Emco Rex b20 rikt- och planhyvel - Almänna renoveringstankar

 Svara  5 inlägg  1136 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Emco Rex b20 rikt- och planhyvel - Almänna renoveringstankar

 
#555713

Inflyttningen till nya snickeriverkstaden kommer allt närmare och de gamla snickerimaskinerna börjar så sakteliga dammas av. Rikthyvel- och långhålsborrkombin är lätt uppfräschad och preliminärt avyttrad till grannen och då jag inte känner för att ta bandsågen vid hornen riktigt än har turen kommit till denna lilla Emco hyvel. Den har, likt de andra maskinerna, stått i ett dammigt hörn av logen de senaste två decennierna och ser ut därefter.


Mina kvalifikationer i ämnet sträcker sig inte längre än till innehavandet av ett visst mått sunt förnuft och medfödd arvsynd fallenhet för mekanik och hantverk i största allmänhet. Det här blir nog den mest invecklade mackapär jag sätter tänderna i och mina kunskaper om hyvlar är lika med noll. Jag hittade en manual som ju är en bra början men jag hoppas och tror att det finns en hel del klokskap att hämta på detta forum även i det här ärendet. :-)


En ordentlig restaurering vore kul men just nu handlar det bara om att få maskinen körduglig och inte allt för oangenäm att se på. Den mest rostade delen är armen till skyddskåpan men den verkar sitta ihop med nåt sorts expander-pin eller nit-liknande saker så jag borstade och sandade det jag kom åt och skjuter resten på framtiden. Jag har inte provat att starta den än men efter riklig applicering av rostlösare och universalolja kunde jag driva runt maskineriet för hand och med en skruvdragare utan problem. Fjädrarna till matarrullarna är rejält skitiga men verkar funka. Ska försöka demontera dem för rengöring. Även kedje- och remspänningsfjädrarna verkar vara dugliga.

Ett par andra observationer:

- Plastkugghjul? :???: I manualen står det att maskinen är "underhållsfri" men borde inte dessa smörjas med något?
- Remmarna är gamla men utan torrsprickor och verkar inte ha fransat sig speciellt mycket. Är det något jag borde byta på direkten (var hittar man sånt?) eller ska jag låta dem vara tills de ger sig?

- Matningsbordet för rikthyveln verkar vara av aluminium. Lätt och omagnetiskt är det i varje fall. Är det ett material jag glatt kan göra rent på vanligt sätt med tvätt, scotch-brite-duk och fint sandpapper eller är det extra känsligt på något vis?

- Om lager och annat som snurrar verkar vara ok är det ingen mening med att göra nåt vid dem, eller?

- Guideblocken/säkerhetshakarna, eller vad de nu heter, är inte vackra. Kan jag låta de vara för stunden eller kommer de skita ner allt som passerar under dem?

- Förslag på modus operandi för att få av matarbordet till planhyveln och dra ut pelaren för rengöring? Sprängskisserna talar ju om det mesta men själva logistiken kring en sådan operation är jag långt ifrån säker på.

Det här blev visst lite långt. :oops:
Jag gav mig på det här för att förhoppningsvis lära mig lite på vägen så jag uppskattar verkligen alla reflektioner och synpunkter. Hur trivialt det än kan verka lär en tusendel av den kombinerade erfarenhet som jag vet finns på detta forum kunna hjälpa mig att undvika några av de fallgropar och minfält som jag misstänker ligger framför mig.

Mvh
Joel

PS. Om moderatorerna tycker det här passar bättre i verkstadskategorin har jag givetvis inget emot om ni flyttar tråden dit.


Senast redigerad av Jole sön 10 mar 2019, 02:11, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Logosol
Användarvisningsbild

Re: Emco Rex b20 rikt- och planhyvel - Almänna renoveringsta

 
#555715 du kanske ska sammanfatta dina frågor för jag hade då glömt bort dom när jag läst allt...
har själv snabbrenoverat en likadan och dess efterföljare. plast/kompositdreven är dess akilleshäl så man får vara försiktig så man inte hyvlar för mycket åt gången så det går stopp och drar av ett hjul. kuttern har standardkullager och kan vara lämpliga att byta om du inte vet när det är gjort. jag beställde remmar och något drev från emco i Österrike som höll reservdelar när jag fixade mina för runt 10 år sedan. trevliga bra maskiner som gör vad de ska i ett litet hobbysnickeri.

Avatar Fallback

Re: Emco Rex b20 rikt- och planhyvel - Almänna renoveringsta

 
#556332 Bör jag lägga på lithium fett på plastdreven eller sköter de sig själva?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Emco Rex b20 rikt- och planhyvel - Almänna renoveringsta

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#556336 Tror inte det ska vara något fett alls på dreven.
Då fastnar damm o spån med haveri som följd.
Det är vad jag tror och ej absolut fakta.
Det är bra om du tar en sak i taget som sagt.

Avatar Fallback

Re: Emco Rex b20 rikt- och planhyvel - Almänna renoveringsta

 
#556393
halvproffs skrev:Tror inte det ska vara något fett alls på dreven.
Då fastnar damm o spån med haveri som följd.
Det är vad jag tror och ej absolut fakta.
Det är bra om du tar en sak i taget som sagt.


Tack. Det med smutsaccumulering låter ju rimligt. När jag tänker efter så har faktiskt alla smorda plastdrev jag sett varit inkapslade historier.

I motsats till de intryck som första inlägget kunde ge så kan jag lova att jag inte har bråttom. Jag tänkte mest slänga ut lite olika trådar, se vad som nappar först och ta det därifrån. :smile: Jag känner mig långt ifrån hjälplös med det blir en liten läroprocess och får ta den tid det tar.

Nåväl. Efter en noggrann översyn av det mekaniska, införskaffande av icke-livsfarlig 3-faskontakt och i närvaro av en brandsläckare gjorde jag en snabb uppstart/avstängning. Den lille hyveln skakade av sig dammet som fanns kvar och startade och varvade ner utan gnissel eller konstiga vibrationer. Byte av lager och remmar står på att-göra listan.

I brist på bevis på att matarborden inte var aluminium så gjorde jag skrubbandet och putsandet ute i blåsten och med skydd. Det var en väldigt snäll bearbetning för att bara släta ut ytan så fläckarna av erosion (som jag gissar att det är :???: ) är kvar. Måste de karvas bort för att det inte ska sprida sig eller kan jag låta det vara? Därtill, vore det ohyggligt överarbetat att polera ytorna för att få lite bättre glid?

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
B20 av superdave - lör 26 mar 2016, 10:56
i Verkstan

12
22 svar
6328 läst
av röjjare     
fre 08 apr 2016, 23:08