tor 02 dec 2021, 16:37#737286
Har själv endast rökt fisk, men kan väl ge lite kunskap om vad jag använt, för själva rökens skull, då tycker jag de yttre 2 -3 dm av grangrenar som skall ha friska gröna barr, de tas från äldre granar som står där solen når dem med yviga grenar som som man klipper av delar av topparna med sekatör, dessa granar ansas sedan i många år på liknande vis allt efter nya förgreningar växer ut, men ej för hårt på en och samma gran.
Granriset ger en god röksmak och mycket rök som ej är så bitter som den enris ger, vill man ha lite mer beskbitter smak så kan man ju lägga till en liten grenbit med enris. Tugga på ett enbär först, det är något av den smaken enris ger.
Man börjar ju med bara lite ved som får ge en glödbädd att lägga det färska granriset på, och är mycket sparsam med tillflödet av luft så att det ej blir en ohejdad brand.
Nu säger du att ni har en kallrök, jag har använt mig av en varmrök.
Annars så är det väl bara att testa vidare, men prova gärna med det jag föreslog, även om jag ej provat röka ost.
Zetor 4340, Ferguson TEA 20 och MB Trac 680