Jakt och Fiske

Sveaskog vill jaga älg med helikopter & drönare

3 inlägg 2686 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveaskog vill jaga älg med helikopter & drönare

Torbjörn Johnsen  
#605827 Sveaskog har ansökt om skyddjakt på älg inom ett område i Harads, Bodens kommun. Sveaskog vill skjuta av älg i vinterbetesområde med följande motivering:

Sveaskog ansöker om dispens för en skyddsavskjutning i detta område kring Harads för att uppnå de uppsatta älgförvaltningsmålen för regionen. Skadorna i det aktuella området har orsakats av älgar som inte uppehållit sig i området under den ordinarie jakttiden.


Enligt en artikel tidningen Svensk Jakt handlar det om jakt på 32 älgar och jakten ska enligt Svensk Jakt utföras med helikopter eller skoter och drönare.

Det här verkar ju onekligen som en lite udda jaktform för svenska förhållanden men vad är det man säger? "Nöden har ingen lag" eller "ändamålet helgar medlen"?

Hur vanligt är det med skyddsjakt av älg i vinterbete? Har det förekommit tidigare?   TS
Avatar Fallback

Re: Sveaskog vill jaga älg med helikopter & drönare

Sti L  
#605853 Tipper det har pågått i ca 20 år i min del av Norge. Dette er elg som trekker inn i et bestemt område på vinterbeite og spiser "alt". Jakten utføres av vanlige jaktlag og fordeles etter jaktkvote. Meget omdiskutert da jaktlag fra langt bortefra mister elgen sin en helt annen plass. Forskerene anslår at trekkelgstammen bestod av ca 30 prosent av stammen da ordningen ble startet, ønsket er mere stedfast elg.

Avatar Fallback

Re: Sveaskog vill jaga älg med helikopter & drönare

Jckssn  
#619439 "Betesskador av älgar innebär att Sveaskog inte kunnat uppfylla skogsvårdslagen eller de egna skötselmålen i de aktuella områdena.

Stora koncentrationer av älg under vintern och avskjutningsmål som inte uppfyllts under ordinarie jaktperiod innebär betesskador på skogsplantorna, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande. Enligt skogsbolaget ska Skogsstyrelsen ha konstaterat att bestånden i området inte uppfyller skogsvårdslagens minimikrav på återplantering."Nu har jägareförbundet gjort ett yttrande i ärendet.
https://pt.se/nyheter/ovriga-orter/jaga ... 13438.aspx

"Jägareförbundet anser att området är känt som ett vinterkoncentrationsområde sedan länge. Förbundet menar vidare att problemet inte är akut, och hänvisar bland annat till att Sveaskog fått krav om nedröjning och återbeskogning, och att de nya tallar som sätts i området når beteshöjd först om 5–10 år."


Man kan nog lugnt säga att Sveaskog och jägareförbundet har lite olika syn på problemet.
Blir intressant att följa ärendet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).