Pelletstillverkning

 Svara  6 inlägg  4587 visn.  0 följer
Avatar Fallback

Pelletstillverkning

 
#75288 Är det någon här på forumet som har erfarenhet av pelletstillverkning?

Funderar på vilka möjligheter det finnas att bygga en mindre anläggning för att tillverka pellets från flis.   TS
Trejon
Användarvisningsbild

Re: Pelletstillverkning

 
#75293 Inte från privata pellets men däremot från 2 industriella pelletsfabriker.

Avatar Fallback

Re: Pelletstillverkning

 
#75295 Då har du säkert en del att bidra med här.. :)

Många tillverkar ju av såg och kutterspån, men hur är det mer att mala flis fungerar det lika bra?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Pelletstillverkning

 
#75296 Alltså det man gör i ett pelletsverk det är att de tar kutterspån och blandar med flis osv sedan körs det i raffinörer/hammarkvarnar och mals ner till önskad fraktion. För grovt/litet inte bra helt enkelt. Sedan torkar de materialet i ångtork till lagom fuktighet. därför amn använder kutterspån + sågspån är att det är torrt redan från början i mindre sågverk osv.. Så egentligen på många snickerier har de en pelletsmaskin som gör pellets av sitt "avfall".

Avatar Fallback

Re: Pelletstillverkning

 
#75298 Ok, Tack för förklaringen.

Funderade lite på om det skulle gå att bygga om en gammal spannmålstork för att torka flis i fina fraktioner och sen mala det i hammarkvarn innan vidare beredning.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Pelletstillverkning

 
#75327 Nog borde det säkert gå, det man ska se till är att inte ha för finmalet för då blir det bara bås eller fines som det kallas och ingen pellets. Frågan är om det kan bli lönsamt, krävs rätt mycket flis och sedan hålla hyffsat rätt fukthalt för att de ska bli så bra som möjligt. Det jobbiga/dyra är ju pelletsmaskinen, som gör bäst pellets med konstant matning också.

I det första pelletsverket som byggdes använde man foderkvarnar från CPM i holland för att tillverka pellets. Tog några år för dem att laborera fram rätt fukthalt + matrislängder, dvs hålen i maskinen som pelletsen pressas igenom.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).