Skogsekonomi

Äga Skog - stark trend hos marknad och bolag

2 inlägg 1900 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Äga Skog - stark trend hos marknad och bolag

Torbjörn Johnsen  
#540995 Pendeln slår verkligen fram och tillbaka när det gäller hur man inom bolagen och de finansiella kretsarna ser på värdet av att äga skog. Efter att först ha sålt av vattenkraften under 1980- och 90-talet såg bolag och marknad sedan skogsinnehaven som en finansiell belastning. Då, i slutet av 1990-talet, tyckte marknaden att skogen hade för låg avkastning i förhållande till värdet och skogen “tyngde i balansräkningen”. Skogsaktier blev “tråkiga” och lågavkastande jämfört med hur det såg ut i andra branscher. Från en belastande syn på skogsmarken i slutet av 1990-talet till att den nu istället ses som en viktig, strategisk resurs har det gått 20 år.

Nya skogsägande bolag
Storaenso och BillerudKorsnäs köper tillbaka sina skogsinnehav från Bergvik Skog och det bildas i spåren av Bergviksstyckningen ytterligare några nya skogsbolag som t ex Wallenbergsägda Kopparfors Skogar och Länsförsäkringars nya skogsbolag Hällefors Tierps Skogar AB
Tidigare i år delades SCA upp i en hygiendel och en “skogsdel”. I skogsdelen som behöll namnet SCA finns både skogsindustri och skogsinnehav kvar. Hade den här delningen skett i början av 2000-talet är det mycket som talar för att skogen hade brutits loss och avyttrats och att industrin, i alla fall den cellulosabaserade, hade följt med hygiendelen.

Ytterligare ett exempel är Södra Skogsägarnas köp av Bergviks skogsmark i Lettland som vi skrev om i tråden Södra köper skogen av Bergvik i Lettland för 3,3 Mdr. Skogsägarnas egna företag väljer alltså, av råvaruförsörjningsskäl, att köpa skogsmark utomlands.

Underskatta inte kvartalsekonomerna
Att utvecklingen pendlar kan vi konstatera men varför slår då pendeln tillbaka just nu? Förklaringen måste sökas i att skogsråvaran i dag ses som en knappare resurs än tidigare. Och att det därmed är viktigare och mer värdefullt att själv äga och kontrollera denna resurs. I den “nya bioekonomin” ska allt mer göras av trä och biomassa från den svenska skogen. Nya byggsystem, mer förpackningar, textilier, kemikalier, fordonsbränslen och annan energi. I detta läge ser både marknad och bolag i sina kristallkulor att konkurrensen om råvaran kommer att öka och därmed blir värdet av att äga skogsmarken större. Ett bolag med säker tillgång till råvara kommer då troligen att värderas högre av marknaden än ett bolag som är utelämnat till att köpa det mesta på den “fria marknaden”.

Det här kan om inte annat ses som en intressant hint om vart virkespriserna kan vara på väg på längre sikt. Högre virkespriser ger högre avkastning för det egna skogsinnehavet. Man ska inte underskatta börsens och finansmarknadens kvartalsekonomers förmåga att agera på långsiktiga trender. Så håll i skogsmarken ni har och köp mer när tillfälle bjuds!

Köpa värde i annans fastighet
En annan trend som vi skrivit lite om tidigare men kan sammanfatta här är möjligheten att investera i skog utan att köpa själva skogsmarken. I ett samhälle med mer fokus på klimat, uthållighet och miljövänlighet blir det allt fler som vill “investera grönt”. Landshypotek har tagit fasta på det här och gav under 2018 ut sin första gröna obligation baserad på värdet i privata skogsfastigheter. I slutet av 2017 gav Sveaskog ut ytterligare ett grönt obligationsprogram omfattande en miljard svenska kronor vilket snabbt blev fulltecknat under 2018.

Man kan tolka det här som att normalt svenskt skogsbruk av finansmarknad och investerare nu betraktas som grönt, uthålligt, framtidsinriktat och intressant att investera i.Det här är en tråd som ingår i Skogsforums #trendspaning inför skogsåret 2019 som vi presenterar i årets sista Nyhetsbrev 2018. Skogsforums nyhetsbrev skickas ut en gång per månad till alla medlemmar och vill du också hålla örat mot stammen ska du registrera dig som medlem du också. Det är helt kostnadsfritt och du registrerar dig här.   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Äga Skog - stark trend hos marknad och bolag

Skogsvaktaren  
#541004 Bra sammanfattning om skogens framtida värden
:ymparty:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).