Skogsekonomi

Dyrare skogsmark i norr - sjunkande priser i söder

2 inlägg 2360 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Dyrare skogsmark i norr - sjunkande priser i söder

Torbjörn Johnsen  
#493658 LRF-Konsult presenterar i dag marknadsstatistik för försäljningen av skogsfastigheter under 2017. Priserna har ökat rejält i norr men ligger stilla i söder. I mellersta Sverige har priserna ökat med några procent men inom den här regionen finns stora prisskillnader. Nära storstadsregionen i Mälardalen har priserna legat stilla medan priset gått upp i Dalarna och Gästrikland.

I mellersta Sverige från Gävleborg och Dalarnas län ner till Södermanland och Värmland inklusive nordvästra delen av Västra Götaland har priset för skogsmark stigit 2,6 procent till genomsnittspriset 415 kr/m³sk.

- Det utgör en uppgång för helåret men en tillbakagång sedan halvårsskiftet. I delar av Värmland är investeringsviljan från våra grannar i Norge inte lika stor som tidigare, jaktvärdet värderas generellt lägre än tidigare, importen av skogsråvara från Norge påverkar, liksom det faktum att antalet tillköp (när grannen utökar sitt fastighetsinnehav) har varit färre under 2017, säger Markus Helin.

I Dalarna och Gävleborg har priset på skogsmark stigit 13,5 procent medan prisbilden iStockholm och Södermanland respektive i Uppsala, Västmanland och Örebro varit i det närmaste oförändrad med prisuppgångar med 1 respektive 2,2 procent.


I Norrland kostar genomsnittskubiken idag 276 kr/m3sk medan man i söder får betala 613 kr.
Längst ner i söder har priserna gått ner något räknat per kubikmeter medan centrala och norra delarna av Götaland ligger stilla eller ökar något.

När det gäller utsikterna för skogfastighetsmarknaden under 2018 skriver LRF-konsult så här:

LRF Konsults bedömning är att marknaden för skogsfastigheter kommer vara fortsatt stabil 2018 med en prisbild kring nuvarande nivåer men med regionala skillnader och differentierad prisbild. Det rådande gynnsamma konjunkturläget kommer inte vara för evigt men sannolikt efterfrågar industrin fortsatt mycket skogsråvara som skogsfastighetsägaren får generallt bra betalt för. Riksbankens prognostiserade räntehöjning framåt sommaren kommer inte som någon överraskning för marknaden. Faktorer som skulle kunna få marknadsläget att förändras är bl.a. om Riksbankens räntebana förändras påtagligt, om företag inte uppvisar de fina resultat marknaden förväntar sig med börsnedgång som följd samt om rådande prisnedgång på bostadsmarknaden i storstadsregioner fortsätter och i sin tur påverkar samhällsekonomin.


Läs hela pressmeddelandet här.

Här finns hela rapporten att ladda ner och fördjupa sig i   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Dyrare skogsmark i norr - sjunkande priser i söder

Skogsvaktaren  
#493761 I norra Sverige har priset på skogsmark stigit, efter en längre tids kräftgång
I Jämtland, Västernorrland, Norrbottens- och Västerbottens kustland har genomsnittspriserna stigit uppemot 15 procent. I norra Norrlands inland har marknaden köpt skogsmark för något lägre nivåer, vilket gör att genomsnittspriset för skogsmark i norra Sverige landar in på 276 kr/m³sk, vilket motsvarar en uppgång med hela 11,7 procent.

— Den tendens vi såg redan vid halvårskiftet, att marknaden värderat upp skogsmark i stora delar av norra Sverige, fortsatte under andra halvåret 2017 berättar Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Genomsnittspriset för hela Sverige har stigit
När samtliga försäljningar av skogsmark summeras, som LRF Konsult förmedlat under 2017, visar statistiken att riksgenomsnittet stigit till ett genomsnittspris om 415 kr/m³sk (skogskubikmeter). Det motsvarar en uppgång om 3,8 procent.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).