Varför myndigheterna saknar pengar att ersätta skogsägarna

 
 Svara  3 inlägg  7043 visn.  3 följer
Användarvisningsbild

Varför myndigheterna saknar pengar att ersätta skogsägarna

 
#454796 Svenska myndigheterna saknar pengar att ersätta skogsägarna, detta beror på att Sverige har stora ekonomiska problem....framöver

http://www.dagensjuridik.se/2017/05/det ... ra-problem

Det kommer att behövas ytterligare 40 miljarder kronor för att bygga allt ifrån nya skolor till äldreboenden och sjukhus. Sveriges Kommuner och Landsting sällar sig nu till Riksrevisionens analys från i höstas om det mångmiljardbehov som inte finns med i regeringens egen prognos. Nu medger även finansminister Magdalena Andersson (S) att det finns "stora problem".


Från och med nästa år beräknar Sveriges kommuner och landsting SKL att skatteunderlaget utvecklas betydligt långsammare, trots att befolkningen växer. Fram till år 2020 bedöms gapet mellan intäkter och befolkningens behov av välfärdstjänster vara omkring 40 miljarder kronor - om ingenting görs.

- Den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

"Vi har stora problem"
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SVT Nyheter att det är ”helt uppenbart att vi har stora problem” eftersom det blir fler barn och fler äldre.

Magdalena Andersson understryker att man kommer att behöva bygga nytt, anställa mer personal och att man inte kan föreslå stora skattesänkningar om man ska klara av situationen.

- Under samma prognosperiod som SKL syftar på går staten med 80 miljarder kronor i överskott. Vi konstaterar att pengarna finns, säger finansminister Magdlaena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander.

Saknades 50 miljarder
Som Dagens Juridik rapporterade i höstas så slog Riksrevisionen då fast att det saknades 50 miljarder kronor i regeringens egen prognos när det gällde just kommunernas välfärd. Riksrevisionen varnade för stora framtida försämringar och allvarliga problem med den svenska välfärden.

Riksrevisionen sammanfattade sin kritik i en debattartikel i DN under rubriken "regeringen underskattar de offentliga utgifterna”.

Rikrevisionen skrev:

"Om regeringens prognos skulle realiseras kommer det att kräva betydande neddragningar i den kommunala välfärden fram till 2020. Om kommunernas utgifter i stället ska kunna svara mot hur befolkningsstorleken och ålderssammansättningen förändras behöver de öka med 50 miljarder kronor utöver vad som ligger i regeringens prognos fram till 2020."

Staten kan "skjuta till"
Riksrevisionens kritik fick stor uppmärksamhet och Dagens Juridiks artikel om rapporten delades över 30 000 gånger i sociala medier (Dagens Juridik 2016-11-29).

I ett inlägg i Dagens Juridik skrev Finansdepartementet att ”det är fullt görbart för staten att skjuta till 50 miljarder till kommunsektorn utan att det kräver några nedskärningar eller skattehöjningar.” (Dagens Juridik 2017-01-18)

Svårt att nå budgetmålen
Riksrevisionen konstaterade å sin sida att "Makroprognoser som inte är träffsäkra kan leda till icke önskvärda tvära kast i finanspolitiken och försvårar att de budgetpolitiska målen nås".

Var pengarna ska komma ifrån är fortfarande oklart men Riksrevisionen föreslog i höstas en höjning av kommunalskatten med i genomsnitt två procentenheter eller att statsbidragen till kommunerna höjs med 50 miljarder kronor.

http://www.friatider.se/magdalena-ander ... ra-problem

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson medger: "Sverige har stora problem"   TS
Användarvisningsbild

Re: Varför myndigheterna saknar pengar att ersätta skogsägar

 
#454915 Nu är vi där igen då högerpopulisterna kan inte låta bli att driva sin politik på skogsforum
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Tider

Avatar Fallback

Re: Varför myndigheterna saknar pengar att ersätta skogsägar

 
#454984
Göt skrev:Nu är vi där igen då högerpopulisterna kan inte låta bli att driva sin politik på skogsforum
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Tider


???
http://www.dagensjuridik.se/2017/05/det ... ra-problem

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dagens_Juridik

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Myndigheterna förföljer oss på landsbygden av Niking - sön 06 dec 2015, 03:12
i Öppna kategorin
2 svar
1073 läst
av jannee     
fre 11 dec 2015, 10:24
Politiker måste ta tillbaks makten från myndigheterna av Niking - lör 03 sep 2016, 00:02
i Öppna kategorin
1 svar
616 läst
av Sweden-viking     
lör 03 sep 2016, 08:20
Så skapar myndigheterna en urskog av Niking - lör 01 okt 2016, 22:19
i Skogsmiljö och Trädlära
0 svar
532 läst
av Niking     
lör 01 okt 2016, 22:19
Myndigheterna ska avskaffa sig själva av Skogsvaktaren - lör 11 nov 2017, 14:00
i Skogsfastigheter
6 svar
1590 läst
av Niking     
sön 12 nov 2017, 19:11
Ersätta diesel med DME? av Niking - fre 30 jul 2010, 15:46
i Bioenergi
8 svar
5446 läst
av norrskog     
sön 18 nov 2012, 00:19
Annonser