Skogsekonomi

Ny kategori om skogsekonomi!

14 inlägg 27454 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ny kategori om skogsekonomi!

Fredrik Reuter  
#381233 Hej,
Det har varit många som velat dela upp kategorin "Skogsfastigheter" i mindre ämnen och ett ämne som många velat ha i en egen kategori är just Skogsekonomi. Så, på begäran startar vi idag en renodlad kategori för skogsekonomi. Här kan vi alltså diskutera frågor kring skogsköp, skogsrelaterade investeringar, finansiering, lån, räntor, deklaration, skattefrågor osv.

I och med att vi idag startar denna kategori så går också Landshypotek Bank in som kategorisponsor OCH med verifierat företagskonto. Verifierat företagskonto är en ny lösning på skogsforum som kräver lite djupare förklaring (nedan).

Som ni kanske vet så har vi på skogsforum ända sedan starten uppmuntrat företag som säljer tjänster eller produkter till skogen och skogsbruket att delta i dialogen på främst forumet på skogsforum. Regelverket är enkelt - svara gärna på frågor som vi medlemmar ställer om er produkt på forumet, var öppen och ärlig. Dock har inte direktreklam i forumet varit tillåtet.
Nu släpper vi på detta en aning genom att införa verifierade företagskonton. Förutom att företaget som satsar på en sådan här lösning har ett speciellt användarkonto som sticker ut lite från de vanliga så ger vi även rätten att under den kategori där sponsorn är med att starta egna trådar.

Det hela bygger på en ömsesidighet, känsla och respekt. Det kommer inte handla om att trycka ut reklam i egna trådar utan mer kommunicera nyheter och delge kunskap, lite som vi redan idag gör lite varstans på forumet.

Först ut i denna satsning är Landshypotek Bank och detta i den nya kategorin skogsekonomi där vi nu samlar alla trådar som handlar om skogsägandets ekonomi.
Landshypotek har lagt upp en plan för sitt sponsorskap och kommer ha tre till fyra av sina skogsproffs rullande på kontot.

Förutom att detta bidrar till att stärka skogsforum med inkomster genom sponsorskap så är jag övertygad om att det kommer skötas både med känsla och på ett proffsigt sätt, något som i slutändan förhoppningsvis gör att vi tillsammans lär oss mer och gör mer rätt i skogen.

Här nedan är information om Landshypotek Bank och om de redaktörer som kommer använda det verifierade företagskontot.

Landshypotek Bank skrev:Landshypotek Bank är jord- och skogsbrukarnas egen bank. Banken är en tydlig nischbank med huvuduppgift att finansiera jord och skog. Bankens kunder bor, lever och verkar på landsbygden. Grundidén bakom banken är att landsbygden utvecklas med det privatägda jord och skogsbruket och att bankens finansiering möjliggör ett rikare liv på landet för företagare och enskilda landsbygdsboende.

Landshypotek blev bank i april 2013 och är med utlåningen på 64 miljarder kronor till svenska jord- och skogsbrukare Sveriges totalt nionde största bank.

Banken är en annorlunda bank genom att så tydligt att verka som nischbank för landsbygden och genom ägandeformen. Banken ägs av en ekonomisk förening, där lånekunderna är medlemmar. Överskottet går tillbaka till lånekunderna, och därmed tillbaka till jord- och skogsbruket.

Landshypotek Bank bygger verksamheten på närheten till jord- och skogsbrukare, med lokal närvaro och kunskap om finansiering av jord och skog. Kundansvariga är i huvudsak skogs- eller lantbruksutbildade som också kan finansiering. Kundverksamheten är organiserad i nio distrikt med totalt nitton kontor runt om i landet för aktiv och nära kunddialog. För ökade möjligheter till dialog med fler kunder finns en central organisation där bland annat kundservice ingår. Förtroendevalda i den ekonomiska föreningen utför fastighetsvärderingar och står för starka nätverk på landsbygden.
Historien är lång och gedigen. Banken har sitt ursprung i de hypoteksföreningar som växte fram runt om i landet med start 1836, alltså för 180 år sedan.

Skogen har alltid varit en viktig del av ägandet på landsbygden och därmed också i Landshypoteks verksamhet. Många av de kundansvariga och förtroendevalda runt om i landet är särskilt skogskunniga. Att finansiera jord och skog är inte som att finansiera annan verksamhet. Banken vilar på kunders och intressenters förtroende, och på ett stort engagemang – för det privatägda svenska jord- och skogsbruket.

Om Landshypotek Banks redaktörer:

Möt Niels Jensen, Martin Sundström och Carl-Johan Bengtsson - tre av Landshypotek Banks kundansvariga med specialistkunskap inom skogsfinansiering och egna erfarenheter av aktivt ägande och skötsel av skog. De ser alla fram emot en givande dialog med skogsforums medlemmar kring bland annat lån, skogskonton och investeringar i skog .
Niels Jensen
Niels är kundansvarig på Karlstadskontoret och finansieringexpert med ett stort nätverk av rådgivare, virkesuppköpare, myndigheter med mera som han gärna delar med sig av. Niels har lång erfarenhet av aktivt ägande och skötsel av skog då han vuxit upp på en stor gård med mycket skog.
Martin Sundström
Martin är kundansvarig på Linköpingskontoret. Han fick redan som barn engagera sig i familjens skogsbruk. Idag planterar Martin skog som hans egna barn kommer att gallra, och hans barnbarn avverka. Martin har en kombinerad kompetens av praktisk skogsexpertis och finansiella råd, tips och långsiktighet. Carl-Johan Bengtsson
Carl-Johans intresse för skogen startade redan i unga år. Han är examinerad skogsmästare och har tidigare arbetat både som virkesinköpare och fastighetsmäklare inom jord och skog. Numera är han kundansvarig på Kristianstadskontoret och skogsfinansiering hans expertis.
   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Landshypotek Bank  Verifierat företagskonto 
#381277 Hej!
Idag är premiärdag för oss på Landshypotek Bank att medverka i dialogen under den nya kategorin skogsekonomi. Vi ser fram emot många givande diskussioner kring skogsfinansiering, skogskonton och annat som rör investeringar i skog.

Med vänlig hälsning
Carl-Johan

Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Fredrik Reuter  
#381281 Hej och Välkommen Carl-Johan!
Jag hoppas och tror detta kommer bli ett givande koncept för alla.
Det är ett spännande område, dessutom viktigt. Just skogsekonomi har varit ett spretigt område på skogsforum, det märks när jag börjar flytta in trådar hit då de återfinns i olika andra kategorier. Kan vi samla detta enhetligt och dessutom få proffshjälp så tror jag det kan bli riktigt bra!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Camwood  
#381283 Om detta är bra med företag på skogsforum? Nja ! tveksamt. Får se hur det utvecklas för att kunna ta ställning.

Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Fredrik Reuter  
#381301 Hej Camwood,
Jag kan förstå din skepsis i detta, och håller med dig - vi får se hur det utvecklas helt enkelt!
Men jag vill ge lite mer bakgrundsinformation om hur Torbjörn och jag har tänkt och resonerat om det här:

Vi tycker att det här ger en tydlighet om att det är ett företag som kommunicerar. Ibland kan vi se inlägg från medlemmar som vi vet representerar företag men där det inte framgår av namnet att han eller hon sitter på företaget X. Ibland framgår det ändå men inte alltid. Nu gör vi det supertydligt att de här personerna representerar företaget Landshypotek Bank och alla vet självklart att de i någon mening agerar utifrån företagets intresse. Tydligt och bra.

Om Landshypotek Bank ska få en affärsmässig vinning av att vara med här, d v s få fler medlemmar och kunder, måste de agera på ett förtroendefullt sätt. Att vara med här och svara på frågor kring skogsekonomi eller delge oss kunskap inom området kommer att fungera bra så länge man hanterar detta professionellt och sakligt. Det tar vi som en garant för att det kommer att fungera bra och tillföra värde för oss med intresse i skogsekonomi på skogsforum. Om inte så lär vi se det ganska snart och då får vi agera.

För att hålla igång skogsforum och hela tiden se till att vi utvecklas och ger värde för alla oss medlemmar så behöver vi finansiering. Den sker idag uteslutande med hjälp av sponsor- & annonsintäkter. Vi vill då att den här sponsringen och annonseringen ska vara relevant för medlemmarna och att det ska vara seriösa företag som vi släpper in. Att, som i det här fallet med Landshypotek Bank, också få tillgång till skogsekonomiska specialister som kan svara på ekonomiska frågor tycker vi är en utmärkt modell för sponsorutbyte. Jag hoppas att vi alla kommer att hålla med om det när vi får chansen att se hur det fungerar!

   TS
Avatar Fallback

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Hugin  
#381371 Jag uppfattar det som ett intressant upplägg (och också mycket bra att lägga in rubriken "skogsekonomi")!

Presentationen av samarbetet med Landshypotek ser jag som "transparent" som det så vackert heter. Det gör ju att man tydligt vet att det är en kreditgivare som för sin talan. Dessutom finns väl ingen anledning att förutsätta att dess i ämnet insatta talespersoner skulle drivas av någon dold agenda, i syfte att gynna arbetsgivaren och samtidigt lura oss andra?

Vad skulle vara problemet?

Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Vedmaskin  
#381387 Det är väl bra att man vet vilket företag det är. Sköts det ordentligt så ska det väl inte vara några problem.

Det här forumet brukar vara allergiskt mot smygreklam. :wink:

Avatar Fallback

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Hema  
#381400 Jag skulle vilja säga att detta är ett mycket vågat drag. Sedan är jag inte dum nog att inte inse att att allt förändras, men jag hoppas att ni prioriterar ett enkelskött forum framför ett utökat beroende av intäkter (balans såklart och kanske ett par sågbyxor till far din :P ).

Risken som jag ser det är exempelvis om en användare och ett inbjudet företag får kommunikationsproblem (missförstånd osv.), så kan det bli svårt för er att ta ställning om det dyker upp i forumets kategori. Långdraget skulle man kunna hamna i en situation där ni hamnar i valet mellan att tysta en användare eller bli av med framtida inkomster. Frågan är isf hur detta skulle kunna påverka hela skogsforum i grunden. Kan nuvarande eller ev. framtida kunder kunna bli påverkade av vad företagen upppfattar att denne användare har för åsikter? Samt vissa användare använder sitt hela namn och vi andra är väl inte jätteanonyma, så hur skulle detta kunna påverka oss i förlängningen?

OBS, detta är helt allmänt.

Det som takar emot ev. farhågor är hur ni hitintills har skött detta forum. Men nog måste ni jobbat på någon form av riskanalys gissningsvis.

Avatar Fallback

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

tallen100  
#381401 Bra skrivet Hema! har lite samma funderingar själv.

Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Seb macahan  
#381410 Håller delvis med tallen100 och hema. Men myntet har ju ofta två sidor.
Det kan vara bra med enkla skott mellan olika parter. Kanske kan man avdramatisera mötet däremellan och ge både oss men framförallt kreditgivarna större inblick i mångas situation.
Och som Fredrik nämner, funkar det inte får det utvärderas och tas ställning till då, som ofta med nya tankar och idéer.
Fredrik borde vara, och är förmodligen så pass stolt av vad han har byggt upp med skogsforum.se att jag är i alla fall trygg med att rätt beslut tas för framtiden för att bevara detta, för det är helt säkert en väldigt stor tillgång och avkoppling för oss alla.
Jag kan bara säga att innan Fredriks helsatsning och Torbjörns inträde var det riktigt bra, men nu börjar det bli förbannat bra. Mycket har höjts flera nivåer och det är jag säker på att vi kommer o se mer av.
Go skogsforum för innovationer och klarsynthet. "Ni"/"vi" vet vad vi vill ha...både nu och i morgon
Och by the way: Välommen Carl-Johan & Landshypotek till världens bästa forum! önskar i alla fall SEB-Macahan :wink:

Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#381434 Hej!
Jag har just nu skrivit på och flyttar det "mindre" lån jag har på näringsfastigheten till Landshypotek bank.
Fick bättre ränta och villkor där. Samt verkar mer kunniga inom de gröna näringarna

Avatar Fallback

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Prejer  
#381437 Spännande med ny tråd om skogsekonomi, vi får snart öppna en undertråd med skogskatter tror jag, dessa 2 ämnen är ju starkt ihopkopplade.

Avatar Fallback

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

husqvarna_med_sthil  
#381445 Ekonomifrågor är de som jag tycker är svårast att förstå. Att få ta del av diskussioner osv där en part verkligen kan ämnet låter då bra för mig. Det är svårt att veta hur man ska göra bland en djungel av regler. Det är lätt att skriva på med skogsköparen, vara ute och prata med avverkningslaget osv men sedan vips ramlar det in hundratusentals kronor som man ska göra rätt med och det ger mig nästan lätt ångest, nästan i så hög grad att jag önskar bara småuttag för att inte slarva bort sina inkomster. Jag hoppas en ekonomidel i skogsforum kommer att ge svar på frågor.

Användarvisningsbild

Re: Ny kategori om skogsekonomi!

Camwood  
#381662 Man kan inte få för mycket info om skatter och ekonomi som skogsägare! det är ett väldigt komplext ämne.
Det som bland annat gör det så svårt är att varje individ har en egen unik ekonomi och skatte situation. Sen tillkommer varje individs tanke med ekonomin! om den ska vara långsiktig eller man behöver pengar snabbt. Misstag med ekonomi och skatter kan göra att man i värsta fall kan få jobba gratis i en hel vinter som skälverksam.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).