Trädslag

Cembra tall - Sibirisk ceder

19 inlägg 1471 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Cembra tall - Sibirisk ceder

svampbob  
#719917
Älgfoderodlare skrev:När jag bodde i Gävle på 80-90 talet, så invaderades vi av just Fläckig nötkråka från Baltikum, för att njuta av den mängd av Sembra frön som fanns där. Jag har just kollat in de Sembra tallar som finns här i Mora. Och när jag var ute på den rundan, så såg jag ett tiotal Nötkråkor i träden. Kottarna brukar inte vara mogen förrän i slutet av Aug. eller i månadsskiftet Aug. - Sept. Så de är ute ovanligt tidigt i år. Har väl tänkt att jag ska utöka mitt bestånd av Sembra tall o då behövs det ju bara ett fåtal kottar för att göra det ! Har även hittat en tomt på vilken det står en Eastern White Pine här i Mora, så det lär bli mer än ett besök nu under hösten. Av de försök jag gjort, så verkar ju Sembra tallen kunna växa i skuggan av / med amträd utan problem. Har även ex. på där Sembra tallar kommit upp i redan befintliga bestånd här i Mora. Kanske inte skuggföredragande men har inga problem med att växa upp under skärm. Trots att det är en Tallart. Något för framtiden ? !


Hur populära är dom för skogsbetarna? Min enda Cembra såg ut att ha blivit betad. Det skulle vara lite roligt om jag fick den att ta sig upp i höjd.
Jag har på ett annat hygge en Contorta som har smugit sig in bland tallarna och där ser jag vilken skillnad det är på volymtillväxt till Contortans fördel.

Användarvisningsbild

Re: Cembra tall - Sibirisk ceder

Älgfoderodlare  
#719968 Jag har inte sett någon betning än på varken Sembra eller Contortan. Men Råbockarna verkar ha en förkärlek till nya arter att feja o revirmarkera i. Fick en Sembra ordentligt åtgången för många år sen av en råbock, när trädet var ganska nyplanterat. Det positiva verkar vara att Sembra verkar läka sig lika bra som ex. Lärk. Så att ha dom under skärm o skyddad mot fejning så bör de klara det mesta. Tillväxten är sådär, men om de kan komma upp inne i redan etablerade bestånd så kan de ju ev. vara ett alternativ där inte svensk Tall tar sig.

Användarvisningsbild

Re: Cembra tall - Sibirisk ceder

Rättselarn  
#719991 Kan bero på smakpreferenser hos skilda älgar. Jag fick en sådd av contorta fullständigt uppäten av en älg trots att den låg mitt inne i ett bestånd av tall i den mest beteskänsliga åldern.
En kompis planterade ett bestånd av sembra. Här blev varenda planta uppäten.
Har man tur kan det lyckas, men då åker väl den vanliga tallen i stället.

Användarvisningsbild

Re: Cembra tall - Sibirisk ceder

Älgfoderodlare  
#719997
Rättselarn skrev:Kan bero på smakpreferenser hos skilda älgar. Jag fick en sådd av contorta fullständigt uppäten av en älg trots att den låg mitt inne i ett bestånd av tall i den mest beteskänsliga åldern.
En kompis planterade ett bestånd av sembra. Här blev varenda planta uppäten.
Har man tur kan det lyckas, men då åker väl den vanliga tallen i stället.


- Ja, det där med att vissa arter skall vara mer betesbegärliga o därmed utsatta, så har jag också varit med om motsatsen. Har ju ett försök med Ek på gammal åkermark under flera år nu, o när de börjat komma upp i beteshöjd, så har då ffa Rådjuren inte betat av dom än. Har haft spår i planteringsgroparna då de betat örter o Sälg direkt vid sidan av Ekplantorna utan att röra en enda av dom. Nytt o oprövat foder ? Har varit rätt så lika med Lärk som mest blivit fejad, Det är först nu i år efter 7-8 år med Lärk på marken, som jag har fått lite bete. Även samtliga av mina Hybridaspar är lämnade ifred. Så fejning är fortfarande det största problemet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).