tis 22 nov 2016, 23:32#419733
Har en Fällkniven F1 med 3G-stål sedan tre år tillbaka, kunde inte motstå nyfikenheten över denna produkt.
Den är bra, har haft den i fickan närapå dagligen sedan dess och gjort allt i från kabelskalning till slakt med den i handen. Problemet är bara att en Mora är i jämförelse betydligt lättare att få vass (mjukare stål) och kostar nästan ingenting. Så jag är allt lite kluven! Visst är det bra med en välslipad F1, men Moras 59 kr rostfria med rätt slipning är oerhört bra den med. Tappar jag bort min Mora så köper jag en ny, men den dagen F1:an försvinner kommer jag gräma mig i en vecka med tanke på inköpspriset!
Egentligen borde det finnas en tråd som heter "Hur får du dina knivar vassa?" eftersom det inte har någon betydelse vilka knivar man använder om de ändå är oanvändbart slöa
Jag slipar med "paper sharpening wheels" sedan några år tillbaka och har säkert hunnit med 1000 knivar (vilket behövs för att få erfarenhet och kunskap).
Innan jag snöade in på detta tyckte jag att en Morakniv var vass direkt från fabrik, men ack vad fel jag hade. Efter slipning blir den ett helt annat verktyg. Sedan skaffade jag en premiumkniv (F1:an) bara av ren nyfikenhet på bättre knivstål och visst är den bra men det stål som finns i en rostfri mora (samma Sandvikstål i alla vad jag erfar) är tillfyllest bra för alla jägare och friluftsfolk!
Skillnaden är att den behöver mer skötsel än en dyrare kniv (2000kr), men den gång den dyrare med konvex egg (F1) behöver slipas är det ett betydligt mer omfattande jobb än att slipa en mora med rak egg (scandinavian grind).
Mora har ännu billigare kolstålsknivar, men de rostar och är i mitt tycke onödigt mjuka vilket gör dem lättslipade. Det rostfria stålet i Moras knivar är en lagom kompromiss mellan slipbarhet och hårdhet.