Skogsekonomi

Glad sommar med tips på hur du upptäcker oinbjudna besökare

4 inlägg 7131 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Glad sommar med tips på hur du upptäcker oinbjudna besökare

Landshypotek Bank  Verifierat företagskonto 
#396625 Glad sommar – och några tips om hur du upptäcker oinbjudna besökare som trivs i värmen

Åttatandad och sextandad barkborre, som granbarkborren också kallas för, lever på granarnas innerbark, det gulaktiga näringsrika skiktet som blir synligt vid en skada. Där förökar insekterna sig, för att sedan övervintra i marken. Under en torr, varm sommar med tillgång till mycket virke, kan förökningstakten gå snabbt. Är de många kan de gå på stående skog när maten i vindfällena är slut.

Genom att minska antalet platser där de kan para sig går det att hålla förökningen nere. Det allra viktigaste är att upparbeta så mycket som möjligt av de grövsta vindfällena och se till att de kommer iväg till industrin. I det Skogsstyrelsen stämplat som södra bekämpningsområdet har man tid till första juli att forsla granvirke till terminal eller industri, alternativt att göra det otjänligt som yngelmaterial. Bara tre skogskubikmeter liggande granvirke får lämnas kvar per hektar, i stället för den vanliga volymen fem skogskubikmeter. I norra bekämpningsområdet är tidsgränsen 15:e juli. Det går att söka dispens hos Skogsstyrelsen.

Tips på hur du upptäcker granbarkborren:
- Ha koll på temperaturen. När luften värmts upp till 18 grader svärmar den. På http://www.skogsstyrelsen.se finns prognoser för när det beräknas ske.
- Leta i första hand efter angrepp i nyexponerade kanter, gallringar och fröträdställningar. Det kan också förekomma angrepp här och var inne i bestånd och det är vanligt att angripna träd står i mindre grupper. Träd som nyligen är angripna kan fortfarande se gröna och friska ut, trots att barken är full med barkborrar. Ibland kan det dröja in på hösten innan barren blir bruna. Därför är det bra att granska stammarna på nära håll under sommaren om du vill vara säker att hitta pågående angrepp.
- Granbarkborren för med sig blånadssvamp som gör att veden missfärgas i blått och försämrar virkeskvaliteten.
- När levande, stående träd, har angripits ligger borrmjölet i en rödbrun sträng på marken runt stammen, likt kaffesump. Om kronan är gulnad och gles är det tecken på att trädet håller på att dö och granbarkborrarna troligen redan förökat sig med en ny generation. Håll då koll på omkringstående träd nästa säsong.

Vi ser fram emot många nya diskussioner, frågeställningar och insikter från och med augusti igen. Då är vi åter på plats i forumet.

Med önskan om en härlig och granbarkborrefri sommar!


Calle, Niels och Martin
Landshypotek Bank



   TS
Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Glad sommar med tips på hur du upptäcker oinbjudna besök

ÅsaNisse  
#468913 Då var det dags igen. Kollat skogen varannan vecka sedan värmen i maj och inte hittat något förrän vecka 31. Då var helt plötsligt 2 granar illröda och barkfallna. nu vecka 33 hade ytterligare 2 granar gått samma öde tillmötes. Det märkliga är att de står med ca 100m avstånd mellan och två står i ett söderläge med värme. En vid ett vattenförande dike i skugga, tredje i en västerslänt.
Förra året var helt fritt från angrepp så det är lite surt att de tycks hittat tillbaka igen utan att det avverkats något som doftar.
Uppenbarligen går det väldigt fort när det händer. Är det läge att forsla bort dessa granar eller är det försent och redan boplatser för borrens fiender.

Avatar Fallback

Re: Glad sommar med tips på hur du upptäcker oinbjudna besök

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#468931 Tror de är redan försent

Användarvisningsbild

Re: Glad sommar med tips på hur du upptäcker oinbjudna besök

Traktordave  
#469167 Har barken börjat falla är det bara låta stå, då är det för sent som gnisten83 skriver. Har den inte gjort det och om trädet är skadat/angripet kan man ju skära ut ex 10x10 cm och se om det finns larver eller levande barkborrar, så är det ju bra och ta ner och snabbt iväg till industri alternativt barka för att på så sätt döda larver/granbarkborrar.
Vanligast är väl angrepp i söderlägen, men även spridda angrepp förekommer. Vi har haft enstaka träd angripna mitt inne i bestånd.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).