Skogsekonomi

Kommunerna som brukar sin skog

1 inlägg 1835 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kommunerna som brukar sin skog

Torbjörn Johnsen  
#487140 Tidningen Dagens Samhälle har en artikel om kommunernas skogsinnehav. Det finns många kommuner som har stora skogsinnehavoch det är en viktig resurs för att säkra mark för tillväxt, för friluftsliv och miljö men också för att stärka kommunkassan.

Borås kommun verkar vara den kommun som drar in mest pengar per år men det finns kommuner med större innehav.

Många kommuner i Sverige har rejäla skogsinnehav. De tio kommuner som äger mest skogsmark i Sverige har mellan 6 000 och 20 000 hektar skog. Men det är stor skillnad på hur mycket kommunerna får in i kassan från sitt skogsinnehav.

Dagens Samhälle frågade kommunerna hur mycket den samlade intäkten från skogen var 2016 och Borås, som enligt Lantmäteriet totalt äger nästan 10 000 hektar skog och ligger trea på listan, har ett budgetkrav på sig att dra in minst sex miljoner kronor per år från skogen.

– Vi bedriver ett normalt aktivt skogsbruk i egen regi och tar ut mellan 40 000 och 45 000 fastkubikmeter per år. Men tillväxten ligger på 65 000 skogskubikmeter per år, säger Kent Claesson, skogvaktare i Borås kommun.


Läs hela artikeln här och se listan över de största kommunala skogsmarksarealerna: https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/akt ... ssan-20043   TS
Landshypotek Bank
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).