Jakt och Fiske

Guldschakal - snart i en skog nära dig

1 inlägg 940 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Guldschakal - snart i en skog nära dig

Torbjörn Johnsen  
#582369 Rovdjuret Guldschakal sprider sig norrut i Europa. Under senare år har det rapporterats i Danmark på flera platser och nu senast har den synts i Rautavaara i Finland enligt Österbottens tidning. Individen som setts i Finland är fredad och får inte avlivas enligt tidningen:

Det är förbjudet att importera arten till Finland och att släppa ut den i naturen här. Schakalindivider som påträffas i Finlands natur efter att de kommit till landet på egen hand betraktas emellertid inte som en främmande art. De är fridlysta med stöd av naturvårdslagen.


Enligt SR Vetenskapsradion kan vi snart förvänta oss att Guldschakalen dyker upp här i Sverige:

Det vilda hunddjuret schakal håller på att sprida sig i Europa. I Estland finns det en etablerad schakalpopulation och i Danmark finns det schakaler som hävdar revir. Om några decennier kan djuret finnas i Sverige, tror Jens Frank på Grimsö viltskadecenter.


Guldschakalen är mindre än en varg men ser ut som en korsning mellan varg och rödräv. Enligt Wikipedia har den:

en kropp som är mellan 60 och 130 centimeter lång (huvud och bål), vanligen omkring 75 cm. Svansens längd ligger omkring 20 till 30 centimeter och skulderhöjden är 38 till 50 centimeter. Djuret väger 7 till 15 kilo. Pälsens färg är vanligtvis guldgul men skiljer sig mellan de olika levnadsområdena
   TS
Produkter från Skogma för Jakt & Fiske
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).