Sequoiadendron giganteum, mammutträd

3 inlägg 538 visningar 4 följer aktivt Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Sequoiadendron giganteum, mammutträd

boksson  
#640748 Tänkte att jag skulle försöka driva fram några mammutträd. Det här blir en tråd om mitt försök. Kom gärna med input om ni själva har erfarenhet eller ideer hur man driver upp dessa träd från frö.
Jag beställde frön från Usa. Några av dem har legat fuktigt inslagna i kaffefilter i kylskåp i ca 5 veckor. För ca 1 vecka sedan tog jag ut burken med och fröna i rumstemperatur och såg idag att ca 10 frön har börjat gro. Dessa är nu planterade i små krukor med lite gladpack över för att behålla fukten. Jorden har sparyats med utspädd atamon som är tänkt att förhindra mögelväxt. Allt placerat under växthuslampa. På bilden ser ni fröna på kaffefiltret. Lite mögel har bildats men även kaffefiltret har preparerats med utspädd atamon, tog 1 tesked till en liter vatten.
Så nytt projekt som jag beräknar avslutas år 5020 med en slutavverkning :lol:   TS
Användarvisningsbild

Re: Sequoiadendron giganteum, mammutträd

Magnus 14  
#640751 Jag har en påse frön med, ska bli intressant att följa!

Avatar Fallback

Re: Sequoiadendron giganteum, mammutträd

boksson  
#644095 Sedan sist så har groddarna duschats x 2 dagligen med vatten och atamon för att hålla fuktigheten. De flesta har blivit ca 2-3 cm höga och bildar cotelydoner. Fast frökapseln sitter kvar på de flesta. Första veckan stod de under en växthuslampa men senaste veckan utomhus i skugga dagtid och inomhus nattetid. Denna veckan blir det växthuslampa igen (kallt ute). Ca 30% av groddarna har dött. Nya groddar har planterats som ersättning så är nu totalen uppe i 20 st.
Groddarna ska vara väldigt känsliga för uttorkning samt mögelangrepp men vad som orsakat avgången är osäkert.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).