Skogsekonomi

Expansionsfond

2 inlägg 4458 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Expansionsfond

Lenny80  
#475927 Hej.

Är ny inom skog och egen företagare. Min syster likaså så frågan häller oss båda.

Kan någon lite enkelt förklara expansionsfond!? Hur vi använder den som bäst och kan man använda medlen privat?

Tack för mig hej ^#(^   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Expansionsfond

Torbjörn Johnsen  
#475930 Expansionsfonden är ett bokföringstekniskt sätt att kunna "sätta av" pengar ett år med bra intäkter för att t ex användas för en investering eller sparas till "sämre tider". Pengarna dras tekniskt sett av från det beskattningsbara underlaget men de behöver inte sättas på något speciellt konto eller redovisas mer än i deklarationen. En avsättning till Expansionsmedel minskar därmed beskattningen under det år de sätts av. Man håller reda på hur mycket som finns avsatt genom att ha med varje årsbelopp i framtida deklarationer. En sådan avsättning ger också en skatteskuld som förr eller senare måste hanteras. Pengarna kan i princip användas till vad som helst men det är viktigt att veta att de förr eller senare måste återföras i deklarationen. Oavsett vad de använts till och oavsett om de finns kvar eller ej. Antingen kan det ske genom att man t ex möter ett underskott p g a avskrivningar eller att utgifterna ett enskilt år helt enkelt är större än intäkterna och då återför man motsvarande belopp som underskottet och kvittar beloppen. Om expansionsmedlen inte återförts innan så sker det senast vid en ev försäljning av fastigheten.
Expansionsmedel är tänkt att hjälpa den enskilda firman med ojämnt intäktsflöde att balansera ekonomin.
Det finns många fler aspekter på Expansionsmedlen också som säkert någon som är mer insatt kan bidra med. Som t ex hur det påverkar andra periodiseringsmöjligheter, det egna kapitalet och hur det fungerar skattemässigt när pengarna återförs.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).