Skogsekonomi

Grön svensk skogsobligation lanseras på Nasdaq-bösen av LHB

2 inlägg 2561 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Grön svensk skogsobligation lanseras på Nasdaq-bösen av LHB

Torbjörn Johnsen  
#513378 Landshypotek Bank har lanserat en grön obligation och den noterades i går på NASDAQ/Stockholmsbörsen. Det innebär att investerare som vill investera i grön hållbar tillväxt kan placera sina pengar där. Pengar som LHB sedan om jag fattar systemet rätt, lånar ut till blivande skogsägare som vill köpa skogsfastighet/er. Enligt LHB är kriterierna för dessa lån att:

-Obligationen bygger på skog med grön skogsbruksplan som inkluderar plan för avsättning till naturskyddsområden eller certifierad skog (PEFC/FSC).

- Fastigheten ska ha ett lövbestånd om minst 5% för ökad diversifiering, ökad biologisk mångfald samt stormskydd.

-Skogsmarken är privatägd och obligationen grundar sig i skogsmark på totalt 320 000 hektar, ett område motsvarande Gotland.

-Skogarna omfattar cirka 1,4 procent av svensk produktiv skogsmark och absorberar årligen drygt två miljoner ton koldioxid.

Intresset för den här typen av placering verkar vara stort och obligationen övetecknades med mer än 100% på bara en halvtimme. Tidigare har även Södra och Sveaskog gett ut liknande obligationer men skillnaden är att investerare nu i princip kan placera pengar i privatägd svensk skog. Utan att vara direkt ägare till själva skogen. Finansmarknaden är förunderlig!

Läs mer om Landshypoteks gröna obligation här.   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Grön svensk skogsobligation lanseras på Nasdaq-bösen av

JörgenO  
#513385 Privatpersoner med lån på sina skogsfastigheter gör bättre i att betala tillbaka egna lån än att investera i obligation.
Man får ringa/ingen exponering eller risk mot skogens (produkter eller mark) prisutveckling genom att investera i denna obligation. Utan risken man tar är mot de belånade skogsägarnas betalningsförmåga på ett lån med fast löptid.
Men som allmän ränteinvestering är den säkert bra. Det är ju god säkerhet för lånen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).