Trädslag

Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

7 inlägg 7591 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

Torbjörn Johnsen  
#706006 SLU i Alnarp skriver i sitt senaste nyhetsbrev om ett projekt för att utveckla odling av idegran. Idegranen är ett trädslag som håller på att försvinna från Europas skogar. Det har sin norra utbredningsgräns en bit upp i Svealand och vi tittade t ex på ett skogsbestånd med inslag av idegran när vi hade Skogsforumexkusrion i Säffle i augusti 2019. Idegranbeståndet ligger i Gillertjärns naturreservat.

1616411074_idegran.1.jpeg


Idegran är högst betalda barrvirket i Europa
Trä från idegran betalas med Europas högsta priser för barrträ enligt Jens Peter Skovgaard som är professor vid SLU i Alnarp. Han arbetar med ett idegransprojekt som syftar till att hitta lämpligt skogsodlingsmaterial. d v s frö från idegran som bildar stammar, har god tillväxt och raka grenvinklar. Idegranen har flera värden och därför är det enligt SLU viktigt att bidra till att få tillbaka mer idegran i den svenska skogen. Virket i sig är värdefullt och trädet är viktigt för den biologiska mångfalden. Dessutom kan barken användas för framställning av Taxol som bl a används i cancermediciner.

I Jens Peters forskning ingår områden som handlar om värdeproduktion i skogsbruket. Alltså att maximera värdet snarare än volymproduktionen. Idegran är ingen snabbväxare på något sätt utan kräver lång tid för att uppnå användbara stammar. Troligtvis med en inledning som undervegetation i annan skog. Första steget är att samla in fröer från olika delar av Europa. Bl a från Schweiz som är det enda landet i Europa som har någorlunda stora bestånd av europeisk idegran. Sedan ska det drivas fram plantor och därefter anläggas skötselförsök på flera platser i Europa. Försöken syftar både till att hitta träd med bra egenskaper men även att utveckla skötselmetoder.

– Idag vet vi i stort sett ingenting. Tanken är i alla fall att odla idegran i flerskiktade bestånd med olika trädslag. Idegranen växer långsamt och börjar som underväxt. Till att börja med kan alltså de andra träden avverkas, vilket gör det till en flerstegsraket.


1616411074_idegran3.jpeg


Fakta om Idegran
Idegran (Taxus Baccata) är en giftig växt där både de röda bären men även övriga delar (barr, bark och trä) av växten är giftig. Kor och framför allt hästar kan dö av att äta idegran men rådjur och harar verkar tåla att äta av barren. En del fåglar kan äta bären då det endast är föret och inte fruktköttet som är giftigt.

Idegranen växer långsamt men lever länge. Det finns uppgifter om Idegranar som är upp mot 2000 år gamla. De är tåliga och tål att tuktas hårt vilket gjort Idegranen populär som häck- och prydnadsväxt. däremot verkar de ha svårt att föryngra sig.

Virket är segt, hårt och hållbart. Det gjorde idegransvirket populärt att använda i t ex pilbågar. Under senare århundraden har det tillverkats möbler i idegransträ.

Wikipedia finns mer att läsa för den som är intresserad av Idegran



   TS
Avatar Fallback

Re: Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

Hanatorp  
#706048 Jag har dåliga erfarenheter av idegran. De ätts upp av rådjuren under snövintrar. Under årets vinter försvann 80 procent av grenverket.

Avatar Fallback

Re: Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

can  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#706050 På norsk heiter da barlind, der eg er oppvaksen står Nord Europas største. Skal vist vera ca 2000 år, er innhul og går ann viss ein ikkje er for stor og gå inn i ho. er mykje barlind heima.
Sjå her https://www.nationen.no/reportasje/gaml ... ortelje-2/ og her https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/j37E ... te-barlind

Användarvisningsbild

Re: Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

TrädHåkan  
#747137
1644073966_stora_idegranar_slite.jpg
Idegran borde kunna användas som underväxt i ekplanteringar. Om den etableras samtidigt med ekarna så borde idegranarna kunna ge bra stamskugga och med rätt skötsel kunna producera ett värdefullt tillskott till ekarna. Med samma omlopstid som ekhuvudstammarna borde de växa på sig riktigt skapligt.
files2/tn//1644073966_stora_idegranar_slite.jpg

Användarvisningsbild

Re: Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

Västgötamulle  
#815276 De borde inte vara allt för svåra att föryngra. I trädgården har jag två 75-åriga idegranar och längre bort har det kommit upp (minst) 4 småplantor. Det kan däremot vara som med rönn att bären måste passera en fågelmage för att gro eller att man måste imitera processen.

Användarvisningsbild

Re: Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

Vildmark  
#815278 I Wendelsbergsparken /Mölnlycke utanför Göteborg växer det idegranar och bok ihop. Det finns dessutom gott om småplantor av idegran så de tycks självföryngra.

Användarvisningsbild

Re: Idegran - värdefullt men långsiktigt trädslag

TrädHåkan  
#815512 Idegranens frö är lite pyssligt att få att gro. Det behöver inte alls passera en mage men det tål att göra det. Om man plockar in frö från en bra idegran på hösten (tänk på att det finns hanträd och honträd) och sår dem i kruka utomhus så gror de under loppet av fyra vårar. De första kommer redan första våren och sedan kommer det fler de följande åren.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).