Skogsekonomi

Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

6 inlägg 2053 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#410651 Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten
LEDARE i ÖP
http://www.op.se/opinion/ledare/statlig ... anderatten
Publicerad i Östersundsposten 2016-10-03

Östersundsposten skrev:Att sitta nykter vid köksbordet är en klen tröst för skogsägaren som förlorat sin mark. Sitt levebröd, arv eller pension

I Jokkmokk är den privat ägda skogen på väg att försvinna.

I Jokkmokk är den privat ägda skogen på väg att försvinna. Staten har redan tagit över hälften av markarealen i Jokkmokks kommun, med motiv om att bilda naturreservat.

– Vi måste lyfta blicken. Det här är vår möjlighet att skapa ett Amazonas i Jokkmokk, säger länsstyrelsens handläggare i en intervju på Svenskt Näringslivs hemsida.
Låt oss i stället sänka blicken, nedanför handläggarens drömslott står privata markägare som förlorat sin mark. En av skogsägarna fick veta att naturreservatet skulle omfatta även hans mark först när han såg det på en skylt. Sen kom brevet: 44 hektar skogsmark, 2 200 kubikmeter slutavverkningsskog ska lösas in. Den beräknade ersättningen landade på 160 000 kronor, alltså 72 kronor per kubikmeter. I den närliggande allmänningen fick man däremot ett mycket bättre erbjudande: 305 kronor per kubikmeter.

I Jokkmokk är det gamla begreppet baggböleri återupplivat. Är det statligt baggböleri under täckmanteln av ett miljöintresse som vi ser? De statliga tjänstemännen från Skogsstyrelsen super inte ned sina offer I Jokkmokk. Men skogsägarna fråntas sin mark till en spottstyver av dess värde. Att då sitta nykter vid köksbordet är en klen tröst för skogsägaren som förlorat sin mark. Sitt levebröd, arv eller pension.

Att drömma om Amazonas i Jokkmokk är tragikomiskt. Amazonas förbannelse har historiskt varit just allmänningens tragedi där ingen känner ansvar för skogen eftersom det som ägs gemensamt lika gärna kan sägas ägas av ingen. I kontrast till allmänningens förfall i Amazonas med skövlade regnskogar står det svenska skogsbruket. Genom en bas av privata skogsägare har vi i dag 23 miljoner hektar skog. Ett fördubblat virkesförråd på 90 år. 70 000 sysselsatta och ett exportvärde på 127 miljarder kronor. Den som äger något, förvaltar och vårdar sin egendom av ett ekonomiskt egenintresse. Det egenintresset är förklaringen bakom att Sverige kombinerar miljömässig hållbarhet med tillväxt.

Frågan återstår: Varför naturreservat? I Sverige finns det över 3 799 naturreservat. Det kan vi jämföra med de cirka 2 200 naturreservaten i USA, och kring 1500 i Polen. Enbart i Norrbotten finns 315 naturreservat, att jämföra med England som har 215 nationella naturreservat. I Jämtland har vi kring 100, alltså lika många som i Ryssland. I Tyskland finns det fler naturreservat än vad vi har i Sverige, över 5000. Betänk då att Tyskland och andra europeiska exempel som Storbritannien och Polen är folkrika länder där naturreservat garanterar allmänheten tillgång till natur. Däremot, behövs verkligen denna aggressiva expansion av naturreservat i Sverige? Enligt uppgifter från Skogsstyrelsen har vi ungefär 2,5 hektar skog per person. Det är nog så mycket mark, dessutom under skydd av allemansrätten, för att människor ska få sin själavårdande kontakt med naturen.

Avskaffa inte det privata skogsägandet genom statligt baggböleri. Just nu håller staten på att lösa ut Norrlands största tillgång.
   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

MrStraightpull  
#410737 Axess TV visade ett program om varför Nord- och Sydamerika utvecklades så olika. Äganderätt för den enskilde och demokratiska val i Nordamerika var uppenbarligen framgångsfaktorer medan det feodala och odemokratiska systemet ledde till en mycket långsam utveckling i Sydamerika.

Vi vet vad som väntar oss...

Avatar Fallback

Re: Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

jannee  
#410741 Vi har väl inte gjort annat än backat sedan 2:a världskriget upphörde.
Då var vi en ledande nation i det mesta och hur ser det ut idag :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

Bosse1  
#410808 Här var lite mer,lägg märke till härskartekniken peka med hela handen och förminska markägaren..

http://www.svensktnaringsliv.se/regione ... 57205.html

Användarvisningsbild

Re: Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#410820 Samhällets beteende här är ju under all kritik. Så får man bara inte bete sig. Hade det varit krig och någon invaderade milis eller armé betett sig på samma svinaktiga sätt, så hade det nog klassats som krigsbrott! :evil:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Statligt baggböleri är ett hot mot äganderätten

clasandre  
#411158 Ett konsultbolag i Söderhamn räknade ut ersättningen till 160.000 kronor – 72 kronor per kubikmeter för inlösen för all framtid. Konsulten räknade med byggande av 900 meter skogsbilväg över blötmark till skogsskiftet vid avverkning. Därmed reducerades virkesvärdet.

kan blir ju förvånad hur ett konsult bolag bara kan dra bort byggkostnaden för vägbyggandet då de i praktiken skulle höja virkesvärdet vid en avverkning samt höja värdet på fastigheten... staten verkar ju använda sig av fula metoder för att få köpa mark billigt!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).