Skogsekonomi

Virkespriserna ökar mer än priset på skogsmark

1 inlägg 2645 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkespriserna ökar mer än priset på skogsmark

Torbjörn Johnsen  
#513368 I alla fall enligt Skogssällskapets index som sätter priset för skogsfastigheter i relation till priset på virke. Priserna på virke har ökat mer än priset på skogsmark sen i höstas. En underliggande stark prisutveckling på både massa och trävaror och därmed hög efterfrågan och ökade virkespriser anses ligga bakom den positiva utvecklingen.

Resultatet av dessa förändringar är att skogsindex (skogsmarkspriset dividerat med virkesavkastningen) per mars 2018 minskar i hela landet: detta eftersom virkespriserna ökar mer än skogsmarkspriserna. Utifrån nuvarande relation på skogsindex är det alltså mer fördelaktigt att köpa skog nu jämfört med i höstas.


Undantaget gäller mindre fastigheter med byggnader som mer följer bostadsmarknadens prisnivåer och dessa är enligt Skogssällskapet under inbromsning. Speciellt i Stockholmsområdet.

Läs hela pressmeddelandet här.   TS
Landshypotek Bank
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).