Skogsekonomi

Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

7 inlägg 7617 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

Torbjörn Johnsen  
#436517 Norra skogsbyrån (del av Norra skogsägarna) publicerar tillsammans med Top Skogliga beräkningssystem AB ett nyhetsbrev om den skogliga fastighetsmarknaden. De redovisar fastighetspriserna på ett annat sätt än den information som t ex LRF-konsult använder och som anges som pris per kubikmeter. Norra Skogsbyrån använder istället ett värde per hektar vilket de hävdar blir mer rättvisande idag (läs förklaringen längre ner).

Det som framför allt är intressant i Norra Skogsbyråns prisstatistik är att prisuppgången på skogsfastigheterna nästan helt drivs upp av affärer som görs i nära anslutning till de tätbefolkade storstadsregionerna. I deras "Priszon 5", där Stockholm, Göteborg och Malmö ligger, har priset ökat med ca 45% senaste året! I nästan alla andra delar av landet ligger priserna plant eller t o m att det sjunker något (Priszon 3= prisdiket i Svealand & östra Götaland, se illustration här nedan)

1486550897_9ea00404-9cd5-464b-b048-549fbc6d7818.jpg


Här finns en interaktiv karta där man kan jämföra prisindex för varje enskild zon med riksgenomsnittet

Sä här förklarar Norra Skogsbyrån sin modell för prisstatistik:

Prisstatistik för skogsfastigheter har traditionellt uttryckts i kronor per skogskubikmeter. Detta mått är korrekt om endast virket värderas och fastighetsvärdet bara baseras på skogens avkastningsvärde. Detta sätt att värdera fungerade bra fram till dess att fastighetsmarknaden avreglerades i början av 1990-talet. Med nuvarande fria fastighetsmarknad och den verkliga prisutvecklingen under de senaste 20 åren har även skogens mark fått ett värde som i mycket hög grad påverkar prisbilden.

För att få en tydligare värdering bör en skogsfastighet istället delas upp i tre värdedelar:

• Markens värde
• Virkesvärde som kan avverkas i närtid
• Värdet på yngre växande skog, dvs framtida virkesproduktion

Utgående från detta sätt att bygga upp värdet på en skogsfastighet blir det korrekta sättet att följa prisutvecklingen över större regioner, att redovisa pris per hektar istället för kronor per skogskubikmeter. Regionindelningen av statistiken sker dessutom utgående från de två mest prispåverkande faktorerna, närhet till befolkningscentra och bonitet.
   TS
Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

bgl  
#436527 Det finns undantag, tydliga sådana.
Lindesbergs kommun har i norra delen av Örebro län bjudit ut 350 hektar, ligger i prisområde 2 men mycket nära gränsen till område 3. Enligt tidningsuppgifter i Nerikes Allehanda är högsta budet 30 500 000 SEK. För trakten normala skogsförhållanden, inga speciella värdedrivande omständigheter annat än hård strid mellan flera budgivare.

Avatar Fallback

Re: Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#436542 Man ska nog vara lite försiktig med att analysera för mycket i prisuppgången i zon 5.

"Sålda fastigheter har dessutom haft stor tyngdpunkt mot centrala lägen varför priserna av den anledningen är mycket höga. Tolkning ska därför ske med stor försiktighet."

Har för mig att det även stod i någon annan analys att det var relativt få sålda fastighetet i zon 5 vilket kunde göra att prisutvecklingen är något missvisande. (Hittar inte denna analys nu)

Avatar Fallback

Re: Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#436545 Att ert ökar runt storstädernaken beror väl på att de växer och behöver mer mark till bebyggelse? Eller köper mark för att anlägga upplag för byggmassor eller lagerlokaler eller..?

Användarvisningsbild

Re: Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

Torbjörn Johnsen  
#436560 En sak jag funderar över är om det enbart räknas på skogsmark på renodlade skogsfastigheter eller om åkermark också ingår och alla jordbruksfastighetet ingår?

   TS
Avatar Fallback

Re: Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#436562 Kanske formuleral mig lite luddigt. Analyser är ju det vi ska göra:-).
Men vi ska vara försiktiga med att dra för snabba slutsatser var nog bättre forumlerat.

Jag tror det brukar vara uppdelat på skog resp. jordbruk.
Skulle ju knappast tro att det är avkastningen på just skogen som driver på(vilket man även antyder).
Tror att det finns en status i att bara äga skog och att det oftas betraktas som en stabil placering av pengar. Intresset för jakt kanske också driver på vilja att äga skog?

Avatar Fallback

Re: Storstadsregioner står för all prisökning på skogsmark

Sandström87  
#436592 Var på en träff med skogsbyrån och då sades det att priserna va på ren skogbruksmark utan byggnader

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).