Gullregn

 
 Svara  3 inlägg  14862 visn.  3 följer
Avatar Fallback

Gullregn

 
#349477 Det finns två arter av Gullregn, Sydgullregn (Laburnum anagyroides) och Alpgullregn (Laburnum alpinum). Jag vet inte vilken av dessa som är på mina bilder. Det enklaste sättet att skilja dessa åt är färgen på fröna som är svarta hos den förstnämnda och bruna hos den andra.
Gullregnen finns naturligt i Central och Sydeuropa. De är ganska små (max ca 7-8 m) till växten med gula vackra blommor. Barken är grön hos unga exemplar och brun hos äldre.
De tillhör ärtfamiljen och har fröbaljor. Båda arterna är extremt giftiga och allt på trädet är giftigt, men framförallt fröna. dessa lockar i viss mån till att ätas då det ser ut som övriga baljväxters ätbara frön. Även inandning av slipdamm från virket påstås vara giftigt. De verksamma substanserna är cytisin och laburnin.
I Sverige har de sedan länge använts som prydnadsträd/buske. De har ganska lätt för att självsprida sig i Sverige. I min skog upptäckte jag för några år sedan ett märkligt litet träd/buske med blad i treudd, som så småningom kunde bestämmas till något av Gullregnen. Man använder ibland trädslaget i slöjdsammanhang. :smile:
1446659376_img_0777.jpg

1446659368_img_0778.jpg
   TS
Användarvisningsbild

Re: Gullregn

 
#349495 När jag var pojk blev den utrotat överallt där hemma, eftersom den är mycket giftig

Användarvisningsbild

Re: Gullregn

 
#349506 Hade ett stort as framför huset med ett flertal krokiga stammar på, sågade ned eländet i förfjol och blev duktigt krasslig i några dagar av sågspånet! Nästa gång blir det munskydd på!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser