Sida 1 av 4

Lärkträd

Postat: lör 30 jan 2016, 22:51
av uffejohan
Jag vet inte om det finns nån tråd om just Lärkträd, men jag skulle gärna vilja veta vad det finns för erfarenheter. Har frågat Skogsstyrelsen men blev inte särskilt mycket klokare av det, kanske mest för att det inte finns så mycket erfarenhet i mina trakter. Jag har min fastighet på småländska höglandet, 300 möh. Är rädd för att det är lite för kärv miljö här, men det skulle vara trevligt att blanda upp granskogen med nåt annat. Om jag inte sprutar tallplantorna med Trico blir det bara älgfoder och björken blir mest bara vresig och hamnar på vedbacken. Finns det någon som har erfarenhet?

Re: Lärkträd

Postat: lör 30 jan 2016, 22:57
av tyke
Tycker lärkplanteringarna liknar risbuskar eller korkskruvar och skulle själv aldrig satsa på dessa.

Re: Lärkträd

Postat: lör 30 jan 2016, 23:14
av isteskog
Har satt lärk (sibirisk) på mellan 250-300 möh och dessa har gått över förväntan. Den äldsta planteringen som är 8 år är mellan 4-5m höga. Någon enstaka har blivit fejad och någon blev betad som plant, men huvudintrycket är bra. G24-G26 bonitet.
Bra markberedning och tidig plantering innan gräset kommer är viktigt för att få fart ..... sen går det fort av bara tusan :mrgreen:

Detta är i Hälsingland.

Re: Lärkträd

Postat: lör 30 jan 2016, 23:20
av uffejohan
Intressant Isteskog, går det i Hälsingland borde det gå i Småland. Trico är effektivt mot viltet så det är jag inte så orolig för, provar nog en liten yta i vår! Vet du vilken sorts lärk som har gått bra?

Re: Lärkträd

Postat: lör 30 jan 2016, 23:56
av isteskog
Här uppe är rekommendationen att sätta Sibirisk Lärk, det borde ju gå bra nere hos dig också iaf på de höjdlägena!

Re: Sv: Lärkträd

Postat: sön 31 jan 2016, 00:02
av Esignman
isteskog skrev:Har satt lärk (sibirisk) på mellan 250-300 möh och dessa har gått över förväntan. Den äldsta planteringen som är 8 år är mellan 4-5m höga. Någon enstaka har blivit fejad och någon blev betad som plant, men huvudintrycket är bra. G24-G26 bonitet.
Bra markberedning och tidig plantering innan gräset kommer är viktigt för att få fart ..... sen går det fort av bara tusan :mrgreen:

Detta är i Hälsingland.


Var köpte du plantorna?

Re: Lärkträd

Postat: sön 31 jan 2016, 00:24
av isteskog
Av Norrplantor (SCA plantskola) genom Rundvirke.
De har haft svårt att få fram plantor sista åren vet jag.

Re: Lärkträd

Postat: sön 31 jan 2016, 02:01
av Lindianerna
Hej
Jag har testet Hybridlärk mellan Tranemo - Gislaved
Viltet har betat rätt bra på plantorna men de verkar tåla mycket stryk för de växer bra ändå.
Blir troligen inget kvalitetstimmer då de betade stammarna skruvar sig som ovan nämnt,
Men jag är ändå imponerad av tillväxten!!

Re: Lärkträd

Postat: sön 31 jan 2016, 08:40
av busholle
uffejohan skrev:Jag vet inte om det finns nån tråd om just Lärkträd, men jag skulle gärna vilja veta vad det finns för erfarenheter. Har frågat Skogsstyrelsen men blev inte särskilt mycket klokare av det, kanske mest för att det inte finns så mycket erfarenhet i mina trakter. Jag har min fastighet på småländska höglandet, 300 möh. Är rädd för att det är lite för kärv miljö här, men det skulle vara trevligt att blanda upp granskogen med nåt annat. Om jag inte sprutar tallplantorna med Trico blir det bara älgfoder och björken blir mest bara vresig och hamnar på vedbacken. Finns det någon som har erfarenhet?


Hej
Bor på södra delarna av höglandet och planerar att plantera 4000 sibirisk lärk i vår. Anledningen till valet är att jag tror på kvalitetstimmer i framtiden och att jag har för dålig mark för hybridsorter. Var jag erfarit så ska hyrider inte planteras på sämre mark än G30 och inte där det är frostlänt.

Re: Lärkträd

Postat: sön 31 jan 2016, 21:52
av Ängagärdet
Har hybridlärk, holbaeck tror jag de hette, 280-290möh centrala Småland. Planterade i april 2014. Det är 5000st på g26-g28. Det är en chansning men än så länge ser det bra ut, lite fejskador, men nästan ingen betning.

Re: Lärkträd

Postat: mån 01 feb 2016, 00:28
av uffejohan
Tack ni som svarat, verkar ju rätt hoppfullt ändå. Går på era erfarenheter och beställer plantor, ska bli intressant med ett nytt trädslag i mina trakter, har faktiskt inte sett några planterade lärkbestånd runt Nässjö. Jag har väldigt goda erfarenheter av att spruta Trico mot viltskador, så även lärken ska få sin dos. Har inte sett en enda angripen planta, varken gran eller tall, på den senaste planteringen.

Re: Lärkträd

Postat: mån 01 feb 2016, 07:55
av Mangan
Vilken typ av lärk blev det, sibirisk eller hybrid? Vad har du för utrustning/metod för att spruta?

Re: Lärkträd

Postat: mån 01 feb 2016, 08:54
av Uvskogen
Mangan skrev:Vilken typ av lärk blev det, sibirisk eller hybrid? Vad har du för utrustning/metod för att spruta?


Hakar på här med en till fråga, tycker du att besprutning fungerar lika, eller nästan lika bra, som stängsel?

Re: Lärkträd

Postat: mån 01 feb 2016, 09:07
av uffejohan
Det blev sibirisk lärk. Jag tillhör växtzon 5, faktiskt samma som Umeå enligt växtzonskartan....Verkar som den lärken är tåligare än hybriden. Sprutar gör jag med en Solospruta med handpump, köpte en ny för ett par år sedan, annat än de gamla jag använde att spruta hormoslyr med i slutet av 60-talet. Trico är ett preparat baserat på fårfett och tycks funka utmärkt, men är rätt dyrt. Sprutan ger en finfördelad dimma och sprutar man bara toppskottet så räcker en dunk rätt länge. Bor du i närheten Mangan, får du gärna komma o låna sprutan. Jag finns i Nässjö-Jönköpingstrakten

Re: Lärkträd

Postat: mån 01 feb 2016, 09:14
av uffejohan
Uvskogen skrev:
Mangan skrev:Vilken typ av lärk blev det, sibirisk eller hybrid? Vad har du för utrustning/metod för att spruta?


Hakar på här med en till fråga, tycker du att besprutning fungerar lika, eller nästan lika bra, som stängsel?

Stängsel verkar kolossalt bökigt men kanske är nödvändigt i viltrika trakter. Där jag har min fastighet är betestrycket måttligt, vi har en tilldelning av 1 vuxen och 2 kalvar på 1000 ha, sköt bara en kalv i år, hade helt enkelt ont om älg. Rådjur är det heller inte så gott om i rena skogstrakter. I dessa förhållanden funkar sprutningen alldeles utmärkt och jag har inte ens tänkt tanken att hägna in planteringarna.