Trädslag

Tarmvredsrönn - möjligt trädslag i Sverige?

2 inlägg 4606 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tarmvredsrönn - möjligt trädslag i Sverige?

Torbjörn Johnsen  
#648583 Ett av försöken som vi tittat på bland Tönnersjöhedens försök häromdagen var ett etableringsförsök av Tarmvredslönn. Det latinska namnet är Sorbus torminalis och den kallas även Tyskoxel ibland. Hanatorp föreslog att vi skulle ta med detta trädslag i vårt lövskogsprojekt men vi hade inte möjlighet att få tag i plantor i år.

Tarmvredsrönnen är som ni kanske kan gissa släkt med vår rönn och även med oxeln. Namnet kommer ifrån att bären ansågs kunna bota kolik eller "tarmvred". På engelska kallas den för Cheques eller Checker tree vilket syftar på den rutiga stammen som kommer på äldre träd när fyrkantiga flagor ramlar loss. Trädet har en naturlig utbredning i Europa från brittiska öarna över centraleuropa och Balkan.

Virket är mycket värdefullt. Hårt och vackert. Förr användes det till skruvar i vinpressar och biljardköer. Trä i musikinstrument är ett annat användningsområde. Idag skärs fanér av träslaget för användning på möbler och inredning.

Tarmvredslönnen växer bäst på djup och näringsrik jord men är ganska tolerant för olika jordmåner så länge det inte är blött. Trädet gillar värme och är en utpräglad pionjär som inte gillar beskuggning.

Försöken i Tönnersjöheden var ett etableringsförsök där man har testat att plantera med några olika typer av markbehandling. På den lilla fläck vi tittade på så verkade plantor som planterats i rör och med marktäckande duk runt om ha klarat sig bäst. En ganska omfattande planteringsmetod dock. Återstår att se om det blir några fler försök där man kan se mer av trädens produktion. Finns det någon som har egna erfarenheter av detta trädslag?

Källa: SLU & Wikipedia (eng)



   TS
Användarvisningsbild

Re: Tarmvredsrönn - möjligt trädslag i Sverige?

TrädHåkan  
#746689 Svårt med stamformen om man planterar oxlarna öppet. Jag tror att hybridlärkskärm är optimalt. Vanlig oxel får en mycket trevlig utvekling under stamkvistad hybridlärksskärm. Man får bara passa sig för att lämna den för tät för länge.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).