Naturvårdsverket finansierar Naturskyddsföreningens advokat

 Svara  3 inlägg  3516 visn.  2 följer
Användarvisningsbild

Naturvårdsverket finansierar Naturskyddsföreningens advokat

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#398415 Naturvårdsverket och dess olika underorgan ger olika former av stöd. Naturvårdsverket har finansierat Naturskyddsföreningens skickliga advokat Oskar Alarik med flera miljoner, som framgångsrikt bidragit till att vargfrågan fortfarande inte står under myndigheternas kontroll utan regleras i utdragna rättsprocesser.

http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014 ... -jurister/

Naturvårdsverkets bidrag till Naturskyddsföreningens miljörättsprojekt ska användas till att driva rättsprocesser. Bidraget avlönar Naturskyddsföreningens två jurister.

Licensjakten på varg hanteras för närvarande i Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Klagande är Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och WWF, men ombudet som representerar de tre organisationerna heter Oscar Alarik och är jurist på Svenska Naturskyddsföreningen.
Oscar Alarik är den som undertecknat överklagan av årets licensjakt som består av ett dokument på 37 sidor, med argument som ifrågasätter Naturvårdsverkets beslut. Han är också den person som undertecknat en komplettering av överklagandet som inkom till Förvaltningsrätten den 30 januari i år och som också är utsedd till ombud i hanteringen av förra årets vargjakt, som just nu bereds i Kammarrätten där han sedan oktober 2013 skickat ett yttrande och bilagor på sammanlagt 55 sidor. Dessutom arbetar han med mål angående skyddsjakt på varg.
Hans lön kommer från Naturskyddsföreningens Miljörättsprojekt som finansieras av Naturvårdsverket.

Hur många jurister finns det på Naturskyddsföreningen, Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen?
– Vi är två jurister och den ena jobbar med vattenrätt och strandskydd. Vi är de enda jurister som finns i Miljöorganisationen Sverige.

Det är Naturskyddsföreningen som är din uppdragsgivare?
– Jag är anställd av Naturskyddsföreningen, men i vargfallen så representerar jag även Rovdjursföreningen och WWF, men alla jobbar nog lika mycket. Jag kan inte säga att någon organisation drar det tyngsta lasset.

Hur stor del av ditt arbete går till vargfrågor?
– Det är en ganska liten del av min arbetsinsats som går till vargen. Vi har också 270 kretsar som frågar oss om allt ifrån motorvägsbyggen till strandskydd, så hade vi hade vi kunnat ägna lite mer tid åt detta så hade vi kunnat få bättre resultat.

Hur mycket av Naturvårdsverkets bidrag finansierar ert arbete som jurister?
– Det är nog en ganska stor del av det, jag vet faktiskt inte. Det brukar vara så att det ska vara en delfinansiering av föreningen och att statliga bidragen betalar en del av.

I projektets budget så står det personalkostnader ­– två gånger tolv personmånader. Är det era löner som jurister?
– Det borde det vara. Om det är miljörättsprojektet och om det är två heltidstjänster.

Så när det pågår rättsliga processer mellan Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket så är båda sidor avlönade av Naturvårdsverket?
– Ja. Jag kan förstå att det ser lite märkligt ut och funderar om det är så klokt av oss att gå emot Verket om vi får pengar ifrån dem, men man får väl lita på att det finns en viss integritet från alla parter.

Eftersom ni har skrivit i er verksamhetsplan att ni ska pröva lagligheten av licensjakten på varg, kan man då säga att ni misslyckas med det uppdrag ni får bidrag för om ni inte överklagar vargjakten? Att ni är skyldiga att driva frågan?
– Nej, det är vi som bestämmer vad som ska stå i ansökan så det är inte Verket som bestämmer vad Naturskyddsföreningen arbetar med.

Bidragen från oss skattebetalare går till:
2 jurister på Naturskyddsföreningen:
1.272.000 kronor

Resor:
80.000 kronor

Utbildningar och seminarier:
60.000 kronor

Juridiska hjälpmedel, elektroniska publikationer:
40.000 kronor

Arvoden, konsulter och övrigt:
103.000 kronor

Overheadkostnader:
320.000

Summa:
1.875.000 per år

Naturskyddsföreningens del:
375.000 per år.   TS
PW
Användarvisningsbild

Re: Naturvårdsverket finansierar Naturskyddsföreningens adv

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#398427 Skandal och ett onödigt slöseri med offentliga medel! :evil: Motsvarande situation skulle ju vara om Skogsstyrelsen finansierade några LRF-advokater som överklagar avverkningsstopp p.g.a. EU:s artskyddsförordning. Något som aldrig lär inträffa...

Dock bra att du lyftet frågan, Sweden-viking. Det behövs!
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Naturvårdsverket finansierar Naturskyddsföreningens adv

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#398435 Naturskyddsföreningen får bidrag av Naturvårdsverket för att driva vargjakten i domstol. Pengarna från verket avlönar föreningens jurister och ska bland annat gå till att ”pröva lagligheten av licensjakt på varg”.

Den 9 januari i år överklagades licensjakten på varg. Överklagan, som skickades till Förvaltningsrätten i Stockholm, är ett välskrivet dokument på 37 sidor, med argument som ifrågasätter Naturvårdsverkets beslut. Klagande är Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och WWF, men finansieringen kommer från Naturvårdsverket genom projektet ”Miljörätt – Genomslag för miljöändamålen; rättstillämpning, lagstiftning och deltagande”.

Till processer mot Naturvårdsverket
Projektet drivs av Naturskyddsföreningen och har en budget på 1.875.000 kronor om året. Budgeten innefattar två heltidsanställda jurister, resor, utbildningar, kontorsmateriel, arvoden för konsulter med mera. Enligt bidragets utformning ska föreningen stå för 20 procent (375.000 kronor) själva, men resterande 1.500.000 är ett bidrag från Naturvårdsverket. Ett bidrag som delas ut med projektets verksamhetsplan som underlag. I verksamhetsplanen står i klartext att pengarna kommer att gå till att driva rättsprocesser mot Naturvårdsverket angående licens- och skyddsjakt på varg.
Projekt har tre huvudmål:
• Utbildning, handledning och råd för att använda den nya talerätten som en följd av Århuskonventionen.
• Driva såväl påbörjade som nya utvalda rättsprocesser som har förutsättningar att skapa god praxis på miljörättsområdet och stärka natur- och miljöskyddet, till exempel när det gäller skyddade områden, luftföroreningar och hotade arter.
•Vara en konstruktiv resurs i lagstiftningsprocessen genom att delta med experter i utredningar, svara på remisser, föra dialog, bevaka efterlevandet av EU-lagstiftning och internationella konventioner och fungera som ett miljörättsligt informationsnav för medborgare, föreningens nätverk och andra miljöorganisationer.

”Pröva lagligheten av licensjakt på varg”
De tre huvudmålen täcker in mer än bara rovdjur, men vargen har en uttalad del av projektet och två egna rubriker i verksamhetsplanen.
Den ena gäller licensjakt av varg:
“Föreningen vill pröva lagligheten av licensjakten på varg. Föreningen har bistått EU-kommissionen i ärendet och kommer fortsätta med detta under år 2014. Frågan om jakt på den känsliga vargstammen i Sverige har i hög grad aktualiserats nyligen när regeringen presenterade proposition 2012/13: 191 En hållbar rovdjurspolitik.”
Det andra gäller skyddsjakt på genetiskt värdefulla vargar och i verksamhetsplanen beskrivs de rättsprocesser som Naturskyddsföreningen redan har drivit angående Kynna- och Junselevargen.

http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014 ... argbeslut/

Naturvårdsverket avlönar Svenska Naturskyddsföreningen:s jurister!!

Naturskyddsföreningen har länge mottagit bidrag från Naturvårdsverket. Fram till 2006 var det öronmärkta pengar enligt regeringsbeslut. 2.000.000 kronor om året skulle gå till Naturskyddsföreningens ”informationsverksamhet rörande miljövårdsfrågor samt verksamhet som stimulerar samarbetet mellan naturvården och kulturmiljövården.”
2007 ändras regleringsbrevet och Naturvårdsverket får en klumpsumma där de själva beslutar om fördelningen. Naturvårdsverket väljer då att med början 2008 ge Naturskyddsföreningen 1.200.000 kronor för projektet ”Genomslag för miljömålen”. 2009 får de 1.100.000 kronor och från och med 2010 får de 1.500.000 kronor per år.
I år genomförde Naturvårdsverket en ändring av reglerna och fastslog att projektet skulle få ett tvåårigt stöd. Bidraget till Naturskyddsföreningens projekt är alltså tryggat till 2015 och har då gett 11.300.000 kronor. Ett bidrag som täcker kostnaden för de två jurister som är anställda hos Naturskyddsföreningen.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Naturvårdsverket & Naturskyddsföreningens domstolsprocesser av Sweden-viking - ons 06 jul 2016, 16:46
i Skogsmiljö och Trädlära
1 svar
854 läst
av Niking     
ons 06 jul 2016, 16:57
Avkastningsvärdet finansierar sällan skogsköpet av Landshypotek Bank - tis 28 feb 2017, 12:01
i Skogsekonomi
4 svar
9385 läst
av JörgenO     
tor 02 mar 2017, 15:58
Naturskyddsföreningens avverkningsanmälningar av Fredrik Reuter - tor 03 mar 2016, 13:37
i Avverkning (slutavverkning)

1234
56 svar
27483 läst
av Olas     
sön 29 maj 2016, 01:56
naturskyddsföreningens affärside arbetstillfällen av Göt - mån 14 maj 2018, 21:34
i Öppna kategorin
2 svar
875 läst
av totte     
mån 14 maj 2018, 22:34
Naturvårdsverket ser över skoterkörning av branndal - tis 13 maj 2014, 12:28
i Öppna kategorin
5 svar
2764 läst
av Niking     
lör 30 jan 2016, 00:02
Annonser