Ny Teknik och Elektronik

Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från LTU

25 inlägg 7709 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

r93  
#669518 En maskin behöver inga raster, en maskin blir inte trött, en maskin behöver ingen lön (förutom service).

Robotar gör idag mycket nytta på många industrier, men en sådan här sak känns för mycket Sci-Fi.

Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

torlin  
#670482 Jag jobbar på LTU med denna maskin och det är roligt att se att det kommenterats en del här.
Som sagt är detta en plattform för att kunna testa olika lösningar för framtida autonoma skogsmaskiner, inte en helt färdig maskin.
Tror inte heller att vi kommer att se en förarlös skogsmaskin i produktion de närmaste åren, men att det kommer så småningom är jag helt övertygad om.
Stora framsteg har gjorts inom ai och maskininlärning på 2000-talet, det går inte att jämföra med de regelbaserade system som var inne under den tidigare ai-vågen på 80-talet.
Här finns en kort föreläsning av Joseph Redmon (som utvecklat ett system för objektdetektering) för den intresserade:
https://www.ted.com/talks/joseph_redmon ... ly#t-17485

Och visst, i förlängningen kommer detta antagligen leda till att vissa mänskliga jobb ersätts av maskiner,
men detta har skett i alla branscher sedan industrialiseringen började.
Tror nog att rätt många var kritiska när traktorn ersatte hästen, eller när skördaren gjorde sitt intåg i skogen.
Men det är trots allt de tekniska framstegen under de senaste århundradena som lagt grunden till det ökade välståndet.
Så förhoppningsvis kan vi som jobbar med detta här på LTU ge ett litet bidrag till att Sverige finns med i framkanten av denna utveckling.
Det vore väl trevligt om den första helt förarlösa skogsmaskinen var svenskproducerad.

Sedan kan man naturligtvis inte blunda för att tekniken kan ha baksidor också, för att citera Joseph Redmon (ovan):

"What are we going to do with these detectors now that we have them? A lot of the people doing this research are at Google and Facebook.
I guess at least we know the technology is in good hands and definitely won’t be used to harvest your personal information and sell it to …
wait, you’re saying that’s exactly what it will be used for??
Oh. Well the other people heavily funding vision research are the military and they’ve never done anything horrible like killing lots of people with new technology, oh wait …"


I det perspektivet kanske inte vår användning känns så ondskefull. 😀

Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

Torbjörn Johnsen  
#670490 Kul att du skriver här @torlin !
Jag ser fram mot lite uppdateringar framöver😀

Ett tidigare och högst troligt steg innan förarlösa maskiner gör entré lär väl bli utökad delautomation av arbetet i dagens maskinsystem. Här finns nog mycket som går att göra med AI och kanske kan er terrängplattform bidra!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

totte  
#670503 Jomenvisst! Jag har medvetet varit lite provocerande kring det här med AI, robotisering och att ersätta människan, just för att det rent teknikoptimistiska perspektivet alltid behöver granskas.

Helt sant att mänskligt arbete under hela den moderna epoken ersatts av maskiner, i väldigt många fall av godo genom all den kroppsliga förslitning och ohälsa som förbyggs, förutom sen den ekonomiska sidan av det, som är ett stort vetenskapligt fält i sig.

AI och autonoma system handlar inte längre bara om att ersätta arbeten, att maskinellt gör saker med större precision och högre hastighet. Traditionell automatik är ett strikt regelstyrt system där artefakterna inte kan eller skall göra något som inte människor skapat regler för. De gånger det händer oförutsedda saker beror det helt på att man inte lyckats konstruera regelverket tillräckligt bra.

Ett autonomt system däremot förväntas göra sådant som inte i förutsetts i ett strikt regelverk, på samma sätt som levande varelser. Det är ett oerhört stort steg att vi människor frånhänder oss kontroll och beslutsfattande till tekniska artefakter. Det är något helt nytt och det är en mycket grundläggande fråga för hela samhället hur det skall hanteras och användas.

torlin skrev:I det perspektivet kanske inte vår användning känns så ondskefull. 😀


Skall bara avsluta med att försäkra att jag verkligen inte ser något ondskefullt i det ni gör. Teknikutvecklingen sker, den kommer att fortsätta men det bör vara upp till oss alla att fundera lite djupare på vad den innebär i förlängningen i ett mycket vidare perspektiv.

Snyggt jobbat förövrigt 👍

Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

totte  
#670505
torlin skrev:Stora framsteg har gjorts inom ai och maskininlärning på 2000-talet, det går inte att jämföra med de regelbaserade system som var inne under den tidigare ai-vågen på 80-talet.


Verkligen sant. Det avgörande misstaget i den tidiga AI-forsningen var just att man antog att mänskligt tänkande var bara en särskilt avancerad regelstyrd process och att det därför inte skulle vara några svårigheter att simulera riktigt tänkande, när bara tekniken blev tillräckligt snabb och effektiv och när hjärnforskningen inom kort skulle ha kartlagt den mänskliga tankeprocessen ordentligt. Om det senare vet vi ju idag att det förefaller vara rätt långt kvar, och att det med stor sannolikhet inte är den framkomliga vägen för att skapa AI.

Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

torlin  
#730905 Liten uppdatering i form av film från tester vi gjorde i veckan innan vi visade den på ett evenemang anordnat av Skogstekniska Klustret.

Här kör den autonomt och letar efter stockar. Då den identifierat en stock beräknar den positionen på den och skickar till kranstyrningen som plockar upp den.
Maskinen har nu fått namnet AORO (som är ett samarbete mellan oss på LTU samt SLU och Skogstekniska klustret)
https://www.skogstekniskaklustret.se/projekt/aoro

Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#730948 Har ni gjort några tester med saker som inte är stockar, t.ex. ett avloppsrör eller en gammal rutten trädstam?

Avatar Fallback

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#730954 @torlin, är det bara helt autonoma system som är intressant för er? Vi har även allt från avancerad kranspetsstyrning till att man sitter på distans och hjälper till lite i flera maskiner.

Tycker man kan jämföra med fabriker. Det har automatiserats och effektiviserats konstant, men några helt autonoma fabriker finns det fortfarande inte (vad jag vet).

Kanske tom ytterligare en AI-vinter på intågande, med tanke på den ringa framgången med autonoma bilar?

Fem minuter efter jag skrev ovanstende såg jag detta:

https://www.fox5ny.com/news/robots-do-a ... gent-plant

Fortfarande människor som övervakar och ställer saker till rätta.

Avatar Fallback

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

Elmhult  
#730963 Bra att dom forskar och testar. Känns som Sverige helt lagt ner utvecklingen från att en gång i tiden varit världsledande. Vi harvar ju runt i samma maskiner nu som i princip på sjuttiotalet. 👍 Jättebra!! 💪 🌳 🚜

Användarvisningsbild

Re: Terrängfordonsplattformen – förarlöst maskinkoncept från

torlin  
#731292 @Mangan Ja vi har fokuserat på en helt autonom maskin, då vi är intresserade av hur långt vi kan nå med dagens teknik och vad som behöver vidareutvecklas.
Sedan kommer antagligen utvecklingen gå i små steg där, som du säger, vissa delar görs autonomt medan människan tar över i andra mer komplicerade moment.
Och även en helt autonom maskin har behov av service och reparationer, så att människan skulle försvinna helt från skogsbruket ligger nog väldigt långt bort

Detektionen av stockar är inte perfekt ännu, så det händer att man får felträffar på objekt som liknar en stock, men jag tycker ändå att det fungerat över förväntan, vi körde tex en dag i ihållande regn och även då var det sällan den tog fel.
Nu har vi också bara en kamera i fronten, så maskinen kör 10-15 meter i blindo innan den plockar upp stocken.
Med fler sensorer kan både säkerheten i identifieringen och precisionen förbättras.

Men det är ju inte säkert att maskinen ens behöver identifiera stockarna, ett troligt scenario är ju att skördaren geotaggar stockarna vid avverkning och skickar till skotaren. Då kan den ju göra sitt jobb även om det tex kommit en halv meter snö efter avverkningen och en mänsklig förare skulle ha svårt att hitta stockarna.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).