Sida 1 av 2

Uppdrag i anhörigs firma

Postat: tor 21 jun 2018, 17:56
av lundqvist.r
Min fru står som ensam ägare till den skogsfastighet jag härjar i. Hon har även en firma i en helt annan bransch, men sköter numer allt ekonomiskt i både den delen och skogsbruket i den firman.
Nu funderar jag på om det skulle fungera att jag tar skogliga uppdrag som hon fakturerar i den firman. Det skulle alltså vara utan lön till mig. Någon som har provat och hört vad Skatteverket tycker om sådana konstruktioner?

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: tor 21 jun 2018, 18:33
av Skogsola
Kan inte finnas något hinder i att hon åtar sig ett jobb som företagare och sen skickar en av sina anställda (dig) till att göra jobbet. Får du ingen lön så får du ju inte. Det kan ju vara sorgligt för skatteverket men om du verkligen inte har fått det så kan de inte göra något åt det.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: fre 22 jun 2018, 10:38
av Camaro1969
Går inte som närstående.

Ni kan däremot dela på resultatet i NE bilagan

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: fre 22 jun 2018, 12:27
av MDin
Så gjorde vi, delade på resultatet. Då måste båda lämna NE bilaga. Funka ett par år därefter satte skatteverket stop. Nu jobbar hustrun å resultatet ligger på mig. Skatteverket svänger beroende på vem som granskar.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: fre 22 jun 2018, 13:36
av Skogsola
Det krävs inga stora kvalifikationer för att bli deklarationsgranskare och ofta agerar de efter eget tycke istället för efter regelverk. Liksom i andra tjänstemannastyrda verksamheter. Begär överprövning om det blir tokigt. Som skattebetalare har man större rättigheter än som markägare.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: fre 22 jun 2018, 14:06
av svampbob
Jag kan inte tro att skatteverket har några invändningar så länge som firman tar upp intäkterna. Däremot blir det nog knepigt om det händer en olycka när du utför arbetet utan en anställning.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 25 jun 2018, 15:14
av Camaro1969
det är alltså inte okej.
annars skulle man ju enkelt kunna justera resultatet inom familjen före årsskiftet..

men så länge man inte granskas går det ju =)

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 25 jun 2018, 15:57
av busholle
Fast justera resultatet kan man ändå göra.

Men som sagts sambos med barn eller gifta kan inte vara anställda i sina partners respektive enskilda firma. Man blir medhjälpare som delar på det positiva resultatet.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 25 jun 2018, 16:08
av Camaro1969
....eller underskottet

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 25 jun 2018, 16:18
av busholle
Camaro1969 skrev:....eller underskottet
Som jag förstått det så kan man inte föra över ett negativt resultat.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 25 jun 2018, 16:28
av Camaro1969
jorå,

om ni delar på sysselsättningen 50/50 tex, (finns olika beräkningsgrunder för detta)

så tar ni upp 50% var av resultatet, vare sig det är plus eller minus.

ett minusresultat ackumuleras och sparas under åren, kan vara bra till det kommer år med intäkter =) :-bd

tas upp i
R18 vid överskott
R19 vid underskott

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 25 jun 2018, 19:07
av Mangan
Be anhörig att skaffa AB, så löser det sig. :)

Eller så jobbar u och hon sköter bokfölringen i er gemensamma enksilda näringsverksamhet. Skattemäössigt går det att fördela resultatet efter hur ni har bidragit. Dvs om du drar in 20% av intäkterna, så kan ni föra över 20% av överskottet till dig.

Så länge ni bägge bidrar, så skall det inte vara något proiblem att göra som du tänkt. Det är när en gör 100% och man därefter delar 50/50 som SKV börjar ställa frågor.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: tis 26 jun 2018, 11:44
av Camaro1969
undrar om det fungerar så?

har en bekant som river AB, han fick inte renovera sina föräldrars kök om de skulle söka rotavdrag.

de ville tydligen att man skulle ta allt svart :D

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: lör 30 jun 2018, 00:06
av Arvid0
Camaro1969 skrev:undrar om det fungerar så?

har en bekant som river AB, han fick inte renovera sina föräldrars kök om de skulle söka rotavdrag.

de ville tydligen att man skulle ta allt svart :D
Men där har du en möjlig källa till fusk, alltså ROT och det stämmer som du skrev. Sedan är det samma sak där, inga larmklockor ringer när de söker ROT men vid en granskning kan det bli sämre.
Dock får du anställa närstående i ditt AB. Men vet inte hur giltigt det är om den anställde aldrig får någon lön. Ska man jobba utan lön bör man nog vara delägare.

Re: Uppdrag i anhörigs firma

Postat: mån 02 jul 2018, 15:11
av lundqvist.r
Jag skickade in en fråga till Skatteverket, och det här blev svaret:

"En enskild näringsidkare kan låta sin make arbeta i näringsverksamheten. Med make avses par som är gifta men också sambor som tidigare har varit gifta med varandra eller som har eller har haft gemensamma barn (2 kap. 20 § IL). Två makar ska anses som makar från den dag de gifter sig till den dag äktenskapet upplöses. Personer som lever tillsammans utan att vara gifta men som tidigare har varit gifta eller har eller har haft gemensamma barn, ska behandlas som makar från den dag de börjar leva tillsammans till den dag sammanlevnaden upphör (prop. 1999/00:2 del 2 s. 651).

Ersättning för det arbete som den skattskyldiges make (du) utför får inte dras av i den enskilda näringsverksamheten eller i inkomstslaget tjänst eller kapital (60 kap. 3 § IL). Ersättning som inte får dras av ska inte tas upp till beskattning hos maken. Det innebär att ersättningen ingår i resultatet för den enskilde näringsidkaren själv.

Makar som tillsammans deltar i näringsverksamheten får således inte lön, utan i stället kan resultatet av näringsverksamheten fördelas mellan er.

Hur resultatet fördelas mellan er beror på hur er respektive ställning er ut i verksamheten. Bestämmelserna skiljer mellan två situationer, om näringsverksamheten drivs av en företagsledande make och en medhjälpande make (medhjälparfall) eller om båda eller ingen av makarna är företagsledare (gemensam verksamhet). För att kunna avgöra vilken situation som gäller är det viktigt att konstatera vem av er som är företagsledande.

Om den skattskyldige har varit företagsledande eller medhjälpande make under endast en del av året bör det förhållande som har rått under större delen av året gälla även för resten av året."

Jag vet inte om det är så enkelt och klart som önskvärt vore, men min tolkning är i alla fall att om min fru är "företagsledande" och jag "medhjälpande" (vilket passar mig bra) så kan eventuella inkomster gå in i firman utan att jag behöver krångla med att deklarera för inkomsten. Då får hon stå för administration, och den dag pengarna behövs får hon skatta för dem, och det passar mig bra det också.

Skatteverket, kan man annat än gilla? Hyfsat snabbt svar, någorlunda begripligt, och förhållandevis enkla regler.