaks dom pengarna. Det avgörs på styrelse möte om du får tillbaks dom. Vet inte om man förlorar dessa pengar om man vill byta bank. Tål att kolla upp.

Avatar Fallback

Re: Lån till skogsfastighet

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#665175 De flesta bankerna är intresserade av skogsbrukskunder så ta dig tid att kolla runt på orten och kanske grannorten om du har överkomligt långt dit. Hade själv Swedbank men bytte till LF för ett antal år sedan. Danske bank och Handelsbanken är vad jag vet rätt offensiva på land och skog och har åtminstone på regional nivå specialister inom jord och skog. Landshypotek är inte en konventionell bank utan en föreningsdriven låneförmedlare, där är nog värt att läsa på lite mer så man får koll på hela affären och eventuella återbäring.

Användarvisningsbild

Re: Lån till skogsfastighet

Arvid0  
#665181
fendt311 skrev:Landshypotek har ett insats konto hos sig. Lite konstiga regler gällande det. När du betalt tillbaka alla lån måste man vänta tre år innan du får tillbaks dom pengarna. Det avgörs på styrelse möte om du får tillbaks dom. Vet inte om man förlorar dessa pengar om man vill byta bank. Tål att kolla upp.


Men du måste ju inte sätta in pengar där. Står det inte i avtalet vad som gäller?

Användarvisningsbild

Re: Lån till skogsfastighet

Grålle52  
#665183 Insatsen är frivillig. Återbäringen sista åren har iaf varit god

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).