ATV och UTV i skogen

Startproblem yamaha 400

20 inlägg 1655 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Startproblem yamaha 400

makro  
#631739 Var ute och körde med min kodiak 98 när slangen till vevhusventilationen släppte och det om ut olja. Ska det göra det. I alla fall efter det får jag inte startmotorn att gå runt. Precis efter gick det. Nu lyser oljelampan när startknappen trycks ner. Det klickar till i relät. Batteri är nytt. Någon som har tips.
Markus



   TS
Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

tallen100  
#631748 Har du växel i?
Tror oljelampan lyser om du har växel i och trycker på startknappen? Sitter väl någon säkerhetsbrytare så att bromsen måste tryckas in för att kunna starta med växel ilagt.

Användarvisningsbild

Re: Startproblem yamaha 400

Daniel Ivarsson  
#631752 Har du kontrollerat oljenivån?

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

makro  
#631804 Oljelampan lyser även är friläget är i. Tänds så fort man trycker på startknappen.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Startproblem yamaha 400

Daniel Ivarsson  
#631904 Fått igång den? Hur var oljenivån? Har du ett elschema i instruktionsboken?

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

makro  
#631918 Den startar med snöret med en gång men inte annars. Dem bara klickar och oljelampan lyser. Oljenivån är bra.
Efter det att vakuumslangen släppte fick jag startmotorn att gå runt några gånger. Vissa gånger efter det att jag dragit i startsnöret först.
Tyvärr inget elschema

   TS
Användarvisningsbild

Re: Startproblem yamaha 400

Daniel Ivarsson  
#631922 Lyser oljelanmpan när du har dragit igång den? Det kan ju vara så enkelt att oljan den tryckte ur sig har kommit in i startmotorns solenoid/relä så att den drar/klickar men att den inte sluter så att startmotorn får ström och att lampan lyser för att systemet känner av "den är i drift" men inte känner oljetryck. Prova bygla igång startmotorn om det går. Att du har övertryck i vevhuset är inte bra men det kan bero på att ventilerna måste justeras och ska inte hänga ihop med felet.

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

makro  
#631928 Nej lampan lyser inte när motorn är igång. Har precis köpt den och jag antar att det måste varit för mycket olja i den för på stickan är det fullt fortfarande.
Ska se om jag kan mäta men oljan kom inte på startmotorn eller relät vad jag kunde se

   TS
Användarvisningsbild

Re: Startproblem yamaha 400

Daniel Ivarsson  
#631933 Då låter det som ett elfel till startmotorn. Jag hade en suzuki King quad förut som det blev för mycket olja och den började gå dåligt i när den blev varm. Det visade sig att förgasaren läkte igenom och spädde ut motorolja med bensin. Oljan kändes tunn och luktade bensin. Det kan vara så att föregående ägare har överfyllt olja. Kolla så du inte har tryck i varuhuset och att vevhusventilationen inte är tät.

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

tallen100  
#631949 Tror på att det är nån säkerhetsbrytare/startspärr som krånglar...

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

makro  
#631989 Det är bensin i oljan. Vad beror det på. Kam det vara därför den inte startar.

   TS
Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

Wanna Be  
#631996 Hej
Jag har varit med i skogsforum sedan 2008, men detta är mitt första inlägg.... Kan det vara för att jag är från Norrland 🤔.
Vill bara tillägga att det förmodligen inte är en oljetryckslampa som lyser, utan en varningslampa för hög motortemp som slocknar när motorn startar, så bortse från denna.
Om du hör relät till startmotorn klicka så är felet hos startmotorn, om reläet går till så betyder det att givare för växel/friläge samt "dödarkrets" är ok. För säkerhets skull är det bra att alltid hålla på bromsen, då denna ska "förbikoppla" givaren för växel /friläge vid startförsök.
Det finns även ett huvudrelä för elkretsen, så kolla så det inte är detta du hör när du försöker starta.
Startmotorn är lätt att demontera, kan mycket möjligt bara vara kol och kommutator som är i behov av service, var bara noga med att montera ihop den rätt, sätter du ihop den fel kan den kortsluta vid första startförsök och då är den hopsvetsad☹️.
Observera bara att jag refererar till yamaha big bear 350 nu, men jag är rätt säker på att kodiak är likadan, de är principiellt lika.

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

Wanna Be  
#631999 Läste just ditt sista meddelande, att slangen till vevhusventilation lossnar och bensin i oljan, kan bero på vevhuskompression.
Detta kan indikera ett större problem med dålig kolv/ kolvringar....😢

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

Wanna Be  
#632005 Nu surrar jag nästan, men jag vill inte verka pessimistisk...
Det kan även bara vara så att vevhusventilationen har frusit, då kan du få samma symptom. Fullt möjligt om du bor så till att du har vinter och maskinen inte blir genomvarm, då bildas kondens som sedan fryser och täpper till vevhusventilationen.
Ett oljebyte och provkörning är snabbt gjort 🙂

Avatar Fallback

Re: Startproblem yamaha 400

tallen100  
#632013
Wanna Be skrev:Nu surrar jag nästan

Bara man skrivit första inlägget så går det av bara farten sen, kör på :-bd

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).