Trähantverk

Odling av sprängticka?

5 inlägg 8252 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Odling av sprängticka?

Torbjörn Johnsen  
#516136 I finska YLE finns ett reportage om en skogsägare som förädlar svampen sprängticka och exporterar både pulver och torkad svamp till Asien. Han har rensat sin egen skog på sprängtickor och ska nu försöka odla svampen. Enligt artikeln går det att köpa små träplugg som är ympade md svampmycel och dessa borras in i björkstammen.

Den finske skogsägaren säljer 250 kg sprängticka per år och den betalas enligt artikeln med 35 Euro/kg.

- Om vi räknar med cirka tio kilo från en björk och priset 35 euro per kilo. Och efter det kan du göra ved av björken. Så allt tas till vara.


Sprängtickan har diskuterats här på skogsforum i tråden Trädsvampen Sprängticka 10.000 kr/kg

Läs hela artikeln i YLE här.
   TS
Logosol julkampanj på sågverk 2020
Avatar Fallback

Re: Odling av sprängticka?

lezginka  
#520796 Under marknad här på skogsforum har jag lagt ut om odling av Chaga / sprängticka. Plugg med mycel till försäljning och beskrivning om handhavande finns där.

Information om Chaga /Sprängticka

1.Chaga är det ryska namnet och detta namn används i hälsokretsar . Chaga växer i hela det Norra barrskogsbältet. Nordamerika ,Scandinavien,Polen,Balticum, Ryssland , japan och Korea. Den växer främst på björk men även andra trädslag. Dock vanligast på björk.
I Ryssland och östeuropa samt i Japan. korea China mm är den eftertraktad för sina påstådda hälsoeffekter.
Både Indianer i Nordamerika och folk i Sibirien har den använts under mycket lång tid för sin allmänhöjande hälsoeffekt. Den finns att köpa på marknader i Ryssland och är väl känd för sin effekt.
Chaga innehåller många näringsämnen såsom mineraler,vitaminer polysackarider,melanin, mm . Den har ett mycket högt ORAC-värde mellan 60 000 - 350 000. ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäts per 100 g.
Inget annat livsmedel har så höga värden.

Hur man använder chaga och näringsinnehåll finns att läsa på nätet.

Sök på Chaga eller sprängticka.


Björkplugg med chaga mycel

2. Vid inympning välj helst träd med 15 cm diameter eller mer. Gärna björkar av dålig kvalitet och i utsatta lägen exvis vid vattendrag på torrare bergbunden mark mm
Chaga rötar trädet och mindre träd dör lättare. Från större träd kan man få flera skördar bara man lämnar delar av svampen kvar på trädet. lämnas tillräckligt börjar den växa omgående efter skörd när den redan är etablerad.
Efter inympning tar det ca 1-3 år innan synligt resultat. Detta beror på hur den etablerar sig och växer in i trädet. Olika för varje träd.
Efter 5-6 år kan varje ymp ha producerat 0,5-1 kg skördingsbar Chaga teoretiskt sett.
I försök har ca 80 % av ymparna tagit sig.
Ympar bör sättas med ca 1 meters mellanrum med start ca 0,5 m från backen. För att underlätta trädets överlevnad och framtida skördar bör ympen sättas på samma sida.
Dock kan man sätta upp till 10 i varje träd. Behövs stege däremot.
Gör hålet rymligare än pluggen och djupare så att pluggen går in ordentligt.
Man kan täcka för hålet med ympvax om man är rädd för kontaminering.
Använd ympen och applicera den så fort förpackningen blivit öppnad .
Ympning göres mellan maj och fram till frosten / på hösten. så ca 1 maj - 1 nov beroende på var i landet.

Detta är på ett experiment stadie och hur ympningen lyckas beror på många omständigheter Någon riktig äldre studie är svår att hitta och verifiera. Enligt uppgift finns det möjlighet att se ympningsresultat efter ca 3 år.

Avatar Fallback

Re: Odling av sprängticka?

hans.w  
#692201 Läste några artiklar idag om det finska företaget som säljer pluggar och köper skörden men är det någon som vet hur dom får fram mycel? Det ser ju ut som vanliga träpluggar med pulver på. Dom odlar även svampar på kubbar och korta bitar av björkstam.
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/05/12/sprangticka-havar-in-pengar-foretag-i-svarta-och-karislojo-ympar-svampen-i

Avatar Fallback

Re: Odling av sprängticka?

hans.w  
#692203 Efter lite läsande så insåg jag att det man se rär just mycel. Man får ju genast en ingivelse att man ska borra hål och peta in bitar av sprängticka men frågan är ju hur pass förädlat det är eller om det dom åstadkommer egentligen bara är ett sätt att göra det mer kostnadseffektivt. Det blir väl dyrt att peta in hela bitar istället för träplugg med pulver på. Borren dom använder ser ju också lite skum ut. Kan det vara för att skapa mer yta där inne i hålet tro?

Avatar Fallback

Re: Odling av sprängticka?

hans.w  
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar