Ge oss skogsägare fortsatt frihet under ansvar

 
 Svara  2 inlägg  14551 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Ge oss skogsägare fortsatt frihet under ansvar

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#392966 http://www.lantbruk.com/debatt/ge-oss-s ... der-ansvar

För 110 år sedan var Sveriges skogar skövlade. Nya industriella sågverk gick för högvarv för att försörja framväxande städer. Masslitteraturen fordrade papper från bruk som slukade massaved. Innan bondefamiljerna hann förstå skogens nya ekonomiska värden hade storbolag köpt upp enorma arealer. Skogsbönder och stat grep då in. Var för sig och med samma mål: Att säkra förnyelsen av skogarna och rädda skogsnäringen som framtidsbransch.

Staten ställde krav på återbeskogning och satte stopp för aktiebolags rätt att köpa skogsfastigheter. Klarsynta skogsbönder inledde samverkan som ger styrka och framgångsrikt familjeskogsbruk.

Skogsägareföreningen Mellanskog firar 110 år i maj. Med rötter i Sveriges allra första skogsägarkooperation, Dalarnas skogsägarförening, samlar vi idag 30 000 skogsägare i hela Mellansverige.

Nu öppnar sig nya möjligheter för Sveriges skogar. Slutsatsen från FNs klimatkonferens i Paris är ökad träanvänding i byggande och gröna kolatomer i material och bränsle. Mänskligheten måste styra bort från det fossila till förmån för förnyelsebart. När fler människor på jorden får drägligare vardag, ökar efterfrågan på hälsosamma hus, vätskekartong, tyger och blöjor. För skogfattiga länder behövs handel med skogsriken som Sverige. Med fler boende i storstäder, väcks tjusning i att turista i skogars avskildhet.

Under 1900-talet blev skogen Sveriges viktigaste exportnäring, nu med 125 miljarder kronor i netto varje år. Sverige har potential att fortsätta vara världsledande inom skog.

Det är dags att på nytt ta i hand mellan familjeskogsbruk och stat. Med målet att skapa ett samhälle i samklang med naturen, bör vi med förtroende för varandra våga satsa stort.

Vi familjer som äger och brukar skog, vill verka så att både våra skogar och företag håller i längden. Vi vill leverera timmer, massaved och biobränsle till miljöburna produkter och värmesystem. Medan träden står där och växer, vill vi välkomna allmänheten att njuta av skogarnas skönhet och rikedom. Självklart värnar vi unika naturvärden och kulturminnen. Skogarna räcker till!

Staten bör svara genom att ge oss skogsägare fortsatt frihet under ansvar, enligt grunden i gällande skogsvårdslag. När träden växer i 100 år, är det först nu verkan av skogsvårdslagen från 1993 kan börja avläsas. Skogspolitik måste ha långsiktiga perspektiv. Bärande är respekten för äganderätt och ekologi.

Staten bör också främja innovationskraften som gör att träbaserade material kan lanseras på marknaden som alternativ till plaster, polyestertyger, fossila bränslen och betong.

För första gången ska Sverige nu anta ett nationellt skogsprogram. Låt det bli ett handslag som visar vägen till det biobaserade samhället. Svensk skog kan gå före – med värden för världen.

Karin Perers, ordförande Mellanskog   TS
Avatar Fallback

Re: Ge oss skogsägare fortsatt frihet under ansvar

 
#392975 Kan inte annat än hålla med Karin Perers!
Var med och startade upp Södra Hälsinglands skogsbruksområde en gång i tiden. På en Mellanskogsstämma röstade vi in Karin Perers i Mellanskogs styrelse. Kul att se att hon nu leder styrelsen ... :smile:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Frihet och ansvar av Niking - ons 07 okt 2015, 01:07
i Skogsmiljö och Trädlära
8 svar
2142 läst
av Niking     
lör 10 okt 2015, 02:40
Föreningen skogen: 100 års träta om frihet under ansvar av Niking - tis 23 aug 2016, 02:15
i Skogsnyheter
0 svar
579 läst
av Niking     
tis 23 aug 2016, 02:15
Vem bär ansvar för att ingen bär ansvar? av Niking - ons 26 okt 2016, 23:03
i Skogsnyheter
0 svar
691 läst
av Niking     
ons 26 okt 2016, 23:03
Frihet ett beroende av Niking - tis 11 nov 2014, 00:58
i Öppna kategorin
0 svar
1231 läst
av Niking     
tis 11 nov 2014, 00:58
Ekonomiskt frihet - mer än halva BNP statsstyrd av Niking - tor 17 sep 2015, 01:38
i Öppna kategorin
1 svar
874 läst
av Niking     
fre 18 sep 2015, 22:33
Annonser